用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 邁步兒童發展中心
go

邁步兒童發展中心 [複製鏈接]

我個女係嗰到讀左十個月, 係返SCHOOL嗰種, 每日3小時.由起初不會仿音, 未戒片,唔定....到走那時已戒片(ONLY URINE)及懂說三詞句子......我個女當時入學是2.5YR.
其實無話好唔好,最緊要係近屋企, 如果淨係做OT, ST, PST你可以排協康會的青葱計劃(要自費+排)不過$平過外面私家小小. 你試下啦!
快D start  tranning!!!!!!!!

劃線練習用水筆在file外寫我以環保之理由都可接受!
但手冊一星期一次就不太好了!
我之前是每天一次,每當每天看到她在學校發生的事就會好開心!

我最初選擇step是喜歡他獨立房, 樂天面積大較新淨, 但無獨立房, 小朋友會易分心!

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-10-24 00:37 發表
見到幾位媽咪既回應, 點解都好似係以上堂形式(即半日或全日既堂), 但我既係收幾百蚊得一個鐘既治療, 唔通係我問錯咗唔同既邁步?我那間係响中環, 係唔係一樣架? ...

係同一間, 我地講的是密集式訓練, $7500/月, 每日3hr, 每星期有50分鐘個別訓練(eg. PST, OT, ST 其中項). 每天會有語言堂, 社交堂, 小肌練習 等.
至於樓主你講的係個別訓練, 係幾百蚊一堂.
如果你好迫切要star 訓練, 不如先找私家做, 然後一路排青葱計劃La!
但係樓主你小朋係單純語言發展遲緩定係伴隨其他問題, 如係有自閉症or傾向等. 上密集式訓練會較好.
<全屬個人意見>
‹ 上一主題|下一主題