用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 王錦輝中小學交流區
go

王錦輝中小學交流區   [複製鏈接]

回覆:王錦輝中小學交流區

我都諗住apply 呢間,約咗18/1 interview .

回覆:IWAN 的帖子

即時apply 時,即時約日子

其實我選呢間學校原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,雖然我沒有參加過佢地開放日,但學校facilities 同教學模式總比傳統學校優質。但我也考慮到小朋友未必入到本地大學,所以係選校時會比較多選擇,我只想我小朋友讀書開心,有優質教育同埋唔好學壞,我心滿意足了!

回覆:IWAN 的帖子

係喎! 你啱,可能當時太迷茫令我誤會咗。咁都冇辦法,唯有等……

我只係心想要小朋友讀得輕鬆冇壓力,好自然唔會抗拒返學,係學習中成長,並不是死記,為考試而考試。我小朋友係北區中上既小學讀書,但因為要應付呈分試,佢好辛苦,一日十幾樣功課,又要補習,佢想學書法都冇時間,只有星期日上午可以俾佢玩佢最愛既欖球,但到下午,佢又要返英文班,佢好冇心機,又唔想返學,咁辛苦都唔知做咩。我本人都唔鐘意讀書,好明白佢心情,所以如果有得揀,我會比佢讀得開心,有興趣返學,可以做到佢想做既野,上唔上到大學係其次。當然我地都會諗過佢出國讀書,係國外溝通唔係問題 (因為佢平時都會同佢教練同波友用英文溝通), 只怕佢學壞。我打聽過呢間學校校風都ok,有一次特意去果边睇,發現小朋友都好乖,唔會走嚟走去,大大聲講野,我對我小朋友品行上要求好高,成績唔好唔緊要,但做人要有良好品德,別人先會尊重自己,自己亦要尊重別人。

sze0203    發表於 14-2-12 14:08

回覆:polo819 的帖子

Wah ! 睇嚟好激烈呀,等我去第二度八吓!

原來我都去到3XX 號!!

請問有冇人今日去in wkf? 今日阿仔in 完,佢in 得好開心喎,笑笑口走出嚟

回覆:polo819 的帖子

係呀,我都唔係好明? 但好多人in 只得50個位,機會唔大。 登記時我到佢份list , 有成4xx號 , 但係同一張list 度由2xx 去到4xx都有,有啲奇怪中間冇咗no.個啲去咗邊度呢?

引用:我眼見好同傳聞不好的中學也有好多學生去見

原帖由 IWAN 於 14-01-20 發表
我眼見好同傳聞不好的中學也有好多學生去見,我也感難明,可能像碰個機會或取面試經驗。面試完,是否等收信 ...
我都有去林大輝,傳聞呢間校風唔好,但都有好多人in, 但我唔係咁like 佢地安排,小朋友in 完後,又冇講啲咩,走好唔走好呢? 又冇講咩時間會有消息 反而德信安排好好多,令我好放心, 依加又係等消息。

阿仔in完王錦輝佢好開心,佢話好鐘意呢間學校,可能佢in 得冇壓力關係,順住順住去當去攞經驗吧!

引用:但王錦輝in完冇人理,我便走了。咁,結果會

但王錦輝in完冇人理,我便走了。咁,結果會點公佈呢?
我打去問咗,佢話如果有2nd  in 的話新年前會通知,2月中會再in,  如果冇2nd in 要等到3月底一次過通知!

引用:我打去學校問左,新年前會收信for+second+i

我打去學校問左,新年前會收信for second in, second in 在三月。
3月中? 唔係2月中咩? 死火我又聽錯! Anyway 都係等! 德信29號有消息!  都係果句,一鳥在手,勝過百鳥在林!

回覆:KeiKeimom 的帖子

可能係煙幕或有陰謀,某啲人做出嚟另競爭少啲 可能係我諗多咗!

請問到現時為止,有冇人收到電話for 2nd in?

引用:Quote:lu-ka+發表於+14-1-24+12:05+請問到

原帖由 polo819 於 14-01-24 發表
還未有消息呀, 究竟是電話通知還是寄信?
電話同寄信都有,我記得佢地話係新年前會有通知2nd in.

引用:Quote:fannylin+發表於+14-1-27+22:05+仲有

原帖由 polo819 於 14-01-28 發表
無喎 , 唔知會唔會未寄呢
到現時為止,咩都冇!

引用:Quote:IWAN+發表於+14-1-30+09:59+Northing

原帖由 polo819 於 14-02-05 發表
原來我地收到2nd in letter,  因在外地,剛到香港。 感恩!
Good! Would you pls tell me what is send out date? Thanks

引用:The+letter+typed+on+28th+jan+,+should+be

原帖由 polo819 於 14-02-06 發表
The letter typed on 28th jan , should be sent out thereafter.
Oh! 咁即係挑戰失敗!  你同小朋友都要加油!

培僑都係抱住一試心態, 因為學位少, 同王錦光輝一樣...機會好微.......

sze0203 發表於 14-2-13 11:57
上EK傾而感到困惑的原因,唔係因為唔接受多方面評論,只係香港家長普遍堅持傳統學校在先,XX VS WKF永遠係X ...
Total agree! 估唔到你同我想法差唔多一樣, 現今香港成日講讀書不是求分數, 如明眼人一睇就知, 現在教學制度全因為分數而起, 有啲學校如學生分數不達標便叫家長考慮轉校, 而一些分數稍遜又會被老師忽略.... 全因現今制度壓力問題, 避都避唔到... 我跟我先生一早已講好, 如找到直資學校, 我地一定放棄派位, 原因係無論小學及中學都避不過求學只是求分數制度...  多元化, 活動教學, 可今我小朋友重拾興趣返學, 大家記唔記得, 當你小朋友返幼稚園時, 佢地每日返學都好開心, 返嚟同你講同學仔点点点,... 小朋友同家長毫冇壓力...  雖然, 依加係上中學, 但我都想我小朋友可以每開開心心返學, 愉快學習.....

坦白講, 我係傅統教學上我係失敗者, 不能拼博到最後一刻, 中途離場, 有時真係想, 如有足夠能力下, 好讓我小朋友接受國際教育, 我相信佢會真正會享受讀書學習的樂趣 . 我有一朋友的兒子在國際學校讀書, 係新年前問佢放假功課多唔多, 佢答我不多, 每科一樣, 但有1-2樣要有2000字以上, 坦白講, 如對我小朋友嚟講真係嚇到眼都突埋, 2000字喎... 但佢好樂意做, 同我講全部一早做完... 天呀, 如我小朋友能好似佢咁, 真係還得神落.......

csy_ma  不過,聽講培書自換校長都多咗好多功課,而家既功課量都唔少得過傳統小學幾多。冇法啦,市場需要嘛。家長要行另類既話,可能自己會辛苦好多  發表於 14-2-13 14:20
csy_ma  識小友在培書小學部畢業,中文睇晒金庸,英文睇全套年輕人既屠龍小說(唔記得個名,在書局常銷既),中學去到曾記亦輕鬆應付……  發表於 14-2-13 14:17
‹ 上一主題|下一主題