用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區(香港第三綱)家長派位分享
go

港島東區(香港第三綱)家長派位分享 [複製鏈接]

原帖由 rowdywong 於 09-7-7 09:45 發表
第1志願
BPS

BPS即系???

原帖由 2008mum2008 於 09-7-27 01:54 發表

完全同意!d學校就係怕引起轉校潮,抹殺了家長的知情權。

好似我哋中西區,我囡囡間小學仲離譜,當家長問佢哋學生banding時,嗰主任竟然「老點」,亂講我囡囡嗰banding,其實佢哋係心知肚明間學校只有20名係BAND 1生,點解唔老實 ...

唔會卦....我唔系好信會差成甘 ...請問全級是否只有60~80人? 我相信調整極每組band點都離1/3唔會好遠...

原帖由 2008mum2008 於 09-8-8 23:06 發表

我都以為頭1/3就係BAND1生,我囡囡呈分試係全級2x/9x,所以嗰主任話係BAND1尾,我咪博一線英中。據我所知大抽獎係無分BAND1頭/尾,只要係同一BANDING內,人人機會均等。其實佢哋係心知肚明,調整後BAND1生係無1/3咁多,結果已清楚 ...

全級2x/9x ,所以嗰主任話係BAND1尾...其實無講錯....你既情況如果系2x頭名次, 相信好多學校都會好似嗰主任甘估計, 你囡囡派唔到一線英中....其實你都可能太進取了....講真,...我會系自行第一自願博一間有6~8成機會入到既英中...自行第2自願就半投降揀一間有9成以上機會入到既英中....大抽獎我會當系bonus甘揀...因為我覺得入中學揀一間門當戶對既....好過越級挑戰....因為就算真系好運升左班,都要小朋友發奮先唔使幫人墊底...唔好運降左班,就更加賠了夫人又折兵..以上純粹個人意見..給大家參考,始終各位家長各自有自己的算盤..:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題