用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學區影響中學好大??
go

小學區影響中學好大?? [複製鏈接]

小學都揀得直資一條龍....仲諗升中選校問題做咩呢??

原帖由 Jesscarey 於 09-7-10 16:56 發表
我就係因為亞仔比姨媽湊而係屯門住和返學, 而我住九龍, 我由小一到小六都要佢keep住頭6名, 係band1中至尾組別, 但係到最後因為申請跨網到九龍3網, 要降band到band2...阿仔空有一張中英數常都係A的成績單,因無特別體 ...

有甘誇張嗎....

原帖由 beaclem 於 09-7-10 17:23 發表
有!如果囝囡係邊緣人(即band 1尾band2頭 or 2尾3頭):

好區去不好區 (升band)

不好區去好區 (跌band)

好區: 中西, 灣仔, 九龍城 etc

不好區: 西貢, 離島, 屯門etc

但係如囝囡係全港排top band 1, 去到邊度都係ba ...

問題佢話系頭6名.....邊有甘誇降到band2

原帖由 Jesscarey 於 09-7-10 18:06 發表
係全班頭6名,全級19, 初頭我都唔信, 但係係自行到統一再到叩門後就唔到我唔信.好多九龍城津校band one英中&中中, 見到係屯門而唔係出名小學, 又無體藝獎狀, 只係等通知最後都無通知... 今日下午先到統一派到的五旬節 ...

全班頭6名,全級19,係屯門而唔係出名小學, 又無體藝獎狀, 爭band one英中真系有d難度.....
自行如果唔系全級10內or10~20加超勁體藝獎狀,真系面試機會都未必有....

原帖由 611611 於 09-7-11 12:28 發表
各位媽咪:

我往九龍城區.但囝囝被派去大西洋,又考唔到九龍城區私小.最後決定讀觀塘男私校.

一心想將來轉用屋企地址報中學,但也很怕會勁跌band.請問由觀塘網轉九龍城網通常會跌幾多band.

...

其實唔關地區事, 只系有d區(好似九龍城區)d學生普遍勁d,先有屯門出來考會跌banding, 教署排既banding好睇間小學既師兄姊考中學分班試既成績....如果佢地考得好, 間小學會升banding ....相反佢地之前考得唔好, 果d band1尾學生好大機會跌左去 band2頭....band2頭同 band1尾系大抽獎果陣可以用天同地來形容架...

原帖由 hikozan 於 09-7-11 13:04 發表

咁個人來說,明明讀書叻的都唔一定去到心水學校? 反過來說,小學抽到間好學校,雖自身讀書得麻麻,郤可能因學兄姐成績好而拉高其banding? (有無理解錯呀?)

咁即係唔單只讀書要叻,重要運氣好? 影響深遠架喎,點解呈分試唔係好似中學會考咁以個人成績去評論, 要受其他人影響好似好唔公平.

其實都唔系唔公平架....
學兄姐成績好壞系用來評估間小學同其他小學既程度分別指標...(如果無記錯來緊14-7-2009系各間中學舉行既分班試成績會俾教署作為指標評估)...

你講既"明明讀書叻的都唔一定去到心水學校"....某程度系唔成立....因為如果真系band1頭既, 系自行派位應該已經有晒著落架啦....band1中既自行派位就要睇面試表現, 到統一派位(大抽獎)就好睇彩數值(隨機no.前唔前)....至於你講既唔公平就只發生系band1尾同band2頭d學生度....因為學兄姐既成績有機會將學生系本身學校既band1尾orband2頭位置互調....屯門區好大機會由band1尾變band2頭, 好多家長就系因為以為band1尾一定系band1組別大抽獎...唔好彩事實系跌入左band2組別...自然派到預計唔計既學校啦

原帖由 dder 於 09-7-11 14:34 發表
你都講得對, 不過我想補充一句.
" 因為如果真系band1頭既, 系自行派位應該已經有晒著落架啦.... "  如果係出名英中就唔一定收......

出名英中就要用體藝獎項or band1頭既頭啦....
阿仔學校全級第一皇仁都收左啦

原帖由 minmin 於 09-7-11 15:37 發表
請問你個囝讀邊間小學??? 或可以PM我.

已PM:)

原帖由 ytpeople 於 09-7-13 12:13 發表
請問你呀仔學校全級第一的同學o係自行有否皇仁面試機會?及可否告之貴校(小學)名稱?或可PM

直情係自行已經入左皇仁啦, 小學名稱PM俾你啦..

原帖由 ytpeople 於 09-7-13 12:30 發表
收到了,謝謝你!
請問你知不知那位全級第一的同學有冇特別獎項或能力?

不太清楚...好像有音樂朗誦果d....
不過全級第一都已經好有競爭力啦.....

原帖由 藍莓 於 09-7-13 14:02 發表
samuel89,

可唔可以pm比我知邊間學校呀?

係咪如果沒有體藝奬就會冇咁好呢?

如果間小學唔系太差, 基本上全級5名內都好易自行俾d名校收左....如果有體藝奬(全港性果d)....喇沙直情破格收左....連大抽獎遊戲都唔使玩....

原帖由 happyjess 於 09-7-13 14:55 發表
想請教, 我囝都是西貢區一直資小學, 學校小班教學, 全級96人左右, 沒公開名次, 保守估計全級頭5 名, 沒超勁體藝獎狀, 只是足球校隊, 鋼琴三級, 游水學了6年, 但沒任何校隊或比賽, 這樣自行 in band one 英中有沒機會 ...

請教不敢, 但我覺得西貢區小學系全港唔系甘差....以我阿仔果班(佢學校有2班長精英班)好多同學仔都可以衝出西貢區,系自行就俾d名校收左.....以你所講資料, 絕對可以進取d揀學校...

原帖由 藍莓 於 09-7-13 17:52 發表
samuel89,

收不到你的pm.

另外你指破格的意思係唔係自行已經收左呀?不須要睇成績?

應該系不須要睇成績, 自行填佢就ok啦...

原帖由 sumheima 於 09-7-13 20:15 發表

以我所知,全港津校,都要遵守教署的遊戲,就算自行被學校收左,學生都唔會預早知,除非學校違規通水!學生in完自行後,全部一樣要參加統一派位,放榜後如自行及統一報了某校被取錄,也不會知是自行時收or統一時收!除非統一 ...

你講既系一般性....但世事好多時有法律隙, 仲有d超技術犯規....馬勒當拿都有上帝之手啦
‹ 上一主題|下一主題