用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

原帖由 beaclem 於 09-7-13 13:22 發表
如果寫死係派位證度, 咁band 1家長派band 3學校, band 2 派band 1, 好易惹投訴 (根機制解釋), 咁索性唔寫, 有你地估, 教育署彈性又大D, 家長又無從投訴:;pppp:

呢個解釋勁合理噃....

原帖由 marius 於 09-7-20 15:10 發表
真正Band1生如果有填band2學校,一定唔會派到新亞。我們所講的band1生,是估計而已。因為學校唔知、家長唔知,教局唔公佈,根本冇人知實際係band幾。所以問題就出係以band1的估計策略填表,最後原來係band2頭(重可能係最頭個), ...

我估好多類似個案的成績都係平均考4x-7x的同學(視乎全級人數及學校過往派位成績)。今年有d學校band1比例跌1x%,好多同學跌落呢個阱。  <----所以我覺得band1尾真系唔好"博"....因為假如自己學校跌左5%,人地學校升左5%, 來回隨時有多10%band1生跌左去band2....

原帖由 khmama 於 09-7-24 14:17 發表
其實方法可以有好多, 睇下o的官用唔用腦去諗啫.
升中試會一試定生死, 冇錯, 但點解要用師兄師姐既成績去定自己生死? 教育局大可以將小六既評估改為小五評估, 全港用同一份卷, 成績用黎調整校內成績, 起碼自己緊 ...

根本d官就系想d學生分3個banding洗牌平均, 等d中學收生可以平均d.....問題系band1尾同band2頭如果唔公佈, d家長根本就好難取捨.....講真band1尾同band2頭成績不相伯仲, 但派位結果就天同地分別....d家長的確好頭痛

原帖由 eviepa 於 09-11-4 10:47 發表
Dear all,

似乎這裡很多家長都贊成回復升中試方式,完全靠自己能力、公平公正派位的制度。現行的升中方法當然有很多流弊,大家遇到困難來這裡鬧兩句,消消氣,正常合理,這是感性的一方面。但理性地看,「復古」是否就可以令家 ...

其實任何制度都有利有幣....支持的永遠都系既得利益者...
而家家長反對既升中制度靠師兄師姊成績影響banding,其實好有限....只系band2頭及bnd1尾呢類學生影響最大, ....個人認為唔應該放大來睇...

原帖由 judy 於 09-11-4 14:41 發表

你話慘唔慘呢,呢班動物。

TSA是甚麽?只是教局對學生學習情况的一些監測而已。一不對外公佈,二不影响學校存亡。操來做咪啊?

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。 ...

原來你阿仔讀私校... 私校仲操來做咪啊?

原帖由 judy 於 09-11-4 16:48 發表

Annabellalaw,

香港小學冇banding,中學有,門當户對,永冇可能。所以,理念相近可也。香港的小學,基本上水準相近。如同一機构之學校結龍,邊個都冇着數或唔抵,在全港性學校來說,可謂公平之至。

現時,將學生分三等,被分為band3 ...

如果全港學校都結龍,請問小學又如何選擇學校呢?(如何分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢)....

原帖由 judy 於 09-11-4 17:35 發表

你係指:

1. 結龍後,需要重新安排小學入學方法。還是:

2. 你係新移民,未知現時是怎样分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢?

去小一選校睇吓! ...

然則你認為而家小一選校方法十全十美 公平公正....
但奇怪點解你又俾仔入私校....

原帖由 judy 於 09-11-5 11:21 發表

香港小學的确有高低之分,但大體分別不大。

至於互相尊重云云,我 啦!

請問香港中學又是否有高低之分,但大體分別不大呢?

原帖由 judy 於 09-11-5 11:35 發表

第一,我冇話依家小一選校方法十全十美。

第二,我認為孩兒讀的私校比許多我有機会入嘅官津仲好。更重視教育,起碼,唔会操TSA呢啲嘢,學生自自然然返學,教師叫到就去考,所謂"不折騰"也。有咩奇怪之有呢? ...

第一,你冇話依家小一選校方法十全十美。<--但你認為結龍就沒有揀學校既問題...
第二,我認為你揀私校,只系想証明你其實對小一選校方法已經有不滿...我沒有對你揀私校既問題有其他質疑,不要誤會...

原帖由 judy 於 09-11-5 12:02 發表

吓!

‹ 上一主題|下一主題