用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 傳統名校學生藏毒 - 唉!
go

傳統名校學生藏毒 - 唉! [複製鏈接]

原帖由 kittylock 於 09-8-6 17:34 發表
噢!又把學生食K仔的責任推到學校的頭上去?!

所有的錯似乎都是社會、學校的錯!難道學生自己全不需要負責任嗎?

這就是Y 世代的處世態度?可悲......

...

成績壓力大,要得到好成績不太易,加上家庭不諒解,好容易有錯敗感,走上迷糊的路.

完全唔明家陣好多人可以將以上既過程, 理解成可以接受既過程,理由,....然後站在道德高地反過來要求社會要包容,諒解做錯事既青少年......

其實要社會包容,諒解....首先是否要犯錯既青少年先認知自己做錯, 先承擔自己做錯既後果....然後才有改過自新既機會呢

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 19:53 發表
毒妹說:『所以錯就錯在自己無知,誤聽壞人說話,我錯,我錯。』如果懂講以上的說話,就代表佢地是大人。

唔懂包容,可來解決,OFF Topic。

唔系嗎?...她講幾句你就信到十足....
甘講真系咪都可解決,OFF Topic。

原帖由 greendotdot 於 09-8-7 00:12 發表
你又知咁多十優狀元一個都無濫藥,捉唔到未必等如無,但本人當然希望十優狀元們和大家都珍惜前途啦,但你真笑話,失敗者先至去吸毒濫藥,咁Michael Phelps又點呀,如果佢係失敗者咁我仲失敗,你就失敗中之失敗,寫一佰隻字咁嘅歪理 ...

而家d傳媒就好似心理專家甘....一有d悲劇, 青少年問題新聞....佢地一定可以寫到當事人既背景...繼而推論出:學生吸毒系受到壓力引致, 名人高買系受到壓力or強逼症,倫常慘劇系因為包2奶or紅杏出牆.....睇完諸如此類推論...而家港人d思維咪出現左佢d結論甘:失敗者先至去吸毒濫藥.....跟著就"愛心爆棚"到話要包容, 諒解....

原帖由 kittylock 於 09-8-8 11:32 發表
基本上吸毒問題已發展成世界性的問題,成為一股洪流(潮流?)!

你看今天報章頭版大字標題有關酒井法子拒捕失蹤案,再加上前排菲比斯的吸毒新聞,便知"毒禍"已無遠弗屆地滲透地球村每一角落!

作為家長責任重大,更加要教導子女 ...

今日報紙講酒井法子在丈夫的教唆下,開始嘗試毒品....今次我覺得可信啦......其實嘗試毒品一定要有渠道,受不了壓力,只不過系藉口...尤其親朋戚友既引誘,少d思考定力都頂唔順
‹ 上一主題|下一主題