用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

原帖由 judy 於 09-11-18 12:34 發表

不平等係約。

唔仔唔守約果陣...咪更加不平等

原帖由 wunma 於 09-11-26 10:00 發表
你可能不知, 現時大學生做功課甚至寫畢業論文抄襲的情況有多嚴重 (重申, 係大學生), 抄與被抄者都會受到嚴懲, 賠上嚴重代價. 我引用這例子是想說, 孩子對踩線的行為, 未必能分辨, 何時可為, 何時不可為. 我說大是 ...

我會甘睇抄襲....
eviepa 已經解釋得好清楚....
抄功課本身有沒有問題....著眼點應該系學生自身明唔明白抄功課會有問題出現; 點解學生要攪到自己"需要"抄功課....
我發覺現今很多家長誤解左"細時偷針,大時偷金"...其實2者系沒有必然關係....問題根本唔系偷針or偷金既分別, 只系"偷"呢個習慣點解會形成,會出現.....

原帖由 wunma 於 09-11-26 13:08 發表
或許我說得不夠清楚, 抄襲的問題本身其實沒什麼大不了. 在"緊急"情況下我女兒也曾做過, 我並沒責備.

我只針對兩點:
1. 抄襲可免則免 (是態度問題, 不是偷針偷金的問題);
2. 家長無需刻意表示同意來博取信任.

當 ...

你甘講我當然認同....
但我相信eviepa意思絕對唔系縱容女兒抄襲,以贏取女兒的信任,尊重。....我相信eviepa既前提一定先要女兒明白抄襲本身的問題....然後才放手"縱容"俾女兒自決......

原帖由 Laputa 於 09-11-26 13:53 發表
我同意wunma 所講, eviepa 的行為是建基於 "他女兒能比到信心父母不去嚴管她也不會行差踏錯".自由與放縱只是一線之差, 想取得平衡又談何容易呢!

做任何野的確很難十全十美....
抄功課本身有問題相信連小朋友自己都明白....但要小朋友完全明白問題所在, 從而自行取捨....難度就在此...mouth:" />

原帖由 wunma 於 09-12-1 09:43 發表
越來越明白你了. 你對我這陌生人尚且耐心賜教討論, 對女兒家人的耐性可想而知了.

我一直都是不打, 極少罵, 多哦. 罵, 只發生在孩子年紀小未懂聽道理時; 哦, 是因為日常生活小節如無手尾, 唔見東西等 (現仍常有發生) ...

不得不承認,佩服,羨慕eviepa有過人的耐性....我個人對住家裡的小魔怪, 給他們"激得2激"...隨時失控,什麼"儀態","寬容",平心靜氣講道理....全部 ...更加無可能像eviepa一樣循循善誘地進行家教..
‹ 上一主題|下一主題