用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 體罰孩子有助成功
go

體罰孩子有助成功 [複製鏈接]

回覆 18# 肥YA姨 的文章

我自己都唔反對體罰.....更加完全唔信eviepa講既心理學書、離誌、報紙專欄果d所謂心理學家既推論....我相信適當既體罰絕對可以矯正幼童一些不受控行為; 果d所謂心理學家講果d父母系d好個別既,果d父母根本系將自己既情緒發洩系d兒女身上, 佢地根本就唔系教緊兒女.....
我寧願信"子女自己教,好過俾人地教"...

回覆 23# Annabellalaw 的文章

我相信"打在兒身,痛在父母心".......
有時兄弟姊妹互相"打架"....後果絕對會嚴重過父母既"滕條炆豬肉"....我用過"滕條"來制止阿仔2兄弟互毆.....此情況下我相信"滕條"絕對比"道理"實用....."滕條"痛的感覺絕對比2兄弟的拳腳帶來的痛的感覺來得實際及小風險呵....

原帖由 eviepa 於 10-1-6 02:55 發表
自問心理學書、離誌、報紙專欄都看過不少,電視、電台的心理學節目也看/聽過不少,而所有心理學家都反對體罰,認為打一下都嫌多。美國密歇根州卡爾文大學心理系教授岡諾這個研究結果很奇怪。

eviepa ...

我覺得這個研究結果1d都唔奇怪。

反而"所有心理學家都反對體罰,認為打一下都嫌多。"呢句野會唔會系你誤解左所有心理學家呢 .....

我絕對贊成"適量體罰".....而家80後新一代因為學校不能體罰...對於果d屢勸不聽既超頑劣學生, 根本無野可以"儆醒"佢地...教學工作者唯一可以做既只能放任其"自生自滅"....唯有一於奉行教師學生一齊"ha"過既好日子......

原帖由 Avatar 於 10-1-6 16:53 發表
爾道絕不孤也!

我從不對小朋友施予體罰、一下都沒有,而且從小教導小朋友暴力絕不是解決小朋友行為問題之方法。

施予體罰即使是適可而止也會給小朋友一個錯覺認為可藉着暴力解決問題,用得不好更有可能破壞小朋友與父母 ...

你有甘既能力教小朋友....我公喜你.....
但請問全世界都要求教育工作者對住30幾40個學生, 用"循循善誘"既方法, 而禁絕"適量體罰"....會唔會有d"「何不食肉糜?」feel呢

回覆 43# Avatar 的文章

//體罰不是良藥,不能治好病源(行為問題),而只是毒品般,當吸食時感覺良好而將真正問題暫時遮蓋。

體罰不可一、不可再,一次都不應試!//

體罰不是良藥,<---我認同

體罰不可一、不可再,一次都不應試!<--我絕不認同,( 當然如果好似#41樓剪報新聞純粹系情緒發洩式的體罰則例外)......父母師長為教好小朋友而施行既體罰就因為剪報新聞呢d體罰而被你說成毒品,未免太過了....7小褔個個都俾于師父體罰成材, 相信佢地長大後無人會"恨"于師父, 但肯定唔會個個都認同于師父教法.....亦都唔覺得個個都變晒暴力狂,心理有缺憾, 你既成癮指控完全唔成立...

原帖由 eviepa 於 10-1-7 00:18 發表

Samuel89,

我相信你沒有怎麼涉獵正統心理學書籍、傳媒的正統心理學文章和節目。

eviepa

以上我真的完全沒有涉獵 ......我用的只是"同理心".,我只信每個人做每樣事都離不開"動機"....所謂心理影響只系計算"動機"出錯....

原帖由 Avatar 於 10-1-7 12:01 發表
我不是指體罰的後果一定個個都變晒暴力狂,心理有缺憾, 反而那些暴力狂,心理有缺憾的人有大比例少年時受到一定程度的體罰,希望你能分清楚之間之分別。

此外,體罰也不一定會成癮,但成癮的例子屢見不鮮,正如吸食大麻或索K的 ...

我就是不相信這個因果關係.....我反而覺得7小褔長大後大比例明白體罰的好與壞....如果佢地計算過體罰的好處多過壞處,佢地先會繼續用體罰教下一代....絕對唔會因為細個受體罰, 興之所致自自然然受心理影響甘用體罰教下一代....

原帖由 Avatar 於 10-1-7 12:34 發表
但事實話給我們知,那些虐兒個案,絕大多數犯案者年幼時都受一定程度體罰或被虐。

呢個系信與唔信問題.....但我傾向相信虐兒個案絕大多數犯案者都希望用年幼時受一定程度體罰或被虐為求情理由而可得輕判。

另:你講的是虐兒及一定程度體罰....<--我認同不可一,不可再..
我反駁的是適量體罰可接受....

原帖由 Annabellalaw 於 10-1-7 12:58 發表
直至現在我都是恩威並重的家長,只是從前的我在長女和次女中加了適量的體罰(至今我都認為類似打手板的不算體罰),一直不覺有問題,相處融洽,直至長女8歲時夢到我死了並開心地告訴我時(還好,她敢對我說),雖然我裝作若無其事,其實有錐心之痛,最後我不斷反思,時代不同了,棒下出孝兒再不是唯一的方法,情緒難控不能成為藉口,

我系你的話....絕對不會有錐心之痛.....我會乖時同個女分析.....

回覆 53# Annabellalaw 的文章

我會甘睇....
實行少打,多讚無疑系一種有效方法,要糾正兒童的一種行為有10多種方法,每種都可奏效,....但適量的體罰絕不是所謂的心理學家講既不可一,不可再.....小朋友一時的不諒解, 你何必嚴重到有錐心之痛.....我贊成體罰,亦都是基於呢點, 很多家長聽了專家言, 將芝麻綠豆的體罰像你一樣當成洪水猛獸,反而本末倒置地買小朋友怕.....

原帖由 stccmc 於 10-1-7 13:12 發表
我眼中只有用體罰的家長,和不用體罰的家長。當局者迷,就算今天家長不打得過份,明天過了火而不自知者相信很多。

不知大家同不同意體罰是一種不應該鼓勵的行為。 ...

我覺得你用左"想當然"的思路.....
但我絕對同意體罰是一種不應該鼓勵的行為。 ... 問題是不應該厚非之....甚至要立法禁止....

回覆 61# oooray 的文章

囝囝爸 九歲前就甘識諗.....不禁要說聲他母親當其時打得好....

原帖由 囝囝爸 於 10-1-7 16:26 發表

唔止打得好.  以我的頑劣, 實在打得少.... :loveliness:

呵呵....據我母親說我細個果陣系兄弟姊妹中打得最少果名.... 因為她一拿起滕條,我已經跪低認錯先....反而細佬成日"死不認錯",滕條都打斷幾條...

原帖由 Avatar 於 10-1-7 16:59 發表
我自幼從未被父母打過(以我記臆所及),反而在七、八歲前經常被大我兩年的姐姐bully(滕條炆豬肉)(註:那時父母均要外出工作)。那時我十分痛恨姐姐,在家經常提心吊膽,絕不快樂,直至我有能力反坑, bully 才慢慢停止。因此,我一定不會讓我的孩子重蹈覆切過着提心吊膽的日子。

我的姐姐不懂教導小朋友,她的子女雖不至學壞但半點成就也沒有。

我只能說每個人對每件事既體會都大不同......
那時你十分痛恨姐姐,現時你說姐姐不懂教導小朋友,她的子女雖不至學壞但半點成就也沒有。<----這只說明你認為用"打"就一定是不懂教導小朋友,事實是懂不懂教導小朋友跟"打不打"是2回事....
最後我重申一次"打"不一定等同"暴力".....我發覺你劃了"="號.....

原帖由 Avatar 於 10-1-7 17:34 發表
就是因為她不懂教導小朋友,所以才要靠"打"來教導小朋友。

若"打"不等同"暴力",那等同甚麽?

不同形式或程度的"打"只是不同形式或程度的"暴力"。

ok, 或者我掉轉問,睇你明唔明....請問她如果不用"打", 那她懂得教導小朋友嗎?

我再套句粵語片既老土句: "打者愛也"(注意唔會有人講 "暴力者愛也").....你是否都將"打"等同"暴力"呢

原帖由 Avatar 於 10-1-7 16:59 發表
我自幼從未被父母打過(以我記臆所及),反而在七、八歲前經常被大我兩年的姐姐bully(滕條炆豬肉)(註:那時父母均要外出工作)。那時我十分痛恨姐姐,在家經常提心吊膽,絕不快樂,直至我有能力反坑, bully 才慢慢停止。因此,我一 ...

其實如果你現時仲痛恨姐姐,我覺得你仲停留緊七、八歲前....唔止你辛苦, 仲令到你姐姐令你唔打下一代既"功勞"抹煞晒....

回覆 86# Avatar 的文章

我不知點表達俾你聽....或者甘講啦..打唔打根本唔關懂唔懂得教導小朋友事....我覺得最重要既系要小朋友明白"點解俾人打".....唔系本未倒置甘話家長師長一"打"就要禁絕.....好似而家甘立法禁絕學校體罰已經系錯....而家d小朋友不滿家長師長教導, 隨時可以報警處理,但我相信立法果時都只系想禁絕"虐打", 唔系"打"....

原帖由 Avatar 於 10-1-7 18:19 發表
請看清楚我寫的是那時,八、九歲後已經不再痛恨姐姐, 現在更加不會,但我到現在仍絕不認同我姐姐當年做得正確,對我成長何來有甚麽"功勞",我一切都是靠自己的,除了父母能給我基本生活所需。

...

我唔系認為你姐姐當年做得正確,甚至有甚麽"功勞",.....
但我用呢件事可以反駁你講既:

原帖由 Avatar 於 10-1-7 17:59 發表
我相信人的價值觀之形成受很多因數影晌,家庭教育佔很重要地位。

父母教導無方,很容易導致子女成長後價值觀有所偏差,
因此我說 成年人的世界的確從來也是充滿暴力的,這就是因為年幼時沒有好好地被教導,而建立了不正確的價值觀。

但這並非必然的,總會有例外的。

反之若父母教導有方,雖未必能百份百導絕,起馬能減輕了孩子受其他因數影晌而建立之不正確價值觀

因為你自己都話因此從不打仔女呵.....

原帖由 stccmc 於 10-1-8 01:26 發表
仲有邊個可以解答我的難題?
(1) 如何合理地以打教孩子唔好打?  
(2) 若果不能以打教不打,用那一種不打的方法教或罸?
(3) 若 (2) 的方法使得,咁常見,咁頑劣的孩子打人行為也搞定,其他的問題為何還要用打?

其實我有點驚訝,有這麼多bk網友支持體罸。

或者我試下再解答呢個難題.....
我支持體罸既背後理念系唔鼓勵, 但亦都唔禁絕....
bk網友中,我絕對推薦信奉eviepa既教女方式...但我自己就學唔到....

將養兒育女比喻為栽種蘋果的話....eviepa既教女方式就好像日本既溫室培植..我絕對相信蘋果一定會甜美多汁, 成果系完美的....我相信大部分農夫都希望都想效法, 但限於資源等問題, 而家大部分農夫用既系"預防方法",即系儘量將"有害"既除去,未有蟲都先噴殺蟲劑....結果蘋果都大部分會甜美多汁.....有d農夫仍舊用上一代的天生生養法....結果蘋果自然要睇個天.....我就唔敢交晒俾個天,任由蘋果俾蟲"注",俾8號風球吹,但我又抗拒好似打流感針呢d預防方法,所以只好見到蟲"注"就捉蟲, 見到8號風先做保護, 平時就俾佢儘量接受風吹雨打...

所以我覺得體罸小朋友只系風吹雨打, 唔系好似虐打甘俾蟲"注"就一定要禁絕......

原帖由 Annabellalaw 於 10-1-7 23:59 發表
談到錐心之痛,我才疏學淺,一時苦無隻字表真情,大概錯用了,但那刻我不懂反應,良久才撓皺眉,才會鼻酸,才吞眼淚是真,以我一貫作風,反常至極,

大事皆由小事種,我向來看重小事,正正如此才讓我及早正視問題,走出框架(仍有改善空間),

如果你當初打個女系屬於虐打.....那我可理解你既反應....
我唔知道你個女系件事後有d咩領悟......

大事皆由小事種,我向來看重小事,正正如此才讓我及早正視問題,走出框架 <---問題系你自己走出框架,但有無帶領埋個女一齊走出來.......
‹ 上一主題|下一主題