用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問可以點教
go

請問可以點教 [複製鏈接]

原帖由 whywhywhywhy 於 10-5-2 00:27 發表
小兒今年六歲多,情緒不好,時發脾氣。每個教過他的老師都跟我說他很聰明,但每次講完都總有但係....!通常都係話佢唔肯做,明明識又唔肯試,有時覺得無興趣的便自己走埋一邊唔學,平時很多說話但要對大家說話便沒有信心,是信心不足 ... 從他三歲多因為不跟畫班老師合作,常常頑皮令畫班老師無法尊心教其他小朋友最後要離開那個他說喜歡的畫班,我已覺他學習上有問題,但我心想可能是因為他太喜歡畫班那老師,因為見老師不是集中在他身上而頑皮吧!但到後來他跳舞老師也跟我說他每遇自己覺得不好看或奇怪的舞步時,他便不會去跳,不跳是自己走開連看也不看,但當覺得那舞步很好看或有型時,他便會主動去練,並會排最前要第一個表演,而且會跳得很好......

個人意見....你太早要小朋友"學習"了......所以本來應該出現在升中的反叛期狀況, 提早在升小學前已經出現了.....

回覆 14# whywhywhywhy 的文章

甘情況....真系出現左過早的反叛期狀況.....你過早俾太多野佢學,佢自細就對輸贏有太深既感受了 .....佢好在乎輸贏,因為佢怕輸,輸左(達唔到自己過高要求)就用發脾氣來發洩。...
而家你阿仔已經系對學習每樣野都慣性對自己有過高要求, 但佢甘細個又完全唔識點接受輸....睇來社工都幫唔到....你只有教佢點接受失敗,然後等佢學識接受失敗了....mouth:" />

‹ 上一主題|下一主題