用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉載: 讓英皇書院負起縮班責任
go

轉載: 讓英皇書院負起縮班責任 [複製鏈接]

原帖由 mamimummy 於 11-1-4 02:14 發表
但我很欣賞

再者,英皇書院雖然是「傳統名校」,但不斷強調它能提供「優秀教育」,則令人感到有點那個。我不是說英皇書院的教育不優秀,只是一所學校的價值並不是用「傳統」不「傳統」、「名校」不「名校」來判定 ...

其實殺左band3學校, 根本完全唔影響band3學生既選擇, 我完全唔明殺左band3學校,就影響band3學生升學既講法

回覆 1# dolala 的文章

理論上,學生人口下降,要解決問題,只有三個方法:縮班、小班和殺校。
但而家實際情況系教統局先攪左個不倫不類既特權學校(直資中學)出來, 美其名令直資中學有更加自主辦學空間,實際上政府資助完全無減少,對學校就管又死(一管同未轉直資完全無分別)唔管又死(孫公都話連"牙力"都無,先有甘多空子俾學校鑽), 加上要解決學生人口下降問題, 直資中學直情唔會同孫公捱義氣,仲踩多腳出盡法寶盡力收多d學生....而家孫公就大義凛然要官津校一齊縮班來避免殺校。
最後既結果最大受益者又系直資中學, 因為稍為有能力既家長,如果子女入唔到心儀既名校, 佢地唯一方法就系伸長條頸俾直資中學"宰割", 只有真系草根階層家庭的子弟完全無得選擇要入幸免殺校既band3學校數人頭維持學校營運....所以我覺得林超英講既:「給予草根階層家庭的子弟優良的教育,給予其中最優秀的學生最優秀的教育,促進社會流動,是所有以人為本和以社會和諧為重的政府的基本責任」。<----系絕對成立

原帖由 annie40 於 11-1-4 15:23 發表
直資中學有更加自主辦學空間, 實際上政府資助完全無減少 ?????

印象中直資中學的資助是比津貼中學少, 如果没分别, 誰也转成直資了,  假如不对, 请指正!

不知您们有否每類中學每个学生的準確資助金额 可提供參考.  ...

我所知好像没分别, 假如不对, 都请指正!
但津貼中學想转成直資中學的阻力, 絕對不是政府的資助額,我認為系學校本身既收生能力.....試諗下假如dbs收10萬/月 可能條龍仲長,點解仲要政府的資助額呢?

原帖由 囝囝爸 於 11-1-5 11:26 發表

殺校只對整體有大影響, 對 band 3 生影響最少, 殺校下還有機升呢讀 band 2 校.  當然升呢學生引來降band學校, 一二線皆然.

band 3 生影響最大或是籮底橙一群.  09至16年少了三成約二萬中一生, 六七年間要殺校約三成百二間.  每年殺十多二十間 (不過教局唔知有冇牙力殺咁多間學校), 殺的當以收生最少 band 3 校為主.  band 3 籮底橙一族, 可能所讀學校今年被殺, 轉個間校又明年又殺, 處飄流教室, 中學生涯有幸可讀三四間學校.  但可能引致其家長興訟教局, 為子女鳴冤.

應該唔會中學生涯有幸可讀三四間學校, 因為可以用先截收中一新生, 等2~4年先殺校......
其實我個人認為讀到中三, 基本上band 3 籮底橙一族已經明知無可能成為讀書狀元, 中四開始更加系"捱"時間, 點解唔直接將d band 3學校同d大公司(例如:煤氣, 電燈)合力攪學徒課程,俾佢地盡展所長,學一技之長......

原帖由 囝囝爸 於 11-1-5 12:47 發表
你說得對, 經十多年教育, 讀書能力經資質, 環境, 支援各方面影響, 差異實大, 是正常現象, 世界如是.  但不少人想法是落後不足是由學校、老師、家長、學生不用心努力所致, 應淘汰被殺.  

你說的學徒制, 新加坡和芬蘭好像都有實行.  但香港特殊, 主政者又冇心冇牙力推行強政, 學校又擔驚受怕降grade受殺, 家長個個認為子女要當大師不做學徒, 制度和心態都偏向精英, 個個師父, 分流學徒倍訓如何推行.

天資與用心努力是能否讀書的2大因素, 它們所佔比重很難量化而且互相影響,互為因果,.....根本沒有人可以說得清....但當學生淪為band3 呢個果就任何因都是"對"的了....
我說的學徒制是希望學校、老師、家長、學生接受band3 呢個果,盡早合力為學生找出路,....  我比較現實, 從來都唔相信唔去理,埋首沙堆,事情隨時間就可過去.....

原帖由 uncleedward 於 11-1-5 14:47 發表
係都要讀上去呢樣嘢唔賴得政府。ive 中三完咗大把課程可以揀。

但曾向一親戚推介其無心(力)向學的兒子中三後轉讀 ive,幾乎反面,連其兒子都唔啋我。 ...

我所知ive 好多課程要 中五先收, 成績太差重要先讀 T1,T2 追回中五程度,先可以報CERT. 課程....好似系俾D次一D既學生讀, (都系係都要讀上去呢樣嘢)....唔系完全學徒制工科....好似設計系收既學生,聽講完全無創意, 有創意D人又肯定無學歷入讀....

原帖由 uncleedward 於 11-1-13 01:15 發表
有冇人知今次孫公用了甚麼方法令到新界北咁多校長同佢一齊做呢齣大龍鳳,連鄧顯都死死棄撑縮班。

岩岩新聞話唔會減自行收生額, 甘樣縮班法鄧顯梗系制啦,我諗KINGS都肯定會縮班啦.....
‹ 上一主題|下一主題