用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我咁樣話仔仔, 係唔係太過分?
go

我咁樣話仔仔, 係唔係太過分? [複製鏈接]

mrshoho 發表於 12-5-30 22:09
I understand how you feel, it is hard to be positive when something like that happened!!!  Don't worry, your son will be ok!!  Tell him you didn't mean it, you were just too worry about him and so you said something you should not say...  he will understand!!! He will learn that you were trying to help him, don't be too upset!!!  
我始終覺得最重要系令仔女明白到佢地既問題所在.....而唔系下下太在意仔女既感受, 好似樓主說話我承認系重左d,但我唔認為過分左, ...始終仔女不論現在,未來都有機會遇到更難聽, 更無情既說話呵......

yk2 發表於 12-5-31 13:51
No!No!無錯小朋友將來是會遇到很多更難聽說話,但絕對不建議由父母親人說作段練而不在竟兒童感受及心理,這 ...

No!No!而家身為家長的上一代很大部分都系自幼聽父母親人很多更難聽說話而成長的......我不感受這是種很危險行為......

himuimui 發表於 12-5-31 15:57
Totally agree. Family is a  place for kid to seek for love and safe.

If parents are so tough to h ...
我其實比較中立......80後,90後很大部分都開始在你講既"家是最後最溫暖的橋頭堡" 環境成長的....在80年代後, 心理專家,電視劇, 心理,育兒書等等都不斷灌輸種種"正面", 有愛心, 用鼓勵代替責備的育兒絕招, 認為虎媽,狼爸的軍訓式育兒已經過晒時, 甚至可能會引起嚴重的心理問題.....我不是專家, 沒有數據, 不敢跟專家唱反調, 只以我個人觀察感覺而提出異議,專家d育兒絕招我承認系好方法, 但我反對的系Totally agree ,  甚至一面倒甘100%支持, 好像樓主甘為左1句重d既說話覺得過份而自責, 令到仔女100%生活在甘"完美"既家庭環境, 對佢地既人生是否真的甘美好;又而家社會上對80後,90後的批評,又是否完全唔關呢d育兒絕招事呢?  .....

yangyang448  全部家長都都覺得個仔的感受很重要,你說了我不敢說的話,在一個完美的家庭長大,但出去做業時是否完美,孩子是否能接受一定的批評及挫折。  發表於 12-6-5 00:09
Yanamami  好少讚你, 今次例外.  發表於 12-5-31 18:54
Snakemama  雖不中亦不遠矣  發表於 12-5-31 18:08
‹ 上一主題|下一主題