用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【女拔】是否會踼人出校 ?
樓主: chumamma
go

【女拔】是否會踼人出校 ? [複製鏈接]

原帖由 ANChan59 於 11-10-25 18:21 發表

Can you show us the link? I can't find it in DBS website.

If DBS spelled it out from day one, we need to respect the "contract". Any contract for DGS or LSC?

呵呵.....呢d野邊會有 "contract". 架
好似結婚甘,張結婚証書都唔會當系"contract"啦, 大家"心照"啦

原帖由 ANChan59 於 11-10-26 18:33 發表
My friend's boy enrolled DBS this year, she also worried about that. Then, I asked her any terms and condition for the full scholarship (verbal or written), she said none.

What's the academic stan ...

甘講啦.....呢d直資名校的確系有"明目張膽"系d學界,公開比賽"揀卒", 甚至"撬人".....有d講到明拿到獎牌就免學費, 我相信家長本身都好清楚自己仔女"憑"咩入到呢d直資名校, 通常情況呢類"拿牌學生"都系拿牌長拿長有, 家校各得其所,皆大歡喜.......但假如學生出現傷患或種種原因, 冇左系學生存在既"價值", 是否有"勸退"情況,我相信系好個別既個別例子, 但我相信學生本身在該校繼續讀上去, 學生自己都感到"冇癮", 另外免學費資格就肯定自動失去, 學校仲會唔會同學生講"有教無類", "無限愛心","無限支援"等等偉大教學情操,我只能打個問號???

原帖由 ok_ko 於 11-10-27 12:39 發表
從另一角度看,如果完全沒有學校願意收成績差但又有某一特異功能的學生,人們又會說香港學校根本不支持體育發展,藝術文化云云。

收了這類學生,又是否要放棄學校的一貫教育原則,讓每科老師接受一些不達標的學生呢?而且如要 ...

其實香港已經有一間體藝中學......但我都攪唔明點解d特異功能的學生對呢間專科學校完全冇興趣, 寧願入名校做"拿獎棋子"都唔專科發展,........

原帖由 ok_ko 於 11-10-27 13:51 發表
我估。只是我估,如果男拔因你的特異功能收你,一般學生(及家長)連看都不會看體藝中學。而且不是你今天說,我都不知有體藝中學,點揀呀?

不是每個都像陳飛揚會放棄男拔。更何況,就算連鮮魚行校長都說「當埋條底褲都要讓他念到男拔」校長都是這樣想!!!!

oh...原來如此!:loveliness:
我估。只是我估,家長,校長都是這樣想!!!!

原帖由 ok_ko 於 11-10-27 14:01 發表

係呀。估吓jar!:D  

不過我估都有可能系雞先蛋先既問題......
體藝一直都出唔到d有號召力既特異功能的學生, d特異功能的學生見體藝專科學院又好似"藉藉無名",自然唔肯入......

原帖由 ha8mo 於 11-10-27 15:32 發表
張乜祥返左D乜S之後
佢咪做返一間Band 1英中囉

沙田入面唔只一間搞體育的中學
林大西同董之英我估仲熱心添
但D學生在體育以外係咩質地
留返俾D日日果頭出入既街坊講好喇 ...

其實就算入左港隊,體育在香港從來都冇出路.....所以家長在D乜S同體藝揀, 都一定「當埋條底褲都要讓他念到男拔」<---by ok_ko
最低限度都叫做"名校出身"啦.....
‹ 上一主題|下一主題