用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幫孩子打好英文基楚(下篇) - 給孩子的三張書單 ...
樓主: Y2KChild
go

幫孩子打好英文基楚(下篇) - 給孩子的三張書單 [複製鏈接]

原帖由 stccmc 於 10-8-24 20:53 發表
閱讀有利學語文,沒人反對。但灬閱讀究竟對學語文好處有多大,則意見不一。很多家長知閱讀好,但只看成可有可無的甜品,主菜仍是補習,公文和練習。小朋友何來有時間閱讀爲樂?

我提倡的是把這主次對調。 ...

我都提倡的是把這主次對調。....但我是失敗者....
但為什麼香港主流學校都仍不肯把這主次對調呢?
其實我相信是閱讀就像上乖的內功心法, 知易行難, 最重要是"難以量化" ---讀多少才有效,讀多深才適合,讀和理解又怎界定, 讀多久才不會視作"苦事",以後都唔肯再讀.怎麼去評估閱讀能力....一連串問題,主流學校不敢把這主次對調。家長都不敢把這主次對調。

回覆 85# stccmc 的文章

1 你信不信「重讀輕練」,孩子的英語會高強過重練輕讀很多,快樂很多。 <---我信, 孩子唔信, 認為老師教的俾的功課已經足夠...

2  你如何培養孩子閱讀興趣。 <---就系我既失敗

回覆 87# stccmc 的文章

我一早從補習,公文,練習中釋放出來啦.....問題系我培養唔到阿仔閱讀呵

回覆 91# csy_ma 的文章

我提的是培養唔到阿仔既定係英文(外語)既閱讀習慣....mouth:" />
阿仔愛看漫畫,小說,....我統統不會阻止, 還會帶佢到書店或圖書館由佢自由選擇....
我覺得閱讀習慣並不是家長想推動,鼓勵就可成事...首先要小朋友有基本既閱讀能力, 加上閱讀興趣.....
我細仔小五已經可以成套"天龍八部"自己借來睇晒(我都唔知佢睇明唔明白, 但佢唔使1個月就睇晒).....根本都唔使我推動,鼓勵...但我就試過好多方法"引"佢睇英文都失敗...

原帖由 stjoboldboy 於 10-8-26 12:32 發表
samuel89,

你兒子的情況, 是本地主流小學生中的典型; 中,高小已能看中文文學經典, 但英文看NET同齡的童書也有困難, 小朋友棄英就中是自然不過的事.

我家的孩子跟令公子一樣, 都是中比英強很多. 我是這樣做以圖 ...

我一直都冇擔心過阿仔中文程度問題.....但香港環境要有競爭力,就一定要有良好的英文程度. 我崇尚的是老子的"無為而治", 所以在升中前我都只是給阿仔讀屋村小學, 因我覺得小學就逼小朋友學佢暫時無機會應用的另一語言是苦事一樁......但升中後, 現實必要接受英語作第二語言,所以我首要是要阿仔明白要升英中,接受現實,承受壓力....睇見你們一早就

"小學, 每天都會讀英文故事書給她聽, 以建立對英文的親切感.

小學, 以半推半就的方式帶動她的英文閱讀:"
老實說, 我一方面為我自己懶而汗顏, 一方面都在反思我是否真的給阿仔"太舒服"過小學階段了.....

原帖由 stjoboldboy 於 10-8-27 09:23 發表

小女所讀的屋村小學, 間或有家長問我: “點樣提高D英文成績呀?” , 我就會答:” 多閱讀課外英文書啦”, 但通常都是聽者藐藐, 然後回我:“…功課都唔夠時間做, 仲要温習, 預備默書, 測驗邊有時間…”

但這類家長不明白, 小學階段
, 英語閱讀所能產生的良性廻圈: 英語閱讀, 只要持之以恆, 就能提高英文能力, 英文能力提高了, 應付學校課業, 默書, 測考的時間就可減少, 以減省下來的時間又回頭可再多作閱讀.

在這良性廻圈之下, 一個主流小學生的英語水平很快就可以鹤立雞群, 本地小學英文課程已視如無物!

問題是英語閱讀能力理論上應該是由屋村小學老師"教","考","默書" 先慢慢積累而來的....我可唔可以甘講:其實推崇"英語閱讀為主"的家長, 一定要先於老師,小學前就開始由家長"伴讀"持之以恆不斷身教而來....

原帖由 stjoboldboy 於 10-8-27 13:54 發表
小學[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=591]老師[/url]是one to many, 學生水平參差, 不能量才施教, 而且課程處處受教統規限, 他們有很大的局限.

[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=565]小學[/url]前就由家長"伴讀"開始, 當然效果最好, 但任何年齡, 只要持之以恆一段時間, 都可有成. 不過以本地小學生論, 年紀愈大, 中英水平差距愈濶, 要帶動起其英文閱讀興趣愈難!

我阿仔現在正遇到呢個問題,....
我幫阿仔揀英文中學都系想阿仔能在中一,二適應, 好似d英中師兄甘順利將中英主次對調.....但現在睇見阿仔好似有d"怕"左英文....我真系有d擔心阿仔變成失敗的一群, 我既無為而治會失敗告終.....

回覆 150# stjoboldboy 的文章

//原來她每天花上半小時閱讀英文經典著作譬如狄更斯名著,然後大聲朗誦半小時,如是者數年。//

如果我阿仔肯每天花上半小時閱讀英文小說, 報紙之類, 我已經唔使擔心了.....
問題系要閱讀英文本身呢個能力已經是要經過漫長的學習......其實負笈海外唔使2年已經冇閱讀英文能力問題了

原帖由 nadal 於 10-8-27 15:51 發表
所以問題不在於用什麼方法
問題在於阿仔為什麼要閱讀英文...

問題都不在於阿仔為什麼要閱讀英文...
其實阿仔系知道為什麼要閱讀英文........
問題在於阿仔沒有楊鐵樑所講就讀荃灣官立中學的女生的態度與能耐.

原帖由 nadal 於 10-8-27 16:27 發表
你真的這麼肯定阿仔真係知道為什麼要閱讀英文?
我看來阿仔還未找到自己的"為什麼".

當我說"為什麼"的時候 我可不是指"知道為什麼"
我說的這個"為什麼"必須是阿仔發自內心認同的"為什麼"

態度,能耐,閱讀,等等都需要 ...

我真的這麼肯定阿仔真係知道為什麼要閱讀英文?
更加知佢就像你講既減肥甘, 知歸知, 做歸做....

原帖由 ZZdaphne 於 10-8-28 14:50 發表

還有一點, 阿女小學, 我不選擇做工作紙為練習是因為不想她寫字太多, 討厭了功課, 得不償失, 而且功課已不少了, 難為了小手!!!! 這就是我的選擇.

去到中學, 特別係高中, 為應付考試, 練習工作紙真的免不了, 是嗎 ???
請問各位, 觀乎你們的孩子都是初中, 甚至更小, 是嗎 ??

我都系甘做.....但而家阿仔初中, 成績開始有d追唔上....請問版主大人女兒點過度到高中呢?

原帖由 ZZdaphne 於 10-8-28 15:04 發表

整篇文章我都十分認同,
我終於明白你點解要據理力爭.

我都系不滿佢地成日用"高分低能"來形容d成績好,又唔閱讀既學生.......
我就唔信成績好大部分系"高分低能",......就算只系拿d"成績好,又唔閱讀既學生"做sample來計,我都相信"高分低能"既只佔好少好少既部分 .......

原帖由 Y2KChild 於 10-8-28 17:50 發表
我們的意思不是"成績好大部分系"高分低能"。以我多年接觸大學畢業生的經驗是:

- 成績好的可分為兩大類: 1. 高分高能 2. 高分低能
- 在"高分高能"中,大部份都是喜愛閱讀有大量的閱讀
- 在"高分低能"中,大部份都是不喜愛閱讀缺乏大量的閱讀

但我想補充,那些"高分低能"的畢業生若肯的起心肝,畢業後建立閱讀興趣並作大量的閱讀,也可轉為"高能"。

我諗我同你既分歧就系你覺得大量的閱讀就等同太上老君的仙丹, ......但我覺得閱讀之外, 最重要系靠個人既理解,轉化. 這並不關乎"量"...所以"成績好大部分都不會系"高分低能"。亦不關乎他們是否有大量的閱讀, 只有好少好少部分"高分低能", 可能佢地本身只是部電腦, 再怎閱讀都只系増加左硬碟的記憶量而已.....

原帖由 ZZdaphne 於 10-8-28 17:48 發表

samuel兄:

阿女升中三, 佢都震ing.

哦....我就系驚阿仔升中後會震ing.
所以都唔敢俾壓力佢, 但見到佢明顯退步, 而家輪到我震ing.

原帖由 Y2KChild 於 10-8-30 09:49 發表
大家有不同的觀點及意見是很正常的,當沒有一些有系統的大型研究發表過,沒有人可絕對肯定大量閱讀對考試以外的個人能力有幾大的影響,各人只好從個人自己的背景、經歷,透過自己體驗、分析及領會,而建立對某議題之觀點、意見 ...

其實我相信沒有家長會反對閱讀, 極其量都只是反對閱讀漫畫之類不良的刋物.....家長質疑的是應否視課外練習為洪水猛獸,避之則吉. 大家一齊投入閱讀大法此內功心法.....我本人是絕對贊同習練閱讀大法此內功心法的, 但問題是推行的力度, 投入度, 小朋友的接受程度各有不同, 一刀切將閱讀等同太上老君的仙丹,.....我自己都接受不了, 又如何去說服阿仔呢?.....你們的成功所投入的,並不是我等認同就可跟風成功,所以大部分家長退而求其次要小朋友做課外練習, 我是理解及覺得無可厚非的.....
‹ 上一主題|下一主題