用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請教大家,其實名校的名,名在那裏?
樓主: 中英數常
go

請教大家,其實名校的名,名在那裏? [複製鏈接]

原帖由 redkoni 於 11-8-25 03:52 發表
道可道,非常道;名可名,非常名。

哦.....原來非常名等同名校甘解........

原帖由 wunma 於 11-8-26 14:19 發表

我說有利條件, 是那所學校各方面必定已有非常好的條件作基礎, 你提的兩所是我欣賞的學校, 但條件還差很遠很遠.

哦.....睇來欣賞同支持系2碼子事

原帖由 wunma 於 11-8-26 16:18 發表

都唔係, 我都好支持這兩所學校.

有d似d高官話好支持香港d學校.

原帖由 redkoni 於 11-8-27 01:52 發表

其實我這類網民, 習慣了回應不寫對方名字, 根本唔會介意這算是尊重不尊重, 只不過一時班門弄斧, 隨手找個例子講吓智慧, 將他人的主觀認定套在你的身上, 正是有口話人無口話自己, It's my fault, my apology!

我再回應過這主題吧, 我心中的所謂名校就是明校, that's all.

其實我這類網民回應你的發言已經代表左尊重你啦, 重要習慣回應寫對方名字先代表尊重嗎?
我心中的所謂名校就是明校, that's all <----完全唔明....名校就是明校.....明校又是咩東東

原帖由 redkoni 於 11-8-29 14:20 發表

完全唔明唔緊要, 我都講過是我心中的名校, "明"對我來說是開明的意思, 能夠學習思想開明的學習地方, 讓同學對學術討論抱開明態度, 不會糾纏於一些無謂的枝節上, 在適當時候應該抽身而退, 對我來說這是有別於明哲保 ...

ok...明白啦,謝謝!.....睇來香港的名校都不是明校.....

原帖由 stccmc 於 11-9-8 22:58 發表
//
很多家长轻视课外活动
//

很多家長也花丈量金錢為孩子參加各式各樣的課外活動,我看問題不是輕視,而是功利心態太強:

- 要多,不要輸蝕
- 最少時問要有最多 cert
- 非用來考 cert 的部份不用練

我只想為孩子發展一兩樣興趣可培伴她成長,可強身健體,增強信心更好。

甘又未必太關家長事......而家d課外活動根本對升中揀學校幫助不大, 情況就如portfilio 甘學校根本唔會太注重, 只系d家長總認為"有一定好過冇"而已......近來我發覺有d band1學校直情唔傾向收d課外活動"太標青"既學生, 因為收左佢地之後, 佢地隨時自願轉去d7連霸,8連霸既直資學校做"精英"......所以我始終認為家長各有各自的打算, 你講既"功利心態太強" 今時今日只系好表面既表象而已......

原帖由 Kanba 於 11-9-8 21:29 發表
對,能選老師的是學校﹑校長。

好學校有一個對老師要求高的校長,有一班有心有力的老師。在他們的團隊,好的會凝聚,差的會知難而退。

現實情況是否真系甘呢?.......我好懷疑......

原帖由 Kanba 於 11-9-9 14:34 發表
現實情況有無真係咁的例子呢?一個都算有。多唔多呢?相信唔多。

唔.......甘個問題就會變成"名校是否就有一位好校長".......好校長又是否能"有一班有心有力的老師。在他們的團隊,好的會凝聚,差的會知難而退。".........身為家長實在有太多的"唔知","未知"........

回覆 93# Kanba 的文章

其實將名校比喻為名牌有一點先天的不當。........名校根本沒有辦法可以像名牌公司甘揀選,介定最好的"原材料", 名校的出品"學生"根本沒有可能像名牌公司一樣保證"品質".......但偏偏很多學校"各出奇謀"標榜自己的出品優良(公開試成績,入大學率等等), 希望能變身名校.......再而收到更多優良的"學生".......
所以好校長, 好的團隊就成不了名校(像鮮魚行)......反而有"輝煌往績"的, 但校長, 團隊都走晒樣依然系名校.......
‹ 上一主題|下一主題