用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 再論曾榮光的追蹤研究
樓主: eviepa
go

再論曾榮光的追蹤研究 [複製鏈接]

回覆 18# eviepa 的文章

eviepa囡囡可以:
1.自少的訓練就是要她中英兼擅,無論英語教育在中一、中四或在大學切入,她都可以平穩過渡。
2.讀了一年中中,很高興地讓別人知道自己是中中生。對英文科是信心爆棚,絕對不會害怕英語。

如果我囝囝都可以做到以上2點, 我都不給他升中中,因為我沒有eviepa既耐心及循循善誘.....我囝囝亦唔會自動自覺保持自己既英語可以平穩過渡。

原帖由 eviepa 於 09-7-10 00:31 發表
chanez,

記憶中,在實施一刀切母語教學前,學者的意見是相當紛紜的,有很多支持,亦有很多反對。不過無論支持或反對,普遍的看法是,母語不利於英文,但有利於學術科目的學習。

曾榮光的研究是唯一去檢定母語成效的研究,結果: ...

其實個結果一d都唔意外.....因為所選既都系讀到書既學生, 語言對佢地影響只系出現在初中出現,只系英中生未掌握外語....到左高中,英中生都基本已經可能英文好過中文, 自然分別不大....
英中生初中較差...但不要忘記佢地本身已經可以掌握讀書技巧,先會有好成績, 一時既英文差自然阻礙唔到佢地啦....
我相信母語教學適合既只系果d對外語完全投降的學生...

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-7-19 23:08 發表
如果只看學科成績,兩次的結果都證明中中生有優勢。

我相信曾教授的意思是我們看研究數字要全面,不能只看一邊。不能只看學科成績,要整體地比較。計算會考學科得分時,他加入了語文合格這條件。由於英中學生在英文科的優 ...

請問報告有否比較2者的入大學比率呢....
呢個系最現實既問題呵.....

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-7-20 23:52 發表

你所說的大學入學比率應是指曾教授最後階段的報告,但教育局還未公開該份報告。教育局的網頁只有第一階段和第二階段的報告。

最後階段報告的內容就只能從報紙中的報導獲知:

http://image.wenweipo.com/2008/03/15/h ...

講真....既然大學有英文要合格既門檻....仲講咩母語教學呢 ...如果要實施母語教學,請先研究好如何令中中生既英文可以達標啦....一日未解決呢個問題...就唔好實施母語教學害人呵...

原帖由 judy 於 09-7-21 19:01 發表
講真,既然大學有英文要合格既門檻....仲講咩教學呢 ...如果要係香港教學,請先研究好如何令學生既英文可以達標啦....一日未解決呢個問題...就唔好係香港教學害人呵. ...

教學同唔用母語有衝突嗎
唔明你既意思, 可以解釋一下...

回覆 66# eviepa 的文章

我或者可以解答eviepa師兄疑問....因為我系中中學生....小學時曾經名列前茅...升中時絕對有能力揀英中..但沒有父母老師既提點,自己揀選左中中升學..."一帆風順"直上當時既中六(會考有B有C,只系英文D,仲要系A卷)...我敢說我當時"未盡全力"既原因系一路都太順風順水了...因為初中用中文的確比較容易理解,好多時理解左考試連書都唔使溫習....
但到中六(當時叫預科生,中中只讀一年入中大)問題就系中六一年要追回失去既5年練習英語既時間....
相信系人都知學外語系沒有速成既...睇到個現實,想急起直追為時已晚,,,所以其他科(中文、物理、生物、化學、歷史、地理。)成績即使佔優, 一失鬥志,最後就全軍覆沒(六科有優勢,所得的grade,會被一科英文所追平)
<---個結果就系甘來,我唔敢代表晒D中中生, 但我相信有大部分中中有我講既經歷...

回覆 69# eviepa 的文章

我唔認同一刀切母語政策.....
我更加唔認同"如果家長不歧視中中生,問題不是解決了嗎?母語教育的優勢不就能突顯出來嗎?"....<---不是因為家長歧視,母語教育的優勢才不能突顯出來....是根本學習英語就是一個優勢, 而且在香港生活要向上爬既一種工具, 不懂英語不是不可能成功, 但條路肯定曲折d,....既然英語是遲早要學的(大學有英文要合格既門檻),那麼教署應該行的政策就應該是如何提高學生既英語水平,唔系好似之前甘行倒車強推母語教學,給錯誤訊息學生可以逃避學習英語呵......

原帖由 judy 於 09-8-5 10:03 發表
Uncleedward,

看eviepa的文章,常常妒忌佢有咁聽話嘅女。小學時,阿大有都讓我看有週記,中一起,佢就收埋了週記簿,不讓我看了,中一至今,他讓我看到的作文不到十篇。阿二雖仍讓我看週記,但過程中都唔知吃了我多少餐好嘢。

阿三 ...

看完eviepa的文章,我只覺得她女兒行緊我以前條路, 但不同既eviepa有個好聽話嘅女,同有eviepa呢一位寧給女兒有個快樂既童年, 都唔肯隨波逐流既好父親......講真我大仔都系讀TKO小學, 今年9月升中一, 我就幫佢揀左系港島西區既英中,.....我曾經都因為車程來回要2小時,所以後悔自行派位幫佢揀左甘遠既中學,甚至要求自動棄權,希望佢大抽獎階段好運入另一間較近的英中,但因為太遲決定,學校覆已經呈報教署,不能取消......不過現在每當看到大仔玩ONLINEGAME,我又開始覺得每天2小時車程只是很小的問題了.....

回覆 98# eviepa 的文章

你的獨門秘方我都懂.....問題系明知小朋友錯,跟他說了理....但小朋友還是要錯.....這時候很難唔罵和哦...

講真很少父母可以像你那樣"放得下".....能做到不"太關心"已經很不錯了....

原帖由 cherubic 於 09-8-7 10:59 發表
My son will be in P.2 after the summer holiday.  He is studying in a private school which stresses on 愉快學習.  He is happy all the time.  But the problem is, as my husband always complains, he is to ...

我仔都系有太多空閒時間, 今年升中一, 本來學校有預備班上, 但因豬流感取消左....
我小學教育就俾晒責任學校同佢自己....我覺得小學階段唔應該逼小朋友去競爭考第一(其實小朋友自己都一定會想贏,如果逼到佢棄權,厭學就得不償失)....只要佢成績唔好脫節,攪到升中考唔到英中(呢條系我既底線)....我就俾佢自由發展...

原帖由 uncleedward 於 09-8-7 12:55 發表
I agree that we should be more relaxed towards children's academic performance at primary school level. Children's development at this age varies a great deal. 同一年級的大仔大女與細幾個月的細仔細女差 ...

多謝uncleedward建議....
其實我於阿仔p.1時,已經安排佢入有泳池既小學, 因為我覺得現今小朋友大多缺乏運動,(祖國每天早上都有一節早操,其實值得港校學習), 個人認為最好的運動是游泳, 所以p.1時已經安排阿仔學游泳, 繼而進入學校泳隊....暑假佢都有練水...問題系現今小朋友對online game著迷既程度實在太嚴重...小朋友為左升lever , 武器多過其他同學仔...已經到了不能自拔....這才是我憂心佢太多空閒時間既主因....

原帖由 cherubic 於 09-8-7 13:18 發表
Thanks samuel89 and uncleedward for your opinion.

I ask my son to do some Maths problems and writing exercise during the summer holiday  because (1) for Maths - he already forgot what learnt.  He bel ...

你都決定俾阿仔讀國際學校,...相信你都明白小朋友的分數不是一切......個人意見,你認同間學校既教學理念先俾阿仔入讀...但又擔心程度問題,自己又要親自幫阿仔"填鴨" ...其實2套理念系相背馳....各有各好處....好多家長往往當局者迷,....結果攪到2頭唔到岸, ....希望你自己認真諗諗....無謂攪到阿仔到時寧願返學都唔想見你..

原帖由 cherubic 於 09-8-7 21:59 發表
You are right.  I should trust the school and not forcing him too much.

P.S. My son's school is not an international school.  In fact, my criteria of choosing the primary school are (1) not too far a ...

哦...唔系國際學校...應該系直資小學.....
不過你話系私校...都一定唔系大抽獎入既官津小學....
我同你揀小學有d一樣,有d唔同..小學一定唔好太遠...唔好太早催谷小朋友....有課外活動俾小朋友...已經夠啦....雖然我都唔喜歡填鴨式教學....但我覺得有名次,有考試,有些少壓力..對小朋友可以早些適應社會都唔系大問題....所以我選擇左官津小學...:) 放棄直資小學....但如果阿仔入唔到英中,我反而會俾佢讀直資中學...因為我偏見中中入大學及出來做野....點都蝕底俾英中..

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-8-8 10:08 發表
根據星島日報2007年的升中入學天書的資料,的確有將軍澳的中文中學主要三科和最佳六科增值都是第9級(頂級)。如果將軍澳區家長知道這些增值數字,而選擇中文中學是很自然的事情,不過,有以下兩點值得注意:
1. 教育局現時的政 ...

佢只揀將軍澳區因為唔想子女浪費時間在車程上....好似我阿仔升中一後來回車程要2小時...我而家都幾擔心架....

原帖由 ChiChiPaPa 於 09-8-8 11:11 發表
我不覺得車程比好學校重要。如果我覺得車程這樣重要,我會考慮搬近學校,就算是住較差和細地方,返工較遠,也沒有問題。但Eviepa似乎有原因,只能住在將軍澳。 ...

我就反而唔會偉大到因為阿仔要2小時車程返學,所以去搵屋搬.....

Eviepa既原因系佢相信中中可以俾到個女有快樂童年, 加上佢有信心省回既車程時間可以用來幫助個女閱讀英文課外書, 睇英文戲等方法,令個女d英文程度可以勝過讀英中既學生....但我就1.無甘既能力....2. 無甘既膽量.... 所以一定要個仔讀英中....(好細個我已經幫阿仔"洗腦"...要佢升英中...所以而家2小時車程,佢都無得詐型 )

原帖由 eviepa 於 09-8-8 12:09 發表
Uncle Edward,

或者我孤陋寡聞,我從來沒有見過名校比普通學校更能培養好學生的有力證據,。但我卻偶爾聽到這論調:名校是教「好學生」為主要目標,「教好」學生為次要目標。姑勿論這是否過激言論,但懷疑名校的是否就是「增 ...

我覺得名校既意義在於"同學"之間競爭所產生出來既"讀書風氣".....多過「教好」學生...所以如果本身無"讀書天份" 入左名校的確會好痛苦.....除非有驚人既耐力加勤奮,可以脫胎換骨加入競爭....

原帖由 eviepa 於 09-8-9 21:45 發表
你有權質疑我的理論,認為太粗糙。這點我承認。但粗糙的理論遠比沒有理論,胡亂去猜測好。我和弟弟都同意,功課後平均每天45分至一小時的溫習,對一個中四、五的學生來說,是要用一個相當強的意志去支撐著的。胡亂地強制子女每天幾個小時的溫習,就是對孩子心理不了解

想請教eviepa 師兄如何定"每天45分至一小時的溫習"...萬事起頭難...小朋友每天作息都存在很多變數,..如:功課多了or少了....要他們做每一件事都有規律, 才是師兄限時溫習難以成功既主因....

原帖由 eviepa 於 09-8-10 23:30 發表

samuel89,

每天45分鐘的溫習是我和弟弟的約章,他同意遵守,我不會管他怎樣讀書,只會在旁觀察,做他的讀書顧問。實際上他是做到了,我便時常稱讚他,使他更有動力去讀書。

eviepa ...

想再請問你弟弟真的每天45分鐘.....不多不少....還是他自己明白了要怎樣讀書....
‹ 上一主題|下一主題