用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) ...
go

2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) [複製鏈接]

Dear Khmama,

請問深水埗Band 1 尾 Band 2 頭 ,填表如下得嗎?
乙部:
第一二志願: 填本區英中 (第一志願在自行時有得面試)
第三志願: 何文田官立 (他區 23個位)
第四志願 : 協同
第五志願 : 佛教大雄

不知協同&佛教大雄那間好一點?我巳幾晚睡不好因老師說Band 1 尾 又可能Band 2 頭,灰色地帶很困惱,若是Band 2 為何自行時那間英中又有得面試(是挑選出來面試的)? 我應否博一博?  請幫幫我, 教我怎樣填好嗎?...Thank you 萬分感激

Really thanks khmama.   第一志願不知可否再放在自行時有得面試的本區英中? 因我在唸如果小兒的成績不是Band 1,何以被選中面試?可能有點自欺欺人,但我真不想錯失機會 。  khmama真不好意思,知你忙於幫各mami 解答,希望賜教..

原帖由 khmama 於 09-4-30 22:22 發表

邊緣人比較難搞, 我會選兩間較好既他區英中放第一二. 因為如果你係band1, 放他區抽到既機會較大. 如果你真係band2, 搏他區英中都好正路. 咁就進可攻, 退可守.  大雄同協同都係差不多, 放邊間先都冇所謂. ...

原帖由 khmama 於 09-5-1 18:14 發表

如果間英中唔係見晒所有人, 你就放第一試下, 始終你都唔知banding, 呢個決定最差只係入唔到第一, 第二放番他區仍然有機會. 假如放榜唔滿意, band1尾band2頭既中學都應該去叩, 唔好只叩英中, 因為競爭好大. ...

謝謝khmama的幫忙!
‹ 上一主題|下一主題