用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 希望有家長可以分享一下
go

希望有家長可以分享一下 [複製鏈接]

我兒子今年9月上幼稚園高班需要選小學了.
我自己是聖雅各的畢業生, 但已經事隔多年並且已搬到港島東. 我只知道現時上午班的校長是張勇邦老師, 我畢業前他剛到聖雅各任教體育科的, 而我的弟妹都曾是他的學生.
所以希望有家長可以在這裡分享一下!
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

回想當時我在聖雅各的時候.
> 校風純樸
> 課程讓小朋友容易掌握
> 家課的數量適中
> 我小四小五時有很多年青又熱誠的老師加入 (如現在上午校的校長張勇邦老師)
> 我和弟妹當年的升中派位亦不錯

但因為事隔多年, 可能好多人與事都有好大分別. 我沒有加入舊生會, 不過都會抽時間於28/2返回舊校看看.

回覆 # 的文章

原來坊間對聖雅各都有相同的評價!
其實我都係跨網選校, 我住校網#16.
不過我都未曾有最後定案, 因為家人有另一考慮 "番禺會所華仁小學". 所以我都好煩惱!

回覆 # 的文章

呢兩間小學對我兩個小朋友(1仔+1女)嚟講有下面嘅睇法同考慮.

聖雅各
唔擔心跨網因為我係到畢業個仔有20分, 將來細女亦可以以"世襲制"報名.
程度上我就絕對唔驚佢地追唔上, 而且我兩夫婦可能仲可以輕鬆啲.
不過佢冇直屬/聯繫中學, 將來升中又要再煩惱小朋友嘅選校問題.
佢比較著重小朋友嘅全人發展, 唔會對小朋友嘅課外活動成績睇得咁重.

番禺華仁
個仔只有15分真係要靠運氣, 而且佢係男校將來到細女又要同佢搵過另一間小學.
程度上似乎比較深課外活動比較多, 我兩夫婦就一定冇咁輕鬆.
不過佢有直屬中學, 將來升中可以煩少好多.

其實聖雅各係區內同邊啲小學齊名呢?
‹ 上一主題|下一主題