用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

Jack&Jill 寫道:
今日同個仔由屋企行去sa,模擬下返學路線,嘩行到碧海藍天已經濕洒,有冇昇悅,泓景,宇晴媽媽,你地打算點返sa?

行到去sa,覺得仲係好地盆,希望佢地快d攪點,d裝修味快d散,唔洗d小朋友吸埋d有害物質

Jack&Jill

你住邊呀, 我就是昇悅,泓景,宇晴媽媽, 我都擔心佢放學要行辛苦, 甘近沒有車搭,  最重要是有一個重書包. 你買什麼書包呀?

inside photos of st. Andrew

The above link is the inside of St. Andrew campus via construction.

BEAUTYYENYEN 寫道:
揚莉煒媽咪,
其實小一d書會唔會都好多,個書包會唔會好重呢?我都好擔心如果咩太重會影響條脊骨~

是呀, 我個仔細粒, 剛在其他topic 話 spi 及 dr.kong 會重些, 但我還沒有看清楚, 你知佢要行返學, 重書包是一個問題

講起書包, 我見過d小學生的書包, 可以背囊咁背上身, 如果重的話, 可以放低咁拉呀~

helenjoe,

但系聽人講個架很重, 唔系間間小學比用, 如果要上樓梯的話, 就慘啦.

你行去st. andrew, 很遠的, 小朋友一定行不到. 你是否今天這樣行呀.

法子 寫道:
yenyen,
即係荔枝角MTR,長沙灣廣場 個度law...

法子 ,

其實你去回程都要費用, 搭校巴啦, 應該差唔遠, 你女兒都會好些,小朋友轉甘 x 次, 都不是太好. 校巴一程, 無甘辛苦.

法子 寫道:
wai,
遲下囡囡多數搭校巴,不過9, 10月適應期我想自已跟,始終貼心 d 咁.... :wink:  :wink:  :wink:

你真偉大, haha

法子 寫道:
你地知唔知美孚係咪有車到學校???

there are a mini bus from Meifoo to Hoi Lai Estate , if i'm correct, around HK$4.00

You can phone to ask Ms. Tse at St. Thomas for enquiries.  But  as i know, when i ask her at 7 June 2006, she said only half day for Welcome date of P. 1, no preparation classs will held.  

是啦, 你們今年有沒有報些暑期活動??

法子, zimba,

你們就好啦, full time mami, 真羡慕 因我要返工, 所以都報了如參觀, camping, 托管等.... 我兒子都很喜歡.

我都擔心上小學多功課, 而令親子關係差.  

揚莉煒媽咪

你有 3 個兒女, 真犀利, 你怎分配及照顧呢, 我 1 個已經很煩, 完全沒有私人時間啦, sat, sun 都安排去玩, 返活動, 想去 hair cut or personal shopping, 安排1 個 月都安排唔到, 不過因有時想看兒子返活動的情況. 心想的任何事情都為了佢呀. haha.  he is my everything.

zimba 寫道:
法子,
d補充練習係你買俾佢, 定係學校俾架? 邊間出版社好呀?

i also want to know??

法子,

你個女好乖, 肯做, 我以前買過其他作業給我兒子做, 佢不肯做, 要迫呀, 常常問我為什麼叫佢做,  

揚莉煒媽咪 寫道:
等小朋友開聲話要參加課外活動
咁會好d

關於課外活動, 小學應該會有的, 是嗎?

法子 寫道:
你地有冇去睇飯盒/壺?我頭先去睇黎,有d 好cute有會仔pooh,mickey, 又有象印,tiger 牌, 三光,紅A...etc....
大家知唔知邊款耐暖又好用???   
花多眼亂呀~~~~

象印,tiger 牌, 應該會暖些. 用前再用熱水焗住都會熱長些.

法子,

我以前買的是長型, tiger, 有 3 小盒圓型, 可分開送, 湯/飯等...

大細, 我想要看你女兒的食量了.

你打算給佢 bring 回校, 是嗎?

法子.

想問你女女, 學數學 (2位加數 是否如 16+5= ??), 要進位的. 還是 (13+23=??, 2位+2位呢)

(- 數, 是否2 位 - 數, 如 15-6=??), 要借位的呢??

正 try 自己教兒子, 2位加數, 佢都明白, 很開心.

另外, 你們怎樣分配小朋友看tv, 比唔比的呢, 我兒子很喜歡看tv 及 vcd 等, 我想小學唔比佢看, 其他小朋友怎分配時間呢?

嘩然!!!!

仁立, 仁紀, 主恩好似很多人考-叩門, 很受歡迎. sa, 多唔多叩門呢, 考什麼, 易收嗎??

其實如果鄰近中小學有聯繫, banding 好, 新及大校舍,我以前估 sa 有潛質會似 仁立成為地區名校. 但現在........

同意嗎??
‹ 上一主題|下一主題