用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
樓主: jdepp
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎? [複製鏈接]

無論最後選擇邊間,都好支持你,因為你係從小朋友角度好想。
我情況同你好相似,亞女考入SPN時心都紅晒。工作上好多時四處去, 見到SPCS既學生都會幻想下亞女穿呢件校服。但系,見到亞女一路成長反而去想呢間真係合適嗎?自己就去不同學校參加簡介會,港同我都有去,不過無申請!
呢道好多家長已經講過SPCS既好處,唔可以否定SPCS系好學校;但SPCS收了大部份SPN/SPK學生,直接令到好多家長根本都無去詳細探求過SPCS以外既世界。其實工課不多,鼓勵大量閲讀..........等,差不多係大部份DSS既方向,並非SPCS獨有。
入港同亦唔等同降級,港同一樣有一間好好既中學係背後,有能力收晒所有小學部學生,今年會考亦有尖子出現,唔使太過擔心好似差左d甘。

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:01 發表
首先好衷心多謝大家既意見, 無諗過會有咁多回應~

好多人都同我講.....
"無理由 down grade 架, 你去 dgjs or spcc 就話jeh"
"你去一間咁新既學校, 賭得好大, 點解唔穩陣d...."
"你無比個女試過, 點知佢唔得呢...."
...

Sorry,呢個真係講錯左,我講個尖子係另一間的!

原帖由 cow 於 10-12-2 11:13 發表

Are you kidding?

如果你真喺SPN/SPK家長,就真喺替你擔心,似乎未清楚!好多時連幼兒園老師同校長都唔相信點解呢個咁乖巧都唔收!

原帖由 frenchfries 於 10-12-2 19:51 發表
我想SPC由幼稚園到中學教學方針應該是一樣的.如果小朋友經常被老師投訴升上小學很大機會也一樣,這樣小朋友又怎會開心.如被列入waiting list,證明小朋友不適合此學校.如不是我認為小朋友是可以繼續升上小學.因為校長最 ...

呢個Topic本身好容易令到少數SPCS家長同大多數SPN/SPK家長起晒"降"。其實幾頁裡面冇人話過SPCS唔好,只喺你哋自己驚被比下去而已。
我自己都喺SPN家長,但想法不一樣!如果樓主有更欣賞嘅學校,放棄A餐,食B餐,無可厚非。再講,個A餐都未食過,可以比第二個食(後補生),各得其所,有咩唔好呢?樓主亦唔需要覺得自己怪,上年放棄SPCS的人亦多的是。到收後補生時,後補生已各自有出路,唔要SPCS嘅學位亦有。
‹ 上一主題|下一主題