用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

囡囡媽,

oscar 係上年班呀!!你囡囡係搭 8 號車呀!!
頭站咪好早..你係邊到上車呀!!
我而家仲諗緊 oscar 係富寶上車要 7:40 到我覺得太早..
因為之前係葵涌住 8:20 上車,
我可以自己湊返學,放學就搭校車..

原文章由 囡囡媽 於 07-8-22 06:33 發表
Oscar媽,

你好呀! 你係上午班 or 下午班呀! 我囡囡係上午班頭車呀! 今年佢係大姐姐了。

見到你咁樂於幫創價媽媽及發言真係好開心呀! 希望我們創價的
topic會生生不息下去啦!

醒目開學勳章

那位媽咪係想方便老人家,大家都唔知..
我只係覺得奇怪..點解要咁遲先轉校..所以我咪問下佢點解..
我絕對冇咩意思..
我並冇意思同人地鬧交..你唔需要咁樣講野架!!

好多謝你的讚賞我只係想幫新生既媽咪..因為我都經過這個時候.

原文章由 煩煩煩 於 07-8-22 11:52 發表
Oscar 媽,

首先贊下你, 係一個新生同學的好幫手, 解答左不少新生媽媽的問題, 依家要話下你, 原來出讓校服個媽媽係方便佢姑奶帶個女先轉校, 根德確實近 mtr, 老人家係方便d, 唔好今話人啦, 人地都係為左個老人 ...

醒目開學勳章

你有冇試過同校服商講過退番比佢..
再唔係 KEEP 住先,可以留到下一年先..

原文章由 sorsweet 於 07-8-22 10:17 發表
請幫幫忙, 因小女轉校有以下校服出讓,   

兩套全新夏季運動衫
一個全新書包
一件全新工作袍

如你們未買冬季校服, 校褸, 冷外套的話, 可以將我去物件去校服店替換為你們所要的校服, 當然係你們話碼數給 ...

醒目開學勳章

1)平時啲校車會喺上堂前幾多分鐘左右到學校架?
   oscar 返 am ..有時我唔記得同 oscar 探熱出門口,見回到學先 mark 係手冊既時間係 8:50 到
2)駛唔駛帶水杯返學架?
    唔需要,學校會供應杯和碟給小朋友
3)可唔可以用個盒載定啲餅餅俾小朋友放書包,等佢肚餓有得食呀?
   你放心學校有茶點比小朋友食..

原文章由 patBmom 於 07-8-23 18:26 硐表

雖然唔係識咗你好耐,
但都知你係大好人呢!
估你都係八卦啫!

另外Oscar媽我想問問:
1)平時啲校車會喺上堂前幾多分鐘左右到學校架?
2)駛唔駛帶水杯返學架?
3)可唔可以用個盒載定ࢋ ...

醒目開學勳章

Michelmcy,

家長唔需要除鞋,只係小朋友要換鞋..

包你聽日一定好開心呀!!如果真是落雨搭完 mtr 可以搭 taxi 咁咪冇咁狼狽..

原文章由 Michelmcy 於 07-8-28 00:18 硐表
Oscar媽,

我想問吓聽日家長入到課室需唔需要除鞋呀   小朋友需要換鞋嗎

我心情都好緊張, 又擔心聽日會落雨, 搭完 mtr 又要轉巴士會好狼狽呀 ...

醒目開學勳章

elysemama,

囡囡第一組跟那一個老師呀!!
因為 oscar k1 時都係第一組架!!

原文章由 elysemama 於 07-8-28 13:44 硐表
Oscar媽,

承你貴言::" />  今日大部份(99%)既小朋友都好開心!! 創價既上上下下職員真係好友善  我真係好放心返呢間幼稚園

醒目開學勳章

Oscar 都係跟邱老師"紅蘿蔔組",邱老師好好架!!
放心將囡囡交比佢

原文章由 elysemama 於 07-8-28 15:15 硐表
Elyse跟邱老師, 係carrot組  咁Oscar上年跟邊個老師呀?

醒目開學勳章

你可以直接上校服商買,
所以我之前都講過可以買 3  套都 ok.

原文章由 ballball411 於 07-8-28 20:18 硐表
唔知校服商仲會唔會去學校呢 ? 我想買多套運動衫, 而家覺得2套有d唔夠, 驚洗唔切, 又驚乾唔切

醒目開學勳章

ew911,

青衣係有校車到,不過時間唔清楚,
k1 係 am class, k2, k3 都係唔會轉 pm class,
除非自己申請轉..

原文章由 ew911 於 07-8-28 12:30 硐表
Oscar 媽媽,

我成日都有上bk 睇有關創價幼稚園mami 的topic. 我有意比我囡囡下年K1入讀此校, 我想問創價有無校車係由青衣 --> 返幼稚園, 車程要幾長呀? 再者想問..... 創價會唔會好似有一些幼稚園,K1 am class, K2 ...

醒目開學勳章

見到你地咁開心,都諗起 oscar 上年開學既時候,
尋晚我都開番上年適應期拍下既 DV 黎睇..

醒目開學勳章

係呀!!今年 k1 有一個小朋友係弱聽架!!
大家要愛護佢..

原文章由 angelmeiyee 於 07-8-29 16:11 硐表
janetngan,

剛和妹妹談, 她說家淇那組的小朋友應該是要特別照顧的, 有一個好像聽力有問題的呀, 而家淇是要用英文溝通, 所以編入這組罷

醒目開學勳章

elysemama.

第一組其餘 2 個老師即蘇老師同莊老師都好好架!!

原文章由 elysemama 於 07-8-29 16:43 硐表
Oscar媽,

我都覺得邱老師好親切、好専業 囡囡好幸運; 入到好學校, 遇到好老師, 囡囡今日放學都唔捨得走  聽日第1日自己搭校巴, 希望佢 小D (唔敢奢望唔 )

...

醒目開學勳章

Michelmcy,

慢慢黎,唔係個個小朋友既適應力咁強架!!
其實有好多小朋友都會係咁,你放鬆 d..

原文章由 Michelmcy 於 07-8-31 14:49 硐表
applemary9527 ,

你好呀   alex 都係下午班第一組粟米組架

邊個係你女女呢 (短OR長頭髮呀?)   :  

各位同學仔o既媽咪,

你地o既 ...

醒目開學勳章

好多時學校都要交支票架!!唔洗入信封夾係手冊最新這頁到就 ok .
唔用信封可以環保 d..

原文章由 patBmom 於 07-8-31 17:33 硐表
睇見大部份啲小朋友都適應得好好真係好開心!
不過校長嗰次都有講話佢哋會過幾日先發作架!
所以大家都可以鬆懈,
要繼續努力呀!

我今日打咗去校服商度訂多咗套校服喇,
要$116,
佢哋話應該4號會送到 ...

醒目開學勳章

你放心 la!!邱老師冇比電話你仔仔一定冇問題...
而家放左學,你可以打個電話比邱老師問下仔仔今日返到學校既情況..

原文章由 patBmom 於 07-9-4 16:56 硐表
個仔今日搭校車返時大喊呀!
可能因為放咗幾日假,
又帶咗佢去廸士尼玩到癲晒啦!
上車時就猛話:媽媽你陪埋我返學啦!
我話:你乖乖哋媽媽喺度等你接你放學呀!
跟住佢就大喊咗出嚟,
校車姨姨就即係攬住佢,
跟住校車就 ...

醒目開學勳章

ballball411

你唔洗擔心小朋友返學肚餓架!!有茶點時間小朋友唔夠可以問老師架!

原文章由 ballball411 於 07-9-5 00:38 硐表
PatBmom, 你又去左廸士尼呀? 我星期一都同左蔚蔚去呀, 個日超多人, 好多都係放左學去, 蔚蔚今日搭車返學時嘔 =.=. 可能早餐既時候我猛叫佢食多d, 太過飽, 不過佢食得小我又驚佢返學時肚餓喎 ...

醒目開學勳章

你放心!!小朋友返學一段時間就會習慣..你唔洗擔心..
加上你小朋友返下晏..食飽飯先返學..個零鐘後又有茶點,
個零鐘之後又放學返屋企..

原文章由 ballball411 於 07-9-5 11:30 硐表
我都知, 不過我個囡肚餓都唔會講, 所以先驚佢餓親.....:(

醒目開學勳章

比 d 時間仔仔,有好多小朋友都會有這些現象,
反而我覺得唔好跟仔仔返學..咁樣仔仔仲難適應,

而訓教原因係小朋友剛剛開始幼稚園生活,係學校活動量多左咪會係咁 la...仔仔習慣學校生活就唔會..

oscar 剛剛 k1 時都要日日訓晏覺..去到學期尾已經冇 lu..

原文章由 patBmom 於 07-9-5 16:43 硐表
今日囝囝上校車時又喊喇!
後來我打俾校車姨姨佢仲話囝囝喊到咳同嘔呀!
個心真係好心痛呀!
我哋估計囝囝係唔鍾意搭校車,
因為老師話佢喺學校就冇乜野好開心.
真係好羨慕大家啲小朋友咁叻呀!
大家有冇咩辦法教吓我 ...

醒目開學勳章

bb2,

我仔仔係 k1 都係坐輝叔叔車架!!
輝叔叔同校車姨姨好好人架!!
我見仔仔係車有卡通片睇架!!
輝叔叔架車都唔算快,可能你仔仔剛剛開始返學..

原文章由 bb2 於 07-9-6 20:53 硐表
我仔仔呢三日坐校車都喊呀.....仲唔肯上車添....佢話唔鍾意坐輝叔叔架車喎!我問佢架車係咪好快, 佢一時又唔答我, 一時係又話係.....都唔知係定唔係?有冇人係坐荃灣車呢?

我仔仔話今日都係食餅餅同飲水喎!?除左尋日 ...

醒目開學勳章

hi-baby,

我未開始揀,只係開始諗...都真係幾煩架!!

原文章由 hi_baby 於 07-9-7 10:44 硐表
Oscar媽,

今朝同阿囡一齊等校車有一個k3既同學仔, 佢媽咪呢家好煩惱揀小學既問題, oscar呢家讀k2, 你係唔係要開始揀啦?:)
‹ 上一主題|下一主題