用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
樓主: jk923
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

醒目開學勳章

操作式數學書係開左後先買架!!

書單裡面既書唔一定要買晒,
睇你自己決定需唔需要買晒返屋企溫習

原文章由 carmenwong0208 於 08-6-3 17:37 發表
我姑姐個朋友話只係要帶: 操作式數學書, 但係書簿單入面無寫有呢本既?
咁其實係唔係唔一定要買咁多書?

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-6-3 17:40 編輯 ]

醒目開學勳章

natalielin,

學校唔會日日都寫手冊話比家長知小朋友今日學左 d 咩架!!
不過學校會每個月派一份教學主題比家長知
今個月小朋友係學校會學 d 咩架 la !!
你可以跟住份主題同小朋友溫習

書我係 k1, k2 都有買齊..係方便溫書

原文章由 natalielin 於 08-6-4 00:41 發表

oscar媽,

咁係咪都係有一套會好d,有得同佢溫習嘛~

另外想問下,會唔會日日都有手冊寫返比我地知,囡囡當日學左d咩架?咁我要知佢教左咩,我先可以同佢溫習嘛,thx~ ...

醒目開學勳章

如果你唔買 vcd 唔洗咁貴架!!

其實都唔算貴 la !! 因為學校已經唔洗任何雜費...

原文章由 natalielin 於 08-6-4 00:35 發表

wah~
千八都真係幾貴bor
我收左信,不過係奶奶度,未返去拎,聽日返去先~

醒目開學勳章

phonics vcd 可以除家長買唔買架!! 《呢隻係咪有教拼音?》
phonics vcd 係跟學校本 phonics 一齊用架,即係教拼音
因為學校既所有書本只是放左家中溫習,不需要帶回校上課
只於 vcd 係書本的內容.. 《Shared Reading ProgrammeVCD係咪即係好似係電腦睇/聽書咁?》
係呀!!

原文章由 jk923 於 08-6-4 15:36 發表
Oscar媽
phonics vcd 可以除家長買唔買架!! 《呢隻係咪有教拼音?》
因為學校既所有書本只是放左家中溫習,不需要帶回校上課
只於 vcd 係書本的內容.. 《Shared Reading ProgrammeVCD係咪即係好似係電腦睇/聽書咁?》

...

醒目開學勳章

natalielin,

唔怕架!!小朋友上到 k2 會自然識晒架!!你唔需要咁擔心!!

原文章由 natalielin 於 08-6-4 15:03 發表

明白喇,我好鬼懶架,又驚唔知點同佢溫,佢又唔專心,而家仲唔記得d顏色,數字同abc,一日教佢一隻色or一隻字,但佢都唔記得,好頭痛,我好驚佢一路都會咁,有咩方法可以做得好d,平時婆婆湊,而家返n1全日,我d返工時間又唔好( ...

醒目開學勳章

你選擇比囡囡做大 b, 係好架!!
我仔仔都係大 b 黎架!! 佢係 03 年 1 月

原文章由 natalielin 於 08-6-4 19:27 發表

真係架,我好驚人人都已經識晒,得我個囡唔識呀,因為佢已經係大人成年,佢係2004年12月架,老公又成日"俄"我,好煩呀,我都知應該慢慢黎既,但有時真係好心急想佢快d做到,不過多謝你既幫忙,因為身邊d朋友都未有小朋友,有 ...

醒目開學勳章

不過小朋友係媽咪教唔吸收就唔好迫佢 la !!
因為學校教學方法會令小朋友唔需要強迫都會學識

原文章由 jk923 於 08-6-4 20:37 發表

不如你同佢玩下—配色遊戲先,用lego就最簡單,紅色配紅色,每次只左成推裏面揀一隻色先,等佢認一隻色先,之後用兩種色,對比要強,如:紅同藍/紅同黃。之後用色紙,紙埋形狀黎玩,順便學埋形狀,最初用3種形狀好啦,咁可以玩配色/配形狀 ...

醒目開學勳章

oscar 未讀書時我都係咁樣令 oscar 識顏色架!!

不過真係有 d 小朋友係媽咪教唔吸收架!!

原文章由 jk923 於 08-6-4 21:21 發表

我靜靜地話你知丫.......我以前係學校都係咁教d小朋友嫁。

醒目開學勳章

我地在職媽咪少時間陪小朋友唔多唔少都有關
不過好睇個小朋友性格架!!

oscar 仔都會比我教..

原文章由 natalielin 於 08-6-5 08:59 發表

咁我就放心喇,可能我個大囡係唔鍾意我教啦,但會唔會係因為我地好少時間陪佢,變左相對時間少,佢只想同我地玩,唔想學習?
如果真係咁,我會考慮唔做野,陪佢多d,同教佢,你地覺得關唔關事呢? ...

醒目開學勳章

leannechu,

咁 8 號姨姨有冇話最近可以入到邊到接你囡囡呀!!

原文章由 leannechu 於 08-6-17 04:20 發表
Oscar媽:之前未問過妳校車既,最後車長都係唔肯入我條村,其實之前我都搵到根德園個車長肯入村,但最近佢話因為收唔夠小朋友同油價高企,所以唔做呢條線,依家我都唔知點算好 ...

醒目開學勳章

通常都唔行入村呀!!我係富寶花園上車都唔係入屋苑上架
係最近既巴士站上落車, 因為方便上左小朋友就可以開車
咁時間可以早 d 返到學校亦唔需要下個站小朋友等咁耐
同埋校車時間好準架! 唔會遲到..

如果你加 $300 都好過每天用多 15-20 分出門口
因為你住既 2 頭唔到, 西貢車又唔入..
馬鞍山車會時間比較趕同緊迫

姨姨話唔入村, 係咪會係你村口上落車呀!!

原文章由 leannechu 於 08-6-18 23:15 發表
最近係泥涌但我都要再坐綠巴,連埋等小巴時間要用多15-20分鐘,等車位置又日曬雨淋大風吹,同埋來回車費接送共$16蚊,但如果車長肯入村佢都係用多五分鐘時間,我願意車費加多$300蚊,但車長都係唔肯入村  ...

醒目開學勳章

jk923,,

小朋友每天需要帶一條濕毛巾, 一條乾毛巾抹汗,
另一條毛巾係扣在工作袍到在洗手後抹手..

不需要帶水杯學校會供應

原文章由 jk923 於 08-6-21 23:18 發表
oscar ma:
我想問下小朋友返學濕毛巾有咩係要帶返學嫁?eg.毛巾,水杯

醒目開學勳章

leannechu,

唔係咁計架!!

校車一向路線係咁行架!!
恆安 > 耀安 > 錦英 > 富寶 > 翠擁 > 新港城 > 聽濤 > 學校
裡面應該仲有其實站
如入西貢應該係翠擁後入..

如果將你樹放在尾站咪要返轉頭, 加上 3 分鐘時間真係可以避
在塞車既時間架!

你明唔明白呀!!!

校車時間係好準架!!

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-6-23 09:42 編輯 ]

醒目開學勳章

jk923

等我再解釋一次你聽
小朋友每日要帶 3 條毛巾
第一條係濕毛巾放入毛巾盒內 (毛巾仔)
第二條抹汗毛巾放入書包內 ok (可以大 d 都得)
第三條抹手毛巾係扣在工作袍的袋(在左手邊袋位置有個位係for 扣針扣毛巾仔架)

原文章由 jk923 於 08-6-23 15:04 發表

唔該你呀,我重想買隻靚靚杯比佢返學用添,咁請問抹汗手巾洗唔洗用盒仔載?定係放埋係工作服個袋度就ok?

醒目開學勳章

應該係左手邊個袋位上小小有個圈圈架!!

原文章由 jk923 於 08-6-24 16:36 發表

明白晒,但我睇過兩件工作服都唔見有呢個位?

醒目開學勳章

AnitaHo,

第 3 日適應日係自己搭校車返學, 唔需要家長陪

係第1,2日適應期見學校老長,老師,嬸嬸好細心對小朋友
我已經好放心將 oscar 交比學校,
我亦有預先同 oscar 講媽咪唔再陪你返學, 要好叻仔同其他同學仔
一齊搭校巴返學..

因為 oscar 適應力好強, 佢冇咩特別返學以來從未喊過
只有一次我去學校接 oscar 放學, 因為佢要搭校車放學所以喊.

原文章由 AnitaHo 於 08-6-25 10:33 發表
Oscar媽

請問第1日搭校車 返学, 家長可否跟車....因囡囡未試過自已搭校車, 我有D擔心.....請分享你當初點處理....謝 !

醒目開學勳章

放心 la !! 係會架!!

原文章由 AnitaHo 於 08-6-26 12:09 發表
Oscar 媽,

嘩, Oscar真係好叻仔喎..
但我囡比較黐我, 宜家平日婆婆凑佢, 我地星期日送返佢去婆婆到, 我地一話走, 佢就喊到七彩, 所以都擔心佢在車上喊到收不到聲, 影響其它小朋友....

還有, 請問学校会否安排在放 ...

醒目開學勳章

8月家長會校長老師會同家長講解有需要著片片返學既小朋友,
所以唔需要擔心..加上學校嬸嬸會幫手換片片

原文章由 angelmeiyee 於 08-6-26 14:53 發表
我想問吓, 我囡囡是小b, 所以到現在出街仍未介片, 到返學是否要介好片先得, 因為坐校車比較長時間, 我驚到時會尿尿, 唔知可唔可以穿片呢,  各位bb又是否已經全部介片了 ...

醒目開學勳章

我應該比囡囡搭校車會好 d
你想同老師溝通多 d冇問題架!!
唔係上課時間你可以除時打電話比老師傾架!!

搭校車唔怕好天曬落雨淋...

原文章由 natalielin 於 08-7-22 01:26 發表
我而家都諗緊自己接送定搭校車好,請比比意見呀,thx!

我住深水步(聖方濟各英文小學)附近,我個女返下午班,仲有個21months既 妹妹,咁我想自己湊,可以同老師溝通多d,知亞女返學情況,如果搭校車,就方便d,咁落大雨唔怕湊 ...
‹ 上一主題|下一主題