用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

甲由仔
oli 真係叻叻呀!EE比十萬個叻你先!
原文章由 甲由仔 於 07-7-4 01:53 發表
最近真係好忙, 忙住特訓oli . 個架終於砌好但仲好亂, set 好後再post張新相大家睇.

今日我好感動, 事源我地呢個星期同阿囡一 ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-4 20:07 編輯 ]

fionapp
你屋企好大呀,好善慕!又禁整齊,
我都要努力!

Littlepigmon ﹠
fionapp
我都係TKO友,曾經去過小童群益會樂緻睇過都唔錯,入左紙啦,等interview 先可以了解多D。 有朋友又介紹坑口站之南豐廣場地下有間幼園,可以參加playgroup 玩下先,再考慮入讀與否。

原文章由 fionapp 於 07-7-5 00:10 發表
我又報到::" />
不過睇到頭暈

EVEN,
Finally, which kinder are you going to go?
Any other good ones in TKO?

我的家==>
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view&mid=115753&page=1&fo ...

Zita
好有興趣你講的美術為基礎的幼兒playgroup,可否比多d資料,如果活動性質�地點�時間�價錢可的話,都想報。

快上完幼潛,剛enrolled trial class of Kindermusik in Kwun Tong, 仲想物色下多些 playgroup. 唔該晒!

原文章由 zitaeric 於 07-7-5 10:03 發表
BK 衣個版本真係睇到眼花花, 以前那個舒服很多, 我唸佢地現在分階段地改, 有好多keys好似未用得, 有些又吾知佢有嘜用.........不過, 現在下載相片, 比以前好得多, 吾需再要預先整細個size.期望有好嘅改變 ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-5 11:29 編輯 ]

ZITA
would you pm website/ tel no., I want to know about the price and time.  did it suit for 18months? thanks
Zero

原文章由 zitaeric 於 07-7-5 13:26 發表
BBBernie,

我都係報了寶翠維多利亞, 不過是1:00嗰班,其它嗰些班全full哂,好可惜了.

& zero,

嗰Toddlers美術班都係在西環,西寶城內, 叫Artive K....., 我好鐘意衣間,雖然地方不大 ...

rayvonne
多謝你慷慨的分享, pls check pm.
Zero
原文章由 rayvonne 於 07-7-5 15:54 發表
Hi zerong626,

I'm also TKO mami. My BB will study in 樂緻 in this Sept. You can ask me if you want to know some more about this kindergarden.

Happy小米,甲由仔

Children own's workshop
初步問到:
6-18mths > Smart babies
18mths or over > Montessori playgroup

my son is now 18mths, so i can enroll their Parent's seminar to realize the envoirnment, the schedule, all about workshop.  It's fee.  They will fax the form to me.

And, i can enroll the trial class to expertise which class is suitable by their teachers.

Normal class:
Smart babies~ $1,920/ 12 lesson  1hr per lesson
Montessori playgroup~ $2,370/ 12 hrs (can be choose 2hr per lesson)
Plan A: monthly class $2,500  2 class per week
Plan B: monthly class $3,000  3 class per week
All the class of July is full.

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-10 11:19 編輯 ]

JojoB
無問題,但要parent's seminar排到八月先有

cleverbb
thanks for your arrangment.  How to get start with you?
Did i finished the seminar then call you to follow/ enroll?
It may be in August lar...  

Did you enroll the parent's seminar?

原文章由 fionapp 於 07-7-11 10:31 發表

I have interest in Sat. class.  Can I join u?  I will enroll the parent's seminar in Aug and the trial class first.

小米
我咪一樣,其實情況差唔多,有時都唔知係要堅持定放鬆,又擔心係咪縱容。好明白。聽到禁多媽咪的意見,似乎係堅持得唔岩時間。你話對嗎?

我都成日提自己唔好縱容,但又係「心太軟」。
自問都算係賢妻良母<唔知羞hehe,有時我都會用含情默默既眼神望住阿囝,佢又feel到播,佢又眼住我好耐,真係好sweet sweet 架!那一刻真係feel到佢都愛我。

不過一見到佢做錯野,都唔知點話佢。最近佢用返我凶佢的眼神望我啊,怪怪的!得個"樣"無heart 既。全家人都研究左好耐,點會有呢d 眼神,仲想話係咪學工人?點知最近,我忽發其想,照一照鏡,好似自己凶佢個播!C勒!真係唔知好騮定好笑!

本身我個人都唔係好堅持!嘻∼

關於歸位:宗熹又唔係唔識歸位,但每次都要講好多次�又或者同佢一齊做�細分action: 先"執執",然後叫"擺擺",佢又做播,有心情呢,一連幾個action都做得好好,唉∼好累,repeat repeat 係我地做父母做架!
呢排仲鐘意"掉掉",佢就講左三次+想掉的動作,我都係話唔好,要"擺擺",卒之都掉左!激C。你地話∼:evil:

試過真係掉爛左,即時話佢啦,係佢面前"抹抹",佢就只係講"抹抹", 比塊布佢抹,佢抹完,轉頭又忘記,再掉。
真係要堅持啊!每次都要再講,好似老人痴外(宗熹)遇著超護士(mami) 一幕一幕再上演!∼∼腎下姐。

但有d野又睇一次就記得播!點呀!
總之……努力啊!<唔係點姐!

原文章由 Happy小米 於 07-7-11 00:59 發表
今日上bc, 進進唔肯自己拿住隻蕉食, (我用保鮮袋包好外面, 係乾淨的), 咁就大哭, (因為佢好鐘意食蕉) 我唔想佢影響其小朋友, 就照餵佢, 老師話我唔夠堅持...跟住換左牙籤, 都唔肯自己食, 哭到癲左, 最后我都係就 ...

CHILDREN’S OWN WORKSHOP SCHOOL
          Rooms 501A & B, 5/F,One Hysan Avenue,Causeway Bay,Hong Kong.

http://www.montessorihouse.com.hk/eng/index.php?page=contact_us_send
原文章由 LittlePigmom 於 07-7-11 17:15 發表
where is the workshop?

cleverbb

集齊到以下人,方便你安排?thanks for your arrangment.
zzerong626
dilyshung
lobor
cm93002

原文章由 cleverbb 於 07-7-10 19:37 發表
I just talked to them for the playgroup time. It can open a new classon Sat 2-4 p.m. for a minimum of 4 bb. Is there any oneinterested?  But of course, the first thing is to enroll their pa ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-12 11:27 編輯 ]

cleverbb
Thank sooo much!

zitaeric
關於認路,好想係呢到分享一些資料:
人係天生識認路,因為認路係一次過可以用晒五感,而記憶專家所用的其中一種記憶術係透過認路作基礎來將資料記憶下來的。如:我想記10-1這數字跟次序,你可以利用想像力在腦內想起一些熟識的地方,可以去過�未去過,由第一條街開始:見到大咸十咸到成地都係水,好嘈,我都係走啦,行到第二條街見到隻狗係到尿尿,好臭...,再行見到有雜誌舖你去八下有咩新料先...禁幾复雜都會記得一清二楚。係咪好易呢。

史前的獵人會好快記得路返屋企,係基本生活需求。同樣 montessori 都有講五感啊!又殊途同歸!所以認路,只要自己行過應該都記得,而且好切實,好"勞"固的,先會用黎做記憶基礎。

進進都好有方向感呀!
原文章由 zitaeric 於 07-7-13 09:48 發表
小米 & ....

歲半啦,進進睇來真是大個了,我都好期望小朋友來緊的兩歲快些到,到了那個歲數,各方面又會有更大的進步,現階段大家一齊努力.

你講開,原來歲半的小朋友真的識認路,好像每次在返學中我都同阿囡 ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-13 13:12 編輯 ]

thanks kp

迪欣湖個個噴水池<好介紹!
文化博物館<係咪沙田個個?好遠! 都係好介紹!
你真係一個模範媽咪,睇得出你好懂得利用時間,呢樣野真係要跟你好好學習!

小米
係咪應該click呢個先開左新a/c!
Login with your Google account
你試下

原文章由 Happy小米 於 07-7-19 12:12 發表
想post video出來, 但youtube又開唔到account.
pls help.

LittlePigmon

如果你去,可否幫我買埋?唔該!
原文章由 LittlePigmom 於 07-7-21 13:13 發表
係邊個booth買

我都有同樣唸法,我的宗旨係每一樣野要會比囝囝試嘗,只要他願意,只要不過份係會有一定既得益。

原文章由 zitaeric 於 07-7-21 13:45 發表
January,

看電視是較大的學前孩子的活動
大約歲半的孩子卻不好此道
如果他会注意到电視螢光幕
完全是被畫面的色彩和動作吸引
他對內容情節並不在意
同時他看电視的時間也很短
一下 ...

又轉版,真煩!

Cleverbb
300蚊都幾貴,禁係咪可以跟你報名?會以咩形式?Trial class 會否有少許評詁作用?都可以一試。

原文章由 cleverbb 於 07-7-25 19:00 發表

i've called them today & the staff will arrange the trial class (need to pay $300 but will deduct it from the course fee if u enroll on the same day) for us on one Sat afternoon in August. Sh ...

甲由仔
我個囝如果做唔到會 frustrated then 掉掉!
所以Oli 做得好好,睇得出好enjoy。叻叻! 我都試下先。

原文章由 甲由仔 於 07-7-26 22:59 發表
話說我用左d蓋仔比oli玩入樽, 諗住改變下買左d波波球比佢入, 點知有次試下用個spoon舀入個杯仔到, 點知佢真係識架 ! 雖然唔係球球中, 你地都可以試下玩.

http://www.youtube.com/watch?v=V7Y88qc9rOw

Waikiki
你又有多個?但你第一個都係10個月咋播!厲害!

COW for age 18mths-6yrs
http://www.montessorihouse.com.hk/eng/index.php?page=montessori_playgroup

如果你都係2歲以下,佢地會提意join Smart babies.  但只星二�六上午開班咋!

我就join Kindermusik trial class in Kwun Tong, 我知香港區都有。你找返之前post 有條link找到全港九之Kindermusik.
hope to help you.

原文章由 Waikiki 於 07-7-28 13:28 發表
Hello: (sorry, 唔記得邊個媽媽):
請問children own workshop's montessori class 係比你大上架?我之前問過佢地,話我個女只得tues / sat morning 9am岩佢上,叫smart baby, 我覺得太早,無join.

sorry,  ...
‹ 上一主題|下一主題