用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC即將開始面試
樓主: lin624
go

SPCC即將開始面試 [複製鏈接]

最候收生結果係會放上網,唔會電話通知。

講緊嘅係等佢通知 2nd in 嘅電話,真係心驚肉跳。

原帖由 thomasha 於 10-9-20 12:09 發表
簡介會上,校長話會o係22/11將收生結果放上網,所以萬一錯過左電話都唔駛咁緊張。

尤其是當你知道有人已經收到電話/信,但係左等右等都未到自己嘅時候。

我地又係無收到信,要到 last moment 先至上網 check,嗰一刻簡直體會到個心想由個口到跳出黎嘅感覺!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-21 01:38 發表

... 所以都係嗰句,"唔緊張就假喇",要到 last moment 先至上網 check,真係手到震埋,按住個 mouse 都幾乎 click 錯 !!

咁你個晚咪無得點瞓,因為好似係第朝九點幾先upload。個晚十二點幾我check過website無就投降了。

原帖由 aupatrick 於 10-9-21 13:08 發表

同你完全一樣. 記得最後果晚我每隔兩個鐘就起身check下個website, 根本緊張到瞓唔倒. (個仔就大覺瞓)

嘩!所謂“行家一出手,便知有沒有。”

堪稱最齊全SPCC面試主題。佩服,佩服!

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-23 00:15 發表

廿四孝爸爸,

慢慢睇,希望可以幫到你 !!

1st in:

收到SPCCPS面試信了:Please click !!

Parking for St. Paul's Co-ed. Interview:Please click !!

One parent has received St. Paul's Co-ed. Interview invitation ...

KaHeiBaBa,

〔唔講笑住,非常正經〕我真係唔係取笑你,而係衷心佩服。如果舊年有人好似你咁幫忙,我地班家長可以慳番好多時間同精力。好啦!我都唔插科打諢咁多,試下答下問題,睇下幫唔幫到手。

BTW, 得閒去下“小學一覽:2010-11 Primary 1”個邊搞旺下個場啊,個邊好冷清。

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-24 15:21 發表

shmom,

唉,你同我都係過來人,唔好取笑我喇 !!

有機會的話,希望可以同你多多交流 !!

1st in 基本上只係in小朋友,個次我地係約4:10pm,信上要求早十五分鐘到,3:55pm到左四樓圖書館之後,老師差不多即時叫左個仔入去,然後叫我地入去核對文件,一分鐘搞掂出番黎,直至個仔4:40pm出來,個40分鐘我同我先生唯一就係係圖書館門外呆坐,同埋睇下D細路:“呢個好精乖wo”,“呢個著得好隆重啊!”。不過個次所見,差不多全部都係父母都出動。

我地兩公婆就一早已決定一齊去1st in,因為唔知仲有無機會入去,所以幾大都去睇下個校園。

原帖由 share123 於 10-9-24 10:32 發表
Hi KaHeiBaBa,

我想問下,1st in是否要兩個家長帶小朋友去? 面試時間長嗎? 謝謝!

share123

2nd in 我哋約10am, 9:45am report, 等到10:35am入去, 原來已經係好快,有朋友約下午,等左兩個鐘。

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-24 15:33 發表

2nd in 嘅時間就各有不同,真係要睇情況;睇番舊年 topic 會清楚好多 !! (我哋 2nd in 係早上第一個 in,所以唔需要等好耐)

If I remember correctly, that parent (daddy) was a teacher who could not apply for leave easily.

原帖由 thomasha 於 10-9-24 16:59 發表
Maybe that parent had a very good and valid reason for being absent.   "Busy work" may not sound like a good reason.

I do think you can. Call Education Bureau to make sure.

原帖由 JustAFather 於 10-10-14 16:18 發表
ma記 and thomasha,

What if I withdrew from the central allocation, can I still go to other subsidized school to 叩門?
‹ 上一主題|下一主題