用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不知所為的幼稚園 (肥水流別人田)
go

不知所為的幼稚園 (肥水流別人田) [複製鏈接]

請不要再用"懶皮"來形容一些既無奈又不幸的家長們, 是她們刻意引發"豬流感"出來, 然後要求政府叫停課的嗎? 相信無人會咁無奈的.

坦白說, 如果政府/學校話,家長們可以自由選擇是否交學費(所有東西都會俾番妳時), 我就唔相信"有人"會支付囉!!!!

原帖由 pollybell 於 09-7-8 15:22 發表
走數既家長,係學校知道都唔收啦,咁懶皮.問題第二間唔知姐.

假如我是妳的話, 我是會支付的....why?

如果不付的話, 囡囡就無書讀. 如果再搵別的學校, 1)好的學校已經沒有位, 2)不太好的/不是妳柸茶的, 不讀也吧!

所以, 如果新學真的是妳心儀學校的話, 就千萬不要動氣而誤了大事. 況且, 能解決的已不是什麼大問題喇!

除非, 妳肚裡的哪團火還在燃燒中.....

原帖由 floppybb 於 09-7-5 03:22 發表
個人睇法:所有幼稚園都會把在7月退學看成「家長走數」,唔理什麼原因或情況,認為交足全年學費(尤其是最後1個月)才算有人性,否則覺得你欠咗佢地。

個人經驗,即使你事前比足1個月書面通知,只要唔交埋最後1個月,你的待遇都可能 ...

妳的意思是否指, 她(學校)食鹽多過我哋(家長)食飯??

原帖由 leemeifung 於 09-7-8 22:51 發表
幼稚園不是上個禮拜才辦學,咁易被人走數,你古佢o地傻o架,
點解佢o地只是唔比成績表?而唔用法例去追究.大家可以想想

所以咪希望學校快d回水囉....

原帖由 leemeifung 於 09-7-9 11:31 發表
正所為食得鹽魚抵得渴.

我的意見是..如果退一步可以海闊天空的話, 咁就退喇!!! (不過, 我是支持不付的 )

其實, 有好多家長仲慘 (継續喺原校升讀的,妳估她們真的是想俾咩!!焗住,出唔到聲啫!).

原帖由 yau2012 於 09-7-9 15:42 發表
好彩見到仍然有肯用唔同身份去睇一件事既人
簡單d睇:若果插班嗰間唔收,而讀緊嗰間又比咗你個學位其它人,咁你重認唔認當日既口頭承諾呢?會唔會肯乖乖自動退學呢?不過我諗學校一日未收到書面通知,斷估佢點都唔 ...

Yeah!!! 我是一個笑看風雲的媽媽(唔好唔會, 我不是在睇妳們做show).

我有我的熱血, 所以對不公平的事, 我會出聲的

希望妳甭灰心, 開開心心喇!!

原帖由 leemeifung 於 09-7-10 07:43 發表

很高興認識到一個又聰明,又有遠見既家長,如果我有你咁醒, 我就唔會有此事,再講,我之前有提及"sorry......我不是話自己無錯, 我知只是錯在正式用信通知時間上有錯,但對整個過程有點令我覺得不快,點解要兩個幾禮拜才 ...

以....熱血媽媽, 妳終於出場喇!! 歡迎.....

原帖由 熱血媽媽 於 09-7-10 12:10 發表
Everyone have their own 立場 and backgroud story.  Please 以和為貴 to share in peace.  

For me, I was 恐嚇 by Kinder that if I don't pay July fee, they will not return"
-school report
-graduation cer ...
‹ 上一主題|下一主題