用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地會同BB主要講英文定Cantonese?
go

你地會同BB主要講英文定Cantonese? [複製鏈接]

呢d問題也曾經困擾過我的, 最後也choose廣東話...因我仔是由爺爺嫲嫲take care(當我們上班後), 即使我們是用廣東話 (但下班後會教授他英文), 他1.5才也一樣懂讀house, ears...他更會跟隨唱ABC song添&用國語說, 好, 行, 不行等等!! 但我沒覺得有什麼了不起, 因為這是他的學習階段, 什麼事情也會發生.

想跟大家分享一件趣事, 在小兒大約1.5才時. 某天我們一家在街上行, 迎面而來的一群青少年, 其中一人忽然好大聲爆粗, 接著我兒就9秒9跟著講(粗話), 當時我們真的好無奈&覺得好搞笑(几時都話細路是一塊棉花, 學習能力超快)....

原帖由 cincin_ko 於 09-10-29 14:49 發表
你地會同BB主要講英文定Cantonese?

今日同奶奶個印印食飯傾偈, 原來佢上份工都係take care new born baby 在香港, 佢上個mum要求佢全程同BB講英文, 日頭就同佢看英文書仔..或者看Disney 的Video..就連爸/媽都係全程 ...

始終中文難學過英文~好同意...
口音問題~中國人始終中國人, 況且我地又唔係外國大既ABC, 所以唔肯定的, 就不要"亂教". 解決方法是, 唯有我們大人平時發音都要好準(小兒爸爸是好執著的).

原帖由 lin624 於 09-10-29 20:07 發表
當然中文啦..
明明就唔係外國人
點解要小朋友講英文先
要知道 孩子先學會講英文
很多都再也回不了頭學講中文了

始終中文難學過英文

一個中國人
講不了中文`真的會被為外國人笑
現在 很多外國人都拼命要孩子學習中 ...
‹ 上一主題|下一主題