用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友類型與揀校
go

小朋友類型與揀校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今日在麥記早餐,聽到隔離枱幾位家長講緊考小學,因為講緊男仔既,所以有留心佢地所講既內容(大致係咁既):

如果你個仔係思考觀察型,就考英華啦,佢地鍾意收呢d仔
如果你個仔外向講野叻,個樣又smart又靚靚地仔既,就考男拔啦,佢地收親都係呢d
如果你個仔文靜但讀書好叻,就試下st Paul coed啦,佢收既男仔好多都係呢type
如果你個仔係活躍freestyle型(?),就考蔡繼有啦,佢收d男仔唔係話好叻,但都好醒目又active
如果你個仔係學術叻但係內向怕醜仔,就考SFA啦,佢專揀d讀得書既黎收,英文都好勁
如果你個仔係樣樣都幾ok但又唔係最勁果批,試下考九龍塘小學啦,呢間既quali都好ok
如果你個仔音樂好勁,成個迷你李雲迪咁款,就去考宣道啦

其實我都明白揀學校要match小朋友性格特質能力,但而家間間都咁多人考,好多時都係學校揀學生。不過我唔信每間學校只揀同一type既學生黎收啩?(雖然我認識幾位讀男拔既,真係又outgoing又叻;但我相信學校裡面總會有一批文靜既男仔吧?)

你地過來人家長見到以上學校的學生又有什麼特質呢?請分享一下吧!

四隻貓  位家長都講到果幾間學校既收生取向.  發表於 14-2-27 10:00
   16    0    1    0

醒目開學勳章

回覆:lauwingtai 的帖子

醒目開學勳章

引用:如果你個仔好打得,+就考恒宇人龍拳啦!

原帖由 lauwingtai 於 14-02-25 發表
如果你個仔好打得, 就考恒宇人龍拳啦!

醒目開學勳章

引用:Quote:arlokmama+發表於+14-2-26+18:06+其

原帖由 hoihoima 於 14-02-26 發表
差別其實好大!即使在幼稚園觀課時,都已經覺得差別好大。
例如有咩差別?

醒目開學勳章

引用:其實我覺得真係睇眼緣,+咁細個小朋友個個都

原帖由 arlokmama 於 14-02-26 發表
其實我覺得真係睇眼緣, 咁細個小朋友個個都差唔多
眼緣呢樣野,我自己都相信或多或少有……

醒目開學勳章

引用:Quote:HowHowHow+發表於+14-2-26+19:28+例

原帖由 hoihoima 於 14-02-27 發表
例如行為/禮貌、回應老師提問與否、主動發言與否、發言時的自信心、專注力、積極跟隨老師指令唱歌做動作與 ...
可能我很少機會同一大班小朋友一齊,所以一路以為個個小朋友都會差唔多(除左乖曳)。咁唔怪得之d人成日話d校長老師閱人無數,一眼都可以分出小朋友高低、邊d小朋友啱自己學校

Herobear  之前睇過間名校校長嘅訪問,佢話傾下就知個小朋友係咪佢地學校想要嘅人,佢地其實係有prefernce收某一類小朋友  發表於 14-3-5 09:21
bobbob  真係可以一眼睇出?  發表於 14-2-27 13:17
‹ 上一主題|下一主題