用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放位區
go

放位區 [複製鏈接]

咦, 你最後都擇咗華仁

原帖由 thomasha 於 10-11-25 15:51 發表
I have released the place for Kau Yan.  They will be putting me to waiting list (behind all the present waiting-list applicants presumably) as I already registered my son to Wah Yan.  I hope I have th ...

而家呀女一個offer都無,自行又落空,無你哋D仔仔女女咁叻可以放位,我都好想感受下由零變一果一刻感動

原帖由 thomasha 於 10-11-25 12:35 發表
雖然我無報呢d學校,不過都多謝你咁抵得諗,令其他家長重燃希望。

o係呢個過程,最感動係由零變一o個一刻,就算唔係最心儀o既學校,都會有安全感,唔駛一d渣拿都冇。 ...

緊係受唔住群眾壓力

原帖由 thomasha 於 10-11-25 16:57 發表
Yes, surprised?

多謝你ccpwagon
而家有2間都係waiting,其他全部reject,得一間有2nd in,自行又衰咗,真係心情沉重,而家全副精神希望2nd in果間OK

原帖由 ccpwagon 於 10-11-25 23:32 發表
你唔好咁諗啦,唔係你小朋友唔得,係今年人多左,競爭多左,機會就小左。加油,你小朋友一定得架

同意,你是個有智慧的爸爸,相信你已為囝囝作了個最好的決定,如果我係你,我都會擇你自行果間

原帖由 thomasha 於 10-11-25 23:58 發表
係經過收集意見及獨立思考後得出o既結論。

多謝你steve666,共勉之

原帖由 steve666 於 10-11-26 00:02 發表
God bless you,
一定得架

多謝你的建議呀,我都有寫呀,內容真係痛哭流涕架,不過到而家都無消息,我諗個校長睇完都無乜反應

原帖由 panbaby 於 10-11-26 00:06 發表
你不如化偒痛為力量, 有英明人開這個post, 你就即晚 (現在) 捱眼瞓寫求情信, 有咁多人放棄學位又開埋名, 仲唔即刻寫信去想讀的學校求位, 過了一,二天, 佢地開始call waiting 就太遲了!! 希望你開白又睇到, 私校直資 ...

milkonline2 唔洗灰心,我同你同病相憐,我深信以我哋的努力,終有一天會搵到一間適合自己小朋友的學校,共勉之

原帖由 milkonline2 於 10-11-26 00:46 發表
Thomas, this is a important post to the parents like me... no offer on hand! poor me!

好, 一於今晚通頂再寫一封

原帖由 panbaby 於 10-11-26 00:56 發表
之前未放自行, 自行呢兩日才放, 學位慢慢滲出來, 之前自行未放, 佢地梗沒學位, 你看這個post 已經有人掟咁多位出來, 實際的可能更多. 但等佢地call waiting 就玩完.

老生常談, 做可能有可能冇, 唔做一定冇.  你不如 ...

係呀,除咗九真之外,我呢D學校都無報到  
唯有繼續等

原帖由 panbaby 於 10-11-26 01:55 發表
我見禮賢, 救因, 德雅, 九真, 港真... 等 都有唔少人掟位, 其他學校的不大清楚, 以上學校能取到一間, 進可攻退可守, 個心都冇咁驚呀.  真係到最後大結局要俾個細佬讀都可以接受. ...

其實我得一個囡囡

原帖由 panbaby 於 10-11-26 01:55 發表
我見禮賢, 救因, 德雅, 九真, 港真... 等 都有唔少人掟位, 其他學校的不大清楚, 以上學校能取到一間, 進可攻退可守, 個心都冇咁驚呀.  真係到最後大結局要俾個細佬讀都可以接受. ...

多謝你ccpwagon
希望大家的小朋友最終都會入到一間合適及理想的學校

原帖由 ccpwagon 於 10-11-26 09:58 發表
Hi crystalwsm,你真係唔好擔心, 個小朋友都係要有你支持。 你都仲有waiting 同等2nd interview 結果。 其實仲有明年的六月都會大執位。而仲有呢個"放位區"呼籲。希望呢度可以真係幫到你

。quote]原帖由 cr ...

多謝你的建議

原帖由 panbaby 於 10-11-26 10:50 發表
唔... 冇報都可以...試試.  冇力寄信都可以打電話去探探路...

You've got the offer? congratulations

原帖由 milkonline2 於 10-11-27 21:02 發表
When you  will go RC on Monday?  I will go there also. :;pppp:  
‹ 上一主題|下一主題