用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY, GHS大家会点揀
樓主: tung_yan0623
go

HY, GHS大家会点揀 [複製鏈接]

回覆:HY, GHS大家会点揀

如果以成績或以入三大比率計算,兩間學校距離多唔多?

回覆:HY, GHS大家会点揀

先謝謝兩位前輩的資料,即是話除了地區之外,兩校差別不大.......
但唔知點解,我哋學校入GH的人數比較多,每年都有10個8個,但相反,HY每年我哋只有數名能考入,咁其實是否反映HY難考D?

Yanamami  就算勁如APS都係入幾名?  發表於 16-3-2 14:55

引用:Quote:crystalwsm+發表於+16-3-2+13:27+先

原帖由 Yanamami 於 16-03-02 發表
HY收生準則好难捉摸……GH喜欢我地学生,可能係條件平均(学術体艺),学習态度好(我識幾个係入边都讀得出色 ...
都唔係呀,我哋D同學鬥心都好強架

引用:Quote:小Monkey+發表於+16-3-2+15:08+HY收

原帖由 hkpapa852 於 16-03-02 發表
HY過兩年後正式同小學脫龍, 到時應該會多番D學位放出嚟

Thank you hkpapa852,其實我都攪唔清楚D時間,我女今年小五,2017年9月升中一,今年年尾至出年年頭開始考直資,請問協小脫龍未?是否HY會有多D位放出來比外校生投考?

我又咁樣諗,協小係派位,如果以往8成直屬上到協中,HY仍然可以保持約50%入三大,咁比起GH小學及中學自主收生,一樣約50%入三大,是否代表HY更加有能力提升學生質素?也是否意味著,脫龍後HY收生更加自主,這批學生入三大比率比現在會更加高?

hkpapa852 發表於 16-3-2 16:28
你阿女係最後一年可以直升HY(要成績達C級).

脫龍後成績如何...... 無人會知.....
Sorry hkpapa852,想再了解清楚多少少,請問是否今年派位是協小最後一年以直屬關係升上中學?2017年尾的升中投考會有多些學位放出來?
另協中好似換校長,不知以後情況又會如何?

hkpapa852  今年還在就讀小五既學生係最後一批可以直升, 即2016年9月升做小六個批  發表於 16-3-2 17:56

momomingchen 發表於 16-3-16 08:59
Agree with crystalwsm, if HY secondary school no need to take girls from HY primary school after two ...
That's why I think HY is better than GH,this just my opinion
‹ 上一主題|下一主題