用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位校際音樂節準備成點呀?
樓主: crystalwsm
go

請問各位校際音樂節準備成點呀? [複製鏈接]

請問各位校際音樂節準備成點呀?
小女今年彈G2, 不過到而家仲未學, 唔知趕唔趕得切:wahaha:
   0    0    0    0

我就係驚阿女彈到悶, 所以遲D先彈, 但係又要背, 我驚佢攪唔掂, 上到台乜都唔記得哂

原帖由 pamelaywy 於 10-11-15 22:26 發表

我囝鋼琴都係報G2, 不過老師未開始, 佢話首歌唔算難, 唔想太早學完後我囝無心機練 (因為我囝係彈得太多就反而彈得唔好O個種人)
另外我囝有報埋大提琴JUNIOR, 今年首JUNIOR都幾難, 老師話有GRADE 3-4程度, 所以開始 ...

阿女都係報2級, 彈104

原帖由 Radiomama 於 10-11-16 09:58 發表
我仔都係報G2吖,您地彈邊首呢?

你女女晌APA學, 專業人仕嚟架喎, 唔洗擔心 ;P

原帖由 bebebe12345 於 10-11-16 10:13 發表
Vocal Solo............未開始,等今個月考完Trinity琴

咦, 你晌邊區比賽呀? 有機會同你仔仔一齊切磋下喎, 請指教

原帖由 Radiomama 於 10-11-17 19:23 發表
Same here!  阿仔揀的!

嘩, 咁大鑊!! 我住九龍, 所以都係報U區, 但我聽一D人講, 報D偏遠D嘅地區少D人比賽, 容易D攞獎, 唔知係咪真, 但我就無咁嘅考慮囉, 我剩係想阿女玩下攞下經驗, 旨在參與下, 話哂都係第一次

原帖由 Radiomama 於 10-11-18 11:43 發表
今年我幫仔仔揀新界東,近學校方便d!  去年選市區,誰料要去到香港島東區,由馬鞍山出到去北角,差d散左!!

小囡近來大病了,報咗名到而家都未彈過首歌,大家準備成點?

唉,阿囡病咗成個禮拜無彈過琴
我唔驚唔識彈,我最驚要背譜,有次鄰居的小朋友嚟玩,剛巧開咗部琴,咪叫阿囡彈最熟果隻歌比D朋友仔聽下,點知佢彈到錯晒,我就知道佢原來晌壓力下會大失水準,所以背譜先擔心

原帖由 小伊 於 10-12-19 17:38 發表
小女也是選104, 彈晒1但未練得好熟。其實首歌好短,得個兩句。Mozart當年寫嘅時候,都只系得6歲人仔。

阿女出水痘, 發咗燒成個禮拜, 想練都練唔到

原帖由 nakoko 於 10-12-23 14:29 發表
我仔都係彈一級,已準備左差唔多2個月,識彈晒及背到2行,依家train緊大細聲同情感,得返2個月多d時間,我都驚唔夠時間練到最好,點解你地咁勁仲未開始??

HiHi rainy0429 好耐無見
唉,阿女病咗成個禮拜,而家出完水痘又到傷風,真係睇醫生多過食飯

阿女無打水痘針呀,我都唔知有水痘針呢樣嘢,我仲問醫生,乜唔係出細時醫院打針打埋咩? 個醫生話 : 吓, 要另外比$打架喎....

我乜都唔知,你睇我幾大懵,呀女到而家都仲未掂過首校際歌, 可能我要放棄, btw, 你囡囡考邊首?

原帖由 rainy0429 於 10-12-24 19:39 發表
HiHi crystalwsm,

阿女出水痘咁惨?? 冇打水痘針咩?? 好返未呀??
校際我女已背咗譜,但最尾嗰段硬係彈極都唔太順...
同時間要準備二級考試,佢又懶練琴,好似進展好慢咁...

...

盡能力啦,而家阿囡就嚟好番,又輪到我要去露營,仲一露就成個禮拜,真係成個月都無掂過個琴

原帖由 音樂人長老 於 10-12-25 13:46 發表
比賽喺明年3月先開始,仲有時間準備,唔好咁早決定放棄,就算彈錯又如何,唔會罰留堂或俾評判鬧,只要唔著眼於獎項,小朋友可以enjoy彈奏,得著更多。 ...

嘻嘻, 我剛去完成個禮拜camping, 前晚先返, 阿囡當然無掂過部琴, 校際首歌更加未彈過, 死未

原帖由 rainy0429 於 10-12-29 16:02 發表
Dear crystalwsm,

日日返工,做到隻積咁,小一升學又開始靜落嚟,少左上EK。見係你開topic就入嚟8吓...但...對音樂0知識嘅我...睇唔明大家講嘅嘢囉...
請check pm~

...
‹ 上一主題|下一主題