用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔
樓主: enochmama
go

09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔 [複製鏈接]

So Good ....
原本我都想開一個 topic 係上幼望 +
我見隔離 k1 topic 都唔係咁易搵到同學仔
家下真好囉 !

我小朋友叫 "凱文"呀...(男仔)

我個仔初初返頭一個星期
返到屋企都會有好多分享
話比我聽學校..點...點...點
但近期少左
唔係...係隔離 topic
我又唔知英文老師叫 "miss silvia"
倒水既姐姐叫 "華姐"
之前, 問佢咩組...又唔識講

睇完隔離 topic 問返佢先答到我....

今日先知班房係分 "星星" "月亮" "太陽" 組

煒翹媽咪. 我問左 "凱文" 佢唔係 "星星" 組喎
佢話佢已經搬左去 "太陽" 組啦
等 冼老師打電話黎, 先可以求証到啦.

凱文話除了 "莫" 老師會彈琴
冼老師都會彈琴琴 ? 唔知係米呢 ?

仲有, 凱文話張 chair 係叫 "乖乖" chair 喎
係比乖乖既小朋友坐 ?????

係啦 !! 大家可以係 babykingkom 網頁中既
個人資料入面
暱稱 ---> 加入 [[[小朋友既名字]]]
咁大家就容易記得係那一位小朋友既媽咪啦  

alexisma

唉呀....我攪錯晒 tim

係啦....我係咁問凱文係米調左組
佢話祗係調左位

哈哈....咁即係佢都講到
妳小朋友係米坐校車 / 自己湊返學 ?
妳係米仲有一個 K3 小朋友 ?

anyway, thank you for your information !!

原帖由 Alexismama 於 09-9-27 01:01 發表
Hi Mandy,

今日我地講係我地4個(包括你)都係太陽組呀, 無話凱文係星星組喎。 凱文從DAY 1開始已係太陽組, 無調過組, 但調過位, 因為之前佢係坐阿仔隔離, 而家就調開左, 但依然都係太陽組。 我地只話佢地班係分 星星, 月亮, 太 ...

其實都值得去 !

因為一定會見到好多表演,
可以同仔女睇下呢個大場面
d 師兄師姊既成就....

雖然, 唔知佢地明唔明白

我估遲 d 會有 CD 比家長購買
到時, 我會支持一下. :)

(但我唔去, 一去要4個人去..... )

原帖由 yyqueen 於 09-10-7 23:42 發表
好好好, 唔該晒先, 如果班中有其他同學仔都會去, 咁去吓都無妨... 但係如果全班都冇人去, 咁就真係無謂去囉...

今日凱文話, 班 d 同學唔乖比老師罰 ???

但好開心係咁唱 :
If you're happy and you know it, clap your hands
If you're happy and you know it, clap your hands
If you're happy and you know it, then your face will surely show it
If you're happy and you know it, clap your hands.

佢話係冼老師今日教, 凱文勁開心 呢 !!

樂熙媽咪

唉呀...原來我攪錯左 tim
今日冼老師打電話黎
我問左啦....學校係無唱英文歌

但是, 凱文都無係屋企唱學校既歌
反而成日唱上年 k1 班教既歌
凱文有話班入面有同學唔乖....
咁老師話比我知, 佢會同小朋友講唔乖
就唔准 / 唔可以...點..點..點

所以, 凱文就會返黎話今日又有同學唔乖囉

至於, dinner 妳去啦....
咁妳返黎先可以 8 比我地知呀嗎

我知應該會有幼稚園同學去既

呢 d 大場面, 亞哥高年級時睇過
所以, 我覺得都值得帶佢去睇吓既.

mandy

原帖由 yyqueen 於 09-10-8 07:29 發表
hello 凱文媽咪!!

係呀, 我個仔都同我講話冼老師有張乖乖chair, 邊個小朋友唔乖, 老師就會請佢去坐, 我個仔話佢個組有個同學仔都幾百厭, 成日騷擾隔離嘅同學仔, 所以, 老師已經請過個個同學仔坐啦!! (當然, 幾成真, ...

凱文話

Lok Yin & Lok Hei 係月亮組

唔知佢講得 arm 唔 arm 呢 ?

原帖由 katieleung 於 09-10-12 16:01 發表

My son "Lok Yin- Anson" just sit next to your sweetie"Lok Hei".  Nice to meet you.  Hope to meet you at the anniversary dinner.

凱文今日話 :

康文用將糊搽落天佑隻手, 跟住冼老師話康文
唔比佢放學

妳地小朋友今日有無講呢樣野呢 ??

so good !

即係証明凱文記得 d 同學仔啦 !
呢幾日凱文都講到其他同學名
不過, 我唔記得左

原帖由 katieleung 於 09-10-16 15:16 發表

Dear HermanWai,Yes, your sweetie is correct.  

祝各位同學仔 & 各位媽咪
新年快樂 ! 笑口常開 !

mandy & herman
‹ 上一主題|下一主題