用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
樓主: ChunYinMa
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

chunyinma,
彥彤是goofy組(盧老師)﹐今日是Daddy倍上課﹐Daddy說最好是曾老師(我都覺得)﹐而梁老師同盧老師比﹐他認為盧老師比較好﹔你認為呢?

Should be by the end of 2006. (around Oct-Dec)
$17800 for 10 months.
They are 中/英/普通話.
And English with phonics.

paulwaitwins 寫道:
我想問如果我兩個女現在13mths,幾時要報名,同埋宣道?$,好唔好

今日第一日正式上堂。
彥彤放學顯得很開心。
剛剛老師打電話比我﹐提我要貼番名在食物盒﹐杯同毛巾盒 (因我只貼了在蓋上)﹔另外亦話我知﹐彥彤上堂OK. 仲話如果有問題可以聯絡她們。
So far 都跟得幾足。

94075702/CPY,
你們沒有分組嗎?
可能有其他更好的方法教導。

Chunyinma,
浚彥點啊﹐個頑皮學生仲有無打人呀?

Hi Chunyinma,
很久不見。
彥彤最認得都係盧老師。
她今日亦是一個人座校車﹐好在無喊。
原來浚彥讀了N1。。所以 so smart....

各家長﹐
請問你知唔知手冊上既相片是否要自己貼上?
我D相已提供了給她們。已用完了。
另﹐逢星期五交的生活報告-應是星期五做﹐還是星期五交?

啊~唔該你呀。

94075702 寫道:
芝娃娃
手冊相不用自己貼架~~
生活報告-應是星期五做﹐然後星期一交~~~

CPY﹐
如無特別事情應該唔會致電給家長。
但學方好注重相方溝通﹐記得在家長日﹐校長都鼓勵家長可致電給老師了解小朋友狀況﹔所以我地可以主動聯絡老師嫁。

Hello 露比,
你好。
我在第一次收到梁老師電話時覺得好興奮
有D覺得被重視既感覺 (講笑)。
得閒多D上黎分享一下﹐好嗎?

各位﹐
一陣等我打去問下先﹐
你地打左未?

囡囡話琴日A班唱“有隻省仔跌落水”﹐有無D敢既事?

CPY,
唔好介意喇﹐上次都是因為我大蒙忘記貼名先打比我﹐可能你地無問題咪無call你囉。
我已經留了message給老師﹐盧老師好快打番比我。
我問她有關彥彤上堂的狀況﹐她都一一回答﹐令我知道很多彥彤既野。
各位家長﹐ 唔好執輸﹐快D打去啦。
老師話放在家D書可隨時拿來做。
CD等SUPPLIER有便比我地。

露比
唔怪得彥彤琴日話看電視喇﹐以為她亂講。
我“稔”琴日同今日都有唱"有隻省仔跌落水"(估估下)
你仔仔話禁多野比你知﹐好勁呀   

mayc,
多謝幫忙。
想請問可否經常打電話比老師(琴日打完﹐今日又打﹐因彥彤兩日都因一點事喊) 會否小題大做? 我驚打攪到老師。

chunyinma,
對呀﹐很多人加入﹐好開心呀。
這兩日有什麼特別事發生在浚彥身上呀?

LittleFish,
HIHI, nice to meet you.
Let's talk always.

Littlefish,
下午班邊位老師教呀?
有無發生趣事呀?

露比,
彥彤2002年8月1日。(唔大唔小BB)
彥彤話琴日在學校喊﹐因為唔識踏單車(身材小)。
今日又喊﹐因為她唔祈禱﹐(但點解要喊呢?)

kcau,
我之前有題過面試內容﹐是否須要?

KCAU,
From the previous message, I post it once again for your reference-
上年面試, 家長可陪同, 老師問:
你叫咩名?
你几多歲?
你住边度?
呢样咩嚟?(車車)
車車咩颜色?
車上面果个係咩数目字?
試吓推架車車比妈咪.
之類嘅问题, 然后送小禮物比小朋友, 記得教佢講多謝.
当小朋友玩緊此玩具时老師就會同家長倾吓計(唔係問问题), 希望小朋友可边玩边等(有耐性). 都无咩壓力, 几愉快吖.

Hope it can help.  

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

bebetintin 寫道:
芝娃娃:

謝謝您的回覆!

我不是要選擇一間程度很深的幼稚園,如根德園. 只是看LCC的家長也認為要在外補習英文.怕小朋友小一跟不上, 所以我有點怕.

而聽講九龍塘宣道幼稚園各方面也適中,所以想幫我兒子報讀. 想問面試的技巧?

謝謝!

bebetintin
--------------------------------------------------------------------------------

老師電了給我﹐原來食tea時彥彤忘記祈禱﹐偷閘食了一件餅﹐老師只說了"aryor,你唔記得祈禱呀", 跟住就喊到收唔到聲﹐仲睡著﹐老師抱她睡了一會﹐睡醒記得又喊過﹐老師唯有請她食少少野等她不要再喊。 但老師話堅持了很久才會這樣做。

引文

94075702 寫道:

芝娃娃

她唔祈禱~~老師會唔會有壓力比佢所以......

94075702/露比﹐
搞笑係幾搞笑﹐老師都話過她搞笑...
但其實要留意番她的情緒問題﹐老師說她比較固執﹐
踏不到單車喊﹐比同學搶玩具發脾氣﹐比人踢爆無祈禱再喊...

mayc,
多謝你對宣幼有禁正面既評價
遲下可能再須要你既意見(因為你有經驗)﹐
希望唔好“托手爭”。
‹ 上一主題|下一主題