用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
樓主: ChunYinMa
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

Hi 原原﹐
可以試堂嗎?
你的comment如何?
多謝你的看顧。

Thank you.
I applied the course for my child finally on last Saturday at Kowloon Tong..
When I arrived....
Just think that the administration is very mess and the environment is out of my expectation...
Anyway, I asked one of the mother about this class, she said they's quite good so she doesn't care about the administration and environment.

原原 寫道:

芝娃娃, 您好:
      小女在林慕德讀完三十堂, 現在學三音節。您可以先試堂, 看一下教師、同學及女兒的興趣才決定。

:

Dominicleung/Littlefish,
我本人並沒有什麼意見﹐只是覺得英文根基很重要﹔錢已付了﹐須然地方舊點﹐行政亂點﹐但聽說它的理念是OK的﹐而時間及地點也很適合我﹐所以便報了﹐給她多點接觸希望對她有幫坐。
稍後﹐將copy其他家長意見作參考。

Dominicleung/Littlefish,
家長意見一
見過人讀,
課程理念幾好,
老師就要視乎個別質素。
家長意見二
佢最初時,係我仔間幼稚園度開班,兩年前,不過d老師太年輕(有d都未畢業),對小朋友無經驗,不過老公話佢個理念就幾好!
家長意見三
Please advise where the centre is situated ?
I learnt from other parents that they are good.
家長意見四
林慕德 only teach their parents' class.
children class were teached by other teachers.
家長意見五
I hear that is good if 林慕德 teachs you instead of his team member.
(以上分別五個家長對"林慕德唱快學英文"的意見 )

或可參考課外活動中"phonics是否重要?"
在P.2-3左右。有很多家長意見。

JuliaCheng
初初要改變生活習慣的確會唔慣﹐但小朋友好快會適應﹐唔好禁擔心啦...
記番起我囡囡初初返學都唔慣﹐上堂遇到錯折好易喊﹐但最後都能夠適應...
會過架...

明白....  :cry:

JuliaCheng 寫道:

芝娃娃
下午班難適應好多 :-|

囡囡適應得幾好﹐無再扭計﹐返黎會唱歌比我聽...
有一次﹐彥彤話自己在學校打人﹐她說因為有個boy在燙衫果道(遊樂場)先打她﹐她便用'jiji'(噴水樽)還手....
我教她要向個boy道歉﹐下次要告訴老師﹐不可還手....
翌日﹐她話比我知﹐“我同個boy講左sorry喇。”....
我好開心﹐因為她開始明事理。
94075702,
你個仔是否搭一號校車? 唔知會唔會同彥彤一架車?

初初教彥彤拉拉鏈﹐是告訴她“襟住隔黎”(因她初初只懂出力扯)﹐試多幾次會熟D。
關于vv, 我到現在仍覺得她有D“lau 覺”。(女仔嘛﹐要除好多野 : )

Dominicleung 寫道:
Dear all parents,
Can your kid zip the school bag properly?  Can your kid go vv by themselves properly? Can your kid handle the school bag properly, put on and off the school bag without help? I am training him up at home for all these tasks.  Could you share me your experience?     

彥彤星期二及三因為病左無返﹐今日已經無事好番lu...
所以琴日打電話比老師﹐問下駛唔駛跟進番上堂既野﹐老師話都唔駛既﹐不過要知道 M 既 letter sound, 她說下星期要做評估﹐其中要知道 “B” 同 “M” 既 letter name and letter sound.

Dominicleung,
通常小朋友做錯野固然要糾正﹐但做arm野都要有明顯既鼓勵﹐好似強調個”arm"字﹐或者儲夠5粒星送小present(不過要小朋友自覺乖左先比﹐不是講定來吸引他們乖)...
這些都是可以建立自信的小方法...
你有無其他竅門? 可否分享下?

Dominicleung
係呀﹐VCD 有好多易明既野學﹐好容易融入學習。
Dominic 會唔會太保護自己? 所以心靈上不太想與人分享?
你覺得呢?

Dominicleung﹐
經過你同工人溝通後﹐Dominic 聽唔聽工人支笛呀 :
記起彥彤未夠三歲之前﹐脾氣好壞﹐令daddy媽咪好擔心,
我們被迫改變對彥彤既態度同教法﹐真係好辛苦﹐到而家已經幾個月﹐開始掌握到點與她溝通....所以我好明白你心情﹐你要努力呀   

you wrote :

I even lose patience sometimes, throw away the books, letter cards

戒掉它﹐我諗唔係幾好。

I agree with Dominicleung.

Dominicleung 寫道:
Hi bbmummmy,
From my experience, the teachers are quite friendly and easily apprached.

請問有無媽咪知道“早安/午安歌”點唱?

彥彤唱﹕
早安老師早安啦﹐
啪手唱歌活得快樂“湖”。

她唱得唔清楚﹐
唔明什麼是“湖”?

好羨慕你可以去﹐我有野做唔去得
唯有老公請假去。
記得以前第一次去旅行﹐我daddy(已故)好緊張並安排左雞脾,三文治同布甸﹔但可惜當時年紀太細唔識自己囉出黎食﹐最後好似益左D家姐亞哥﹔講起上黎有D掛住daddy添

好豐富呀。仔仔會好鐘意。

請問有人知道嗎?

芝娃娃 寫道:
請問有無媽咪知道“早安/午安歌”點唱?

彥彤唱﹕
早安老師早安啦﹐
啪手唱歌活得快樂“湖”。

她唱得唔清楚﹐
唔明什麼是“湖”?

仲有無媽咪知早安歌歌詞呀?

94075702:
天軍好o岩呀﹐係有“叮噹叮噹叮噹叮”嫁﹐
得閑可唔可以再問下天軍? 再問可能又講多D

sorry, 其實我是芝娃娃, 登入錯左﹐用左 shark. 彥彤是am1A.

GuGu 寫道:
shark,

ei.. your bb study am or pm ah.. mine was study pm K1A.
‹ 上一主題|下一主題