用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 12: 請問仲有無人會放官津位呀?
go

net 12: 請問仲有無人會放官津位呀? [複製鏈接]

雲牛 發表於 17-7-11 11:51
咁呢幾間面試未? 有面試, 起碼在 waiting list, 都仲可以去問下學校有無位.
如果呢5間都有得面試其實小朋友都好勁, 頭3間都楝人來IN, 呢個時候唯有寫下求位信.
希望每天開心渡過 ;-)

whycyh 發表於 17-7-11 16:06
12網今年唔使借位,點會去屯門,自己區夠派架
12網有75個位借左比中西區添啦, 點會派屯門呀!! 唯一可能係佢甲部填左間屯門的學校羅, 如果係真都無咩好講, 咁大的錯都犯得的嗎???

小怪獸媽咪 發表於 17-7-11 16:01
其實乙二我已放李賜豪...

或者你講得啱,事實係我做錯了,我都覺得我對我小朋友唔住。
寫信去李賜豪試下啦, 話晒都填第二志願有D同情分卦.

小怪獸媽咪 發表於 17-7-12 08:46
我就係派呢間。
學校宗教真係我其中一個concern。不過小朋友叩門結果出晒,無一間收到call,已 ...
我不知道你是不是有其他宗教信仰所以抗拒佛教, 其實佛教都係導人向善, 學校亦唔會要求學生食素, 如果你唔想小朋友上佛學堂, 可以同黃焯菴講, 佢地會安排你小朋友去圖書館, 有老師睇住佢架.  

dereklg 發表於 17-7-12 11:56
對,之前接觸過該校校長,他指為了令家長易接受,不會用佛家語去教育學童,而是在德育課用一D 生活化例子向 ...
仲有孝順父母, 尊師重道呢D我最喜歡

dereklg 發表於 17-7-12 11:39
之前POST 網友講呢個屯門CASE 佢話係 中學 派位架

升中玩法我唔太了解,但斷估.....就算亂填要派左去屯門 ...
都唔係架, 如果你甲一填間屯門BAND THREE咪好大機會入羅.  
但原來佢係升中, 咁升中12網都真係有好多新界區的學位包埋, 派到真係唔奇.  

dereklg 發表於 17-7-12 12:07
感覺不好,只因灣仔區一線校實在太多,有得比較,就自覺不理想。

其實,就算李賜豪/寶血,這個水平在一些 ...

張X文我去過觀課, 佢地D小朋友係好乖好有禮貌, 佢地大約有一半學生係真係在隔離居住保良局的孤兒, 可能住院舍關係, 好乖好純品, 佢地老師都好關愛學生, 同埋如果係有特殊需要的學生, 佢地會安排每學生有一個老師媽媽, 呢個老師媽媽就負責晒呢個學生的事, 無論學習呀其他情緒等等, 其實都係一間好學校來架.  
不過學習上就梗係無咁進取啦, 唔會係現今家長杯茶.

dereklg 發表於 17-7-12 12:27
我同你一樣,又係去觀課,也同意學童好乖。

而我個人觀感,就是認為整所校的"能量"太低,也許真的和出身 ...
你都有道理, 可能我囝太百厭, 同學乖D無咁易教壞佢所以我先會覺得OK, 如果比著係我囡, 我都未必想佢身邊的人太負能量.  
‹ 上一主題|下一主題