用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

vnghk0001 發表於 13-9-12 11:24
可揀回自己母校呀

咁唔係個個都有母校的麻, 我讀間小學已停了辦學, 老公又不是在香港受教育.  
希望每天開心渡過 ;-)

vnghk0001 發表於 13-9-16 12:47
一般講世襲嘅計分有問題,都係知名道大嘅學校,揀啲次熱嘅比較安全。
我住net 14, 唔會考慮太遠,所以都頭 ...

我見你話可楝返自己母校, 才提提你有d人沒有母校之麻, 我雖然覺得制度不公, 但無奈接受, 唔接受又不能改變d咩, 照去羅, 又唔止我一個沒有母校.

teambuilder 發表於 13-9-18 05:28
回復 Jessy 的帖子

請問你間母校因咩事停辦?

好似話個機構唔再辦呢間小學(呢個機構好大, 一講係人都識o個d黎既, 依家都仲有好多間學校), 總之唔係因為收生不足啦, 而且我當年畢業都好多人派band one中學, 但畢業3-4年後就停左了, 依家座野佢地機構用返都未拆.

4eyesDad 發表於 13-9-19 12:09
閣下知道世襲入學之不公平,你如何教育下一代?下一代只會承繼不公平的思想,何堪虞!

...

係呀, 我個人係既來之則安之, 所以雖然我想有普選, 但我不會去佔領中環.

我又唔覺得我的教育有乜問題呀, 總之我個囝唔會做壞事唔會打劫咪得羅, 做人唔好太執著會開心d.

大肥羊    發表於 13-9-26 10:20
bckwong  great!!  發表於 13-9-25 14:33
tung0409  well said!!  發表於 13-9-19 12:53

4eyesDad 發表於 13-9-19 12:58
二件不同的事情,不能比較。佔領中環是非法的行為,教育下一代公平的思想,是文明的基本步驟。

...
咁其實你又或者可以諗下有咩方法會令人留意到制度上的不公? 例如fb開個專頁比認同的人去like? 如果真係多人的話可以攪遊行?? 之類等等可引起公眾/media會注意的活動?

即係好似o個個反對大陸孕婦黎香港生仔的專頁咁樣....我都有like佢架, 不過我沒去遊行過之麻, 我都好佩服有份攪的人, 我覺得佢地的努力係有成功到的, 真係多左人去注意, 而政府亦都真係cut左唔再比佢地"合法"地來生bb.  

‹ 上一主題|下一主題