用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91綱-分亨下派位結果
樓主: KOC
go

91綱-分亨下派位結果 [複製鏈接]

我第二志願, 梁小, 現正叩沙呂試試 !!

原帖由 lrxsam 於 11-6-4 14:35 發表
不太好運, 派得不太好, 第七志願...
現在只有力撑, 不想有情緒給小朋友, 申請完要叩的學校後, 帶小朋友去玩玩...

第七志願是什麼學校 ??

原帖由 celialing 於 11-6-5 11:06 發表
我去到第六呀,沙田祟真呀,點算

請問你選第一, 二,三志願是什麼學校 ??

原帖由 lrxsam 於 11-6-5 16:40 發表

住濱景, 諗住近近地, 但第二志願都入唔到啊...

咁下年住濱景的父母, 如果想讀梁小就一定要放第一志願了.

原帖由 yan321 於 11-6-14 13:28 發表
但係如果我只得15分,甲一乙一都揀沙呂,有無機會呢?
另外2nd想揀梁小,但見今年梁小放第二都未必入,所以如果我甲一沙呂、甲二梁小,乙一沙呂,乙二梁小,咁樣填又得唔得呢?有無人會咁樣填? ...

在大抽獎中高低分是沒有分別的, 甲部是可以誇區(最多填3間), 如果你甲部填1)沙呂, 2)梁小,3)(可以不填), 如果萬一中左梁小你就沒有機會在乙部抽沙呂. 如果甲部只填1間沙呂, 就算唔中都重有機會在乙部抽多次沙呂.

原帖由 yan321 於 11-6-14 13:28 發表
但係如果我只得15分,甲一乙一都揀沙呂,有無機會呢?
另外2nd想揀梁小,但見今年梁小放第二都未必入,所以如果我甲一沙呂、甲二梁小,乙一沙呂,乙二梁小,咁樣填又得唔得呢?有無人會咁樣填? ...

不過出年就算甲1填) 沙呂, 乙1填) 沙呂, 2) 梁小, 都真係好危, 因為今年梁小有好多家長都話填第二都唔入, 所以真係好難填. 我今年就係咁填, 中左梁小 !!

原帖由 yan321 於 11-6-15 14:35 發表
其實我自己都仲15,16揀邊間,因為仲有個細妹,如果入到沙呂就能帶埋個細入去,同埋沙呂較近屋企小小,所以想博吓沙呂,如果入唔到,其實梁小我都好鍾意。
所以如果咁既情況,我應該點填好呢? ...

yan321 我睇睇下你囡囡個樣好熟口面喎, 你是否在愉翠苑住呢 ? 其實沙呂我覺得係好d囉, 比我擇多次我都會擇沙呂.
你如果真係抽唔到沙呂而到時又想叩沙呂, 先要條件是要擇佢111先, 跟手重要睇下有冇機會interview, 如有機會interview的話, 重要係200名左右的學生中突圍, 其實真係好難囉 !!
我有個見意, 甲1)沙呂, 乙1)沙呂 2) 梁小, 做定2份potfolio 一份是給沙呂, 另一份是梁小, 考定直資or私校做backup, 到時入到沙呂當然開心啦 !! 如果中了梁小咪再去沙呂叩門囉, 如果2間都唔中咪讀直資or私校囉, 然後再叩返沙呂梁小, 不過有個細妹跟尾當然入津校冇咁重皮啦 !! 91綱真係難攪 !!
希望你到時入到喜歡的學校啦 !!

另一個最穩陣做法是放棄沙呂, 直接擇梁小111, 咁就安心 !! 如果咁都唔入就冇野好講 !相信過多幾年梁小是91校綱的第一志願選擇了 .

原帖由 wongkf 於 11-6-15 17:46 發表

提供第3個做法, 我今年自行沙呂, 統一時 A1沙呂, A2梁小, B1 梁小, 都算穩陣, 用意相信唔講都明. 不過我第一輪有20分都唔得. 如果15分真係得個睇字.

如這樣選等於放棄叩沙呂喎 !!

原帖由 yan321 於 11-6-16 14:05 發表
ken815~我是住富豪花園的,較近麗豪酒店果邊,所以如果我返沙呂,真係行路返學都仲得,而梁小反而仲要搭284,不過都仲算方便,因為其實我家除了沙呂、一呂及梁小就無咩就近學校了。
不過我唸我都唔會揀私小啦,因為仲有個細妹,所以 ...

入會多5分, 博第一次計分中沙呂, 唔中先算 !!

原帖由 DD仔 於 11-6-16 15:22 發表
入什么会?

基督教, 不過一定要呂明才認可的教會, 咁就多5分 !!

大B + 合適年齡 + 認可教會 = 20分

咁就可以在第一輪抽下, 睇下好唔好彩 !!

原帖由 DD仔 於 11-6-16 15:49 發表
都是那句话,孩子进好学校是重要,但如果不是真心相信基督教的神,而去接受浸礼,拿那5分,就好像颇褻瀆神靈.我通常都劝朋友不要这样做,因为后果往往超出预期,得不偿失.

...

對 !! 所以我都沒有這樣做, 只不過是提出一個方法, 不過以我所知有好多家長都這樣做 !!

原帖由 AndyMah 於 11-6-16 15:49 發表

你可以考慮下朱小, 不過朱小都唔易入

朱小在沙田圍站喎, 距離富豪花園都比較遠 !! 如果擇朱小本人覺得梁小好過朱小, 梁小校舍大好多, 又光猛, 朱小比村圍住晒, 黑黑暗暗咁, 梁小升中派頭三志願不會給朱小差, 不過講到尾兩間都是好學校 !!

原帖由 KOC 於 11-6-22 10:11 發表
終於叩到一呂小!沙呂小好似未公報結果,培基即將2nd in,祝各位成功。

恭喜晒 !!! 可喜可賀 !!! 終於有覺好訓 !!
‹ 上一主題|下一主題