用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 ...
go

發展遲緩小朋友想係沙田或馬鞍山搵小學 [複製鏈接]

早前看過這個港台節目,胡素貞下午校可能幫到你。而且九成九機會收。看看以下連結再考慮吧!

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/healthandwealth09/20090523.html

原帖由 MARSTEN 於 09-7-9 20:37 發表
如題

發展遲緩小朋友希望係沙田同馬鞍山選一間合適既小學,9月就要選啦,但係只係收到呢3間較好,有無其他選擇呢

1. 要有足夠資源俾發展遲緩既小朋友,如言語治療...
2. 小班,最好10幾20人,最多都係20幾人一班
3. 節數 ...

我介紹胡下的原因是這間學校的支援較多,對學生個別需要能照顧。(可商量減少功課) 起碼校長及老師接受這些有需要的同學。好過有些學校勸你轉校或為難小朋友。

收得多這些學生也不是壞事,老師們會更有愛心及經驗,好過收啲索K、援交、行為差的學生。

胡上及下是兩間方針不同的學校。胡上傳統勁谷,胡上及胡下明年才能轉全日制。

只要任何一間小學,有剩餘學額,而你又住同區,學校不能拒絕,如學校拒絕,可到分區EDB complain,到時EDB會發信通知學校要收。(我朋友上年試過) 以我所知,胡下仍有剩餘學額,所以我說九成九收。

如資料有錯請糾正。

回覆 5# Namson 的文章

是的,沙田EDB分區上年是這樣回答我朋友。我教會朋友個仔上年全家由美國回流到香港,去考一呂,一呂說未能取錄,因沒有剩餘學位。(事實上EDB check 過沒有學額。)後來去考禧年,禧年說他中文程度差而拒絕他,因我的朋友住富安花園,而EDB check 到當時禧年P.2 有剩餘學位,所以發信禧年要收我朋友個仔。

所以一般學校(including Band 1 school)如有人叩門或插班會盡量收足,避免EDB通知要收某些學生。

相信其他區也一樣吧!
‹ 上一主題|下一主題