用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

我個女是扣門取錄的,真係開心到喊,辛苦得來份外興奮!請問各位知唔知迎新日會要做什么?

多謝,迎新日見啦

原帖由 cathy2901 於 09-6-17 15:51 發表
恭喜你成功了, QQL.  
以新生通告看, 家長聽講座,訂課本,書包,皮鞋,訂校車,訂校服等等, 學生要做評估. 到時要帶錢或支票, 及文具.

請問有冇人知道8月22日的小一升班試會考多長時間?

Hi, 我個女讀1E班。我每天放工返屋企都要同阿女鬥智鬥力鬥耐性。成日提住佢做功課,温習,執書包,上床睡覺,唉,真係EQ稍一唔好就會發火!

HI, 1E同學仔媽咪(我估係媽咪掛,估錯請不要介意),你好,希望星期五見到你啦!

原帖由 hcmswsy 於 09-10-4 21:18 發表
hi QQL 終於有個同呀仔一班la.其實你哋宜家面對的問題,在呀囡一年班時(現P.4)都有,所以面對呀仔現在好好多.
嵐嵐mimi:之前我對佢哋D字都有意見,第一要信小朋友再同老師多些溝通.
荔天的老師都會聽家長的問題當然不可 ...

有冇人知中文口試的範圍呢,我看到手冊寫是"自習編章"的第一至第四課,但覺得內容頗深,不知是否我理解錯了,還有是用普通話還是用廣東話朗讀呢?
1E家長

我個女的情況都是一樣,中英有進步,而且考得不錯,但數常就退了很多很多,唉!

原帖由 cathy2901 於 10-1-27 10:38 發表
我個仔都係咁. 中英有進步點, 但數常就退很多. 不知是哪方面的有問題.

啟思幼稚園(律倫街)。我個女做功課都係好努氣,但最近功課比較少啊!

原帖由 ffeeii 於 10-5-26 15:09 發表

QQL你好:
想問下你叩門詳情.....
6月5放大抽獎怕抽唔到,現想你請教下...謝謝

我的準備如下:
1. 選定要叩門的目標學校
2. 上網或問定學校派表交表時間,要求遞交的文件
3. 做定幾份portfolio,我的那份裏面有自薦信,近期成績表,突出的獎狀,參與活動(已參與比較長時間的),生活照,個人作品等,我有讓小朋友在portfolio上寫字及畫圖案

以上不希望你用得上,祝你好運!
‹ 上一主題|下一主題