用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用? ...
go

報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用? [複製鏈接]

老實說, 是完全沒有用。

一黎唔出名, 二黎貴 ($1500), 我寧願俾錢讀British Council 既Course仲好

我中四升中五果年 (5年前) 考左FCE
難又唔係難, 但我考果日發現, 我係最細果個
寧願你個小朋友平時發多點時間o係學業上

(大學黎講) 佢地多數睇Ielts, Tofel(唔知係咪咁串)
中學我d老師更加唔知FCE 係D咩野

原帖由 stitchfriends 於 09-6-19 14:28 發表

我都好同意日青日青所講.

如果用嚟考中一學位, 我覺得作用唔大, D 考官淨係睇成績表問問題嘅, 其他英文證書望兩望, 無詳細睇, 又唔問係咩證書, 不如考好 D 中, 英, 數 三科仲好.

我阿仔無讀過劍橋大 Flyers 課 ...

http://www.britishcouncil.org.hk/summer09/main.asp
呢度有介紹British Council 既courses~你可以睇下

我細佬o係 F.3果陣讀過, 老實說這些courses 不是exam-oriented 的courses.
但比較輕鬆咁去學英文, 你睇佢d片都知 (條link有)

升中學生, 最緊要係打好個英文+數學個底
因為一升中,仲係英中既話, 要加倍努力
學習中學教學/溫書方法同小學不同

我有d f.1補習學生(岩岩補), 佢地升中果陣又無人教, 唔勤力, 而家英文數學真係差到爆:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題