用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學緊enopi english & maths??
樓主: kiu_bb
go

有冇小朋友學緊enopi english & maths?? [複製鏈接]

我小朋友剛join左 enopi english & maths,但發覺佢地只係比小朋友坐起度做練習,唔識先問,上左幾堂english,都係得一本練習,坐成個鐘小朋友自己做得三版紙.

同佢地之前講會有listening,speaking,reading同writing一d都唔乎合,我覺得佢真係同公文冇分別,不停做練習,但佢仲要老師唔多理,成個鍾都係寫得幾隻字.

你地小朋友上enopi係咪都係這樣???請分享下...
   1    0    0    0

你地小朋友幾大個??我小朋友已經二年級,可能佢地覺得大個可以自己做唔洗點教la~

我最初報名時,佢話得兩個小朋友上,去到上堂,我見到成6-7個小朋友一班,仲要係一d幼稚園小朋友上maths,亞囡就同另外兩個小朋友上english,兩班小朋友係起同一張table上.亞囡上maths亦係一樣,有兩班小朋友一齊上.

報名時就話堂堂都係同一個老師,但去到次次上親堂都唔同老師...

上左三堂english都仲係做緊同一本練習,而且仲要係得一本tim~

上maths,又係自己坐起度做,之前test過,話由level10開始,唔知點解到去上堂,變左由level5開始,真係非常之亂,問佢地又話"arm"冇錯o家la~

我報o個間仲要係專門店,只得enopi上,我都唔明點解會禁鬼亂...

邊間enopi我唔想講,因亞囡仲讀緊,怕小朋友有影響,只可以講係enopi專門店,我估專門店應該冇幾多間,真係要小心d選la~

我最初都係想佢輕鬆d學,唔想好似公文不停做練習.但發覺佢地收生太亂,而且比小朋友d練習又淺.

亞囡maths,佢地比basic thingking level 11,critical thinking只係level 5,critical o個本真係好簡單,幼稚園都識,我都唔明佢地點解比得禁淺.

至於eng,你地話有碟聽,亞囡一堂都未聽過,只係比左本練習佢做comprehension,三堂都係做左兩課,真係超慢.
仲要成堂都係講中文,只有讀題目時先用英文,我唔覺得小朋友會學到listening...

朋友介紹終於轉左第二個centre學,原來我讀個centre已經出左名口碑差,而且仲會教得比較慢.
但轉左個centre得45分鐘一堂,你地一堂學幾多分鐘?

而家小朋友學maths差不多有4-5本書,而且教得比較快.
學english已經轉左一班4個人,4個都係差不多level,個老師會上堂一齊教一個topic,下堂再默返d生字,亦多左互動,唔會比佢自己一個只做習作.

Thanks~我都希望佢enjoy新環境新老師.

我小朋友之前上o個間,因為一班裡面有唔同level小朋友,個老師就比小朋友自己做練習,唔明先教,所以我就唔鍾意,我自己都可以買練習返屋企比佢做la~點解要我比錢佢自己坐起度做練習.

你而家上english係咪d小朋友都係差不多level,我個老師好多時都教d extra notes,練習只會比佢返屋企做,不過,都係做一個lesson,好似又小左d,你個小朋友係做幾多?

我有其他朋友上enopi maths,佢地話佢個centre冇enopi english,因個centre老闆覺得english都係太新,仲未成熟,唔同maths,佢話maths個progress可以話好成功,但english只係剛起步,所以都唔見意家長比小朋友學.

我而家都有d 15,16,不過,上左一個月先,再睇下小朋友鍾唔鍾意學...

原帖由 YYML 於 09-4-21 20:53 發表
kiu bb

Hope you and your kid will enjoy the learning of Enopi from now on. ::" />

The time of the lesson isn't rigid, depends on the progress, usually around 45mins to 1 hour. However, my kid doesn' ...

YYML,

我之前就係唔鍾意佢地一班裡面有不同level的小朋友,又eng又maths一齊上,小朋友好難專心.同補習班冇分別.

你小朋友學兩個鐘會唔會好累,我本原都想一日上晒,唔想去兩次,但個老師怕小朋友累,叫我分兩日上會好d.

介唔介意講下你另外起邊度學英文??

原帖由 YYML 於 09-4-22 15:44 發表
kiu bb,

每星期做半本workbook即 two lessons.
我個centre 沒有特別分level的,所以會有不同level的小朋友一齊上,甚至有些上Eng,有些上Maths。

我的小朋友原先學Maths,現在一口氣上Eng和Maths,所以我讓他們學Eng原初是因 ...

‹ 上一主題|下一主題