用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

我個仔抽到,係第2志願 -- SAME AS ME
依家有d不安,因為 -- SAME AS ME
1) 睇成績合併前2間都唔差
-- AGREED
2)但2間合作會否順利又係一個問題
-- AGREED AS THIS IS DEPENDS ON THE PRINCIPLE

3) 唔知校長有冇能耐攪起間學校

4) 睇小學概覽師資好似......
-- WHAT DID YOU THINK???  GOOD OR BAD??

法子你知唔知暑假有冇預備班?thks
-- YES, I WANT TO KNOW TOO

法子,

DO YOU KNOW THE ENGLISH STANDARD OF THIS SCHOOL /KEI WING/ST. THOMAS????

揚莉煒媽咪,

是呀, 我都聽過鄰近起緊的中學應該是聯繫, 都是聖公會, 會唔會是聯繫此區全部聖公會的小學呢.

法孑,

我都會買那cd, 因是純正發音.  估不到, 迦南都很深, 可否講些你女兒現在學什麼呢, 應該會有些 gammer, 是嗎??

wilsonmun 寫道:
揚莉煒媽咪,

佢老師話聖馬利亞堂同聖安德烈小學係一條龍,小學有冇咁說呀?   記住報料呀!多謝

wilsonmum,

請問聖馬利亞堂是中學嗎, 在那兒?? banding 1 or 2 呢??

小二果

我估應該是:  6 班, emb 公佈統一派位是96人, 自行50% 位的話, 總人數應是 192 人, 除 6 班, 約 32 人一班.

但誇區5%位, 是否計算在內呢, 約 5 人, 我不清楚了.

其他mami, 如我的不對, 請更正.

zimba,

tks and awaiting your good news.
zimba 寫道:
[quote]
lamsuetwai 寫道:
zimba,

你再問問基榮下午既家長, 有沒有新消息.[quote]

我會呀, 今日遇唔到佢. 再諗諗辦法.[/quote]

無呀, 下次啦, 等有陽光會好些. 頭先晚上都不是看的太清楚, 門口近海lai村 巴士總站. 我估操場應是近馬路那邊. 所以看不到.

法子 寫道:
lamsuetwai,
有冇同新校影相?我想睇下呵!
攪到我心痕痕想去望下tim.....

[quote]
餐墊
同埋儲定d大張 poster, 因為上視藝科時要用來墊檯.
*小朋友圍裙, 手袖 (都係for上視藝)

以上物品, 是不是真是需要??  有沒有人 bring 回校 ???

另外, 剛到 新校 看, 大致已起得 77/88.  禮堂還沒有起好, 禮堂天台應是 (運動球場之類). 真是很大, 我老公話設計比英華還要大及先進.
[/quote]

oh, sorry, 用了老公的login

zimba,

你對看書都有講究.  如果中文, 我都聽過/借過我自己看系列.

我兒子對科學很有興趣, 現在看 magic school bus書及 vcd等, 當然不是自己看啦. , 要我解釋的, 因此系列很深, 我想是高小的, 但我當常識般讓佢看. 有講自然現象/人體器官等.....

佢看 ost 都是level 3到, ost/ort 的圖畫很有趣, 佢常笑到收唔到.  你講完我再看 家中的ost及 ort, 發覺 ost/ort 都是 past tense, 看時我都覺得為什麼用 past tense, 因小朋友還沒有學tense, ort more stories, ost 少些, 但 有些內容是相同的, 因我對過, 以前買 double 了, 先發 覺.

p.1 開始教 tense 嗎??

Re: 聖公會聖安德烈小學

另外, 我在二手市場與其他mami 交換了 longman welcome to english 及 oxford 的 小 一英文書, 我想比較一下不同出版社的 standard. 遲些告知你們有什麼不同

yee ya,

sa 有不少新移民
唉, 都預測到, 始終都是 shumshuipo, 新移民 錫唔鍚小朋友, 關唔關心小朋友學業呢?

海麗村新屋村播, 新移民都派比佢入住?  不是話市區比香港居民優先??????????

法子

你知唔知那裡有 書展特價票買?

我應該起碼 要 12:30 - 1:00 pm 先去到取書啦.

http://www.healthno1.com/healthno1.html

法子

you can take reference in the above websites

zimba 寫道:
lamsuetwai,
你那麼快就搜集資料, 聯絡了另一位老師, 真是效率非凡!
pls check pm.

其實是之前已有資料, 不過比較後覺得 beijing 那個應該better.

你們覺得那個好些.

法孑,

你好似鍾意煮嘢食?

zimba,
你不懂煮嘢食? 甘你平時飯餐是不是自己煮?
其實你有2個小朋友要照顧, 應該重辛苦過我返工, 你是生完細兒先做 full time ma??

我很喜歡煮嘢食如有時間的話, 剛與兒子上了mei foo 小童群益會的親子cake 班, 佢話好玩, 自己做完立即食, 佢話好味..
你有沒有報mei foo 的課程>> 正考慮佢的中國畫班, @$37.5/1堂, 放學後, 時間, 價錢, ok.....

揚莉煒媽咪 寫道:
咁我地應該點做 ∼學校先做到呢
其實小一網上家課表真係好普遍∼
好多學校都有喇
今日我同另外一位家長傾∼
佢都話完全無諗過聖安德烈係無架

[quote]

當然要啦.  很重要.  你估袁主任可否幫助解答我們的 12 大項問題呢.  校長上次都不想口頭回覆播.
  [/quote]

是啦, 佢現在沒有, 可原諒, 但如果無打算, 就好有問題  甘普遍的都無. 點比信心家長呀?
明天再問袁主任啦.

sorry, 剛 CHECK 完pm, 不記得lockout. 我是lamsuetwai.
‹ 上一主題|下一主題