用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知點解亞仔成績越來越退步
樓主: VKwan
go

唔知點解亞仔成績越來越退步 [複製鏈接]

我啱啱先向個仔發完火,因為教極佢既同一款應用題都仲係唔識,所以我要上來冷靜下,見到以上的posts,其實個個小朋友都有大意呢個弱點,我個仔不但大意,仲唔識轉彎,成日企圖死記。
VKwan個仔好叻呀,起碼問題只係o係大意度,分都扣少d丫!我地d中下游人士見到你地d 90幾分,真係覺得你地好幸福ga!唔好咁激氣啦,個仔都好乖ga la,唔好俾太大壓力大家~ ^^

原帖由 VKwan 於 10-6-8 16:53 發表
你都唔好激氣啦,其實你小朋友肯企圖死記即是佢都好努力,我地作為媽媽應該體諒同支持小朋友,我地都要努力提升eq!

我覺得睇多d課外書係有幫助,個人靈活d,不過要時間,未必立即見效。另外,惟有長假期keep住操,當然唔好過火,每日30 ...

每次發完火都問番自己,點解要咁嬲呢…鬧完佢真係有d 心up,一個6歲人仔所承受的壓力真係唔細,不過冇法啦,由細開始操,好過大個先來慢慢pick up丫!

我相信每個爸/媽都想仔女好既,希望o係呢度大家分享下多d教法,等d細路可以開心d學,又學得好d啦!

我都同意你話要睇多d課外書,因我平時俾佢睇ge課外書真係唔多,由其是開始p.1之後,忙住適應同pick up d野 (因之前佢間幼稚園太淺,佢又係超細b)都用左好多時間,所以今次考試ge閱讀理解應該都唔太樂觀啦,最主要pick up哂d grammar/usage/數理先。

來梗星期五考完試,我就開始番同佢每個星期去借圖書睇,每日睇至少一本書仔。

我ge計劃都係每日中英數一份,每份少少,希望佢可以keep住進步啦!

原帖由 VKwan 於 10-6-9 23:58 發表

其實我自己都知我自己應該有d問題,係我理智時,唔發癲時,我都有呢種危機意識產生,所以我都想尋求協助。你地大家都講得好岩,我亦慶幸自己有少許意識。

我以前唔係咁,我發覺係P2開始至係咁,其實我有冇情緒病,要唔要睇醫生?唔知 ...

我明白你ge心情,因為我理智上亦覺得只要個仔盡左力,攞咩成績都唔緊要,不過係過程中,難免會有d要求好想佢做到,當佢做唔到時會好忟。

呢排我都覺得自己教佢讀書時鬧佢多左,往往鬧完佢之後就會諗自己何必要對個一咁細ge細路仔鬧得咁緊要呢,如果俾佢見到自己咁失控,對佢情緒發展都唔好。我亦都明係你一下控制唔到情緒,我諗真係要調節下自己ge情緒同對個仔ge要求。或者咁諗丫,呢個年紀要培養ge係學習態度多於衝行個成績,佢O係一間課程好深GE學校度都攞到90幾分,係一D都唔容易,不如轉個角度去欣賞佢,諗下佢細個O個時咪又係乜都唔識,你當時係點樣教佢講野﹑行路﹑寫字﹑睇書呢?會唔會鬧住佢咁佢先識行識講野?定係一步一步咁去鼓勵佢?父母GE扶持好重要呀,可能佢攞唔番98﹑99分佢都有少少失落架,如果你仲責怪佢,佢就好慘架啦。

冇錯係知易行難,不過為左個仔,好多野都要行多一步諗長遠D,唔好為行前GE分數影響親子關係,大家努力!

原帖由 VKwan 於 10-6-10 00:29 發表
比你一言驚醒,記起佢細個時同佢一齊睇書、畫圖畫、玩草、整蛋糕,真係好幸福,感觸到流眼淚,點解e+攪成咁架?????

其實我都好傷心! 大家千期唔好學我!!!!! ...

係呀,有時可以諗下佢好細個ge時候我地可以有無比ge耐性去引導佢,會俾多d時間佢進步,點解而家唔可以呢?而家都係p.1﹑p.2,又唔使覺得攪到好 "差",而家都可以作出d改變,俾個仔知道媽咪都會體諒佢一時ge大意﹑會期待佢進步﹑同埋會o係佢無助ge時候支持佢,嘗試下每日同佢傾下心事丫,培養親子關係我覺得而家呢個歲數都好關鍵 (趁佢未有好多自己ge朋友,仲會睬下亞媽,又開始有自己ge煩惱)。話時話,你識唔識彈琴ga?

原帖由 VKwan 於 10-6-10 00:40 發表
識少少啦,我主要係唱歌,唱左好多年架喇,意大利文德文都照唱可也,點解咁問呢?

我都係識好少好少ge鋼琴,唔知你仔係咪唔肯練琴而令到你激氣?

我仔頭頭都唔多肯練,連去學都唔願,仲話︰ "學來唔知做乜",但佢學校考試要有一科樂器,所以都要氹佢學啦。我就唯有成日扮唔識,請佢學完之後番來教我,之後佢有一排話,"其實我唔係太想學琴ga,不過為左番來教你咋!" (進步左)

跟住佢次次學完琴番來我都叫佢教,仲開左本薄做我ge"學琴手冊",叫佢俾分我,佢好似因為咁多左動力,前2日仲主動同我講話要練琴啦咁樣,我唔知你係咪因為佢唔肯練而激氣?如果係咁ge話,或者可以試下呢個方法,等佢做小老師,其實係叫佢做示範ge時候乘機等佢練琴。^^
‹ 上一主題|下一主題