用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

各位蒙媽你地好, 我個大仔而家21個月大, 我一直都keep 住睇lee 個topic, 你地d sharing 好好, 我學左好多野, 我都訂左d書黎睇, 希望知多d lee 個教育理念, 盡快用o係我個仔身上, 不過我好苦惱, 就係我唔知可唔可以實行改變我現有家居擺設去配合蒙氏教育, 因為我老公唔想變, 無佢o既support, 我都唔知點實行, 唔知lee 度有冇d mami 可以share 下你地d 老公係咪好support 你地, 如果唔係你地又點說服佢呢?

另外我仲有以下問題, 希望有mami 可以share 一下你地o既experience, thanks in advance

- 我琴日開始同我個仔戒片, 因為咁, 我收起晒佢d 木玩具, 因為我怕佢賴尿整濕d 玩具, d 木索左d 尿有味同唔衛生, 你地覺得咁做係咪唔好 ?

- 蒙氏係encourage 小朋友自己拎d 玩具/教具玩, 然後歸位, 我想問crayon 同畫簿你地會點安排比小朋友玩 ? 我而家o既做法係我想比佢畫就拎本畫簿同兩支crayon比佢, 一來可以教佢顏色, 2來佢可以專心畫畫畫 (因為我之前試過成盒crayon 拎出黎, 佢支支都要拎, 仲一手拎幾支, 又好難先肯比返我, 所以我諗左lee 個方法每次比2支佢, 咁又arm 唔arm 呢 )

chma & zita,
多謝你們的回應, 其實已經set 左一d 位比阿仔放玩具(tv 櫃面同其中一格drawer), 佢都已經知道d 玩具玩完就要擺番晒佢o個度, 另外亦o係窗台有個位置比佢放圖書, 又有台椅比佢食飯同畫畫用, 都叫做ok o既, 希望遲d再加多櫃將d 野擺得整齊d啦

cow - 我朋友對仔返緊, 大仔3歲半, 細仔2歲1個月, 返左around半年, 即係細仔返時19個月, 兩兄弟一班, 我朋友話返左幾堂個細仔已經可以同佢separate, 唔知係因為阿哥都係同一班冇咁驚定係其他原因 (佢個仔都唔算怕羞), 我個朋友放低佢地入pg 就同老公去breakfast 同行街等夠鐘湊仔, 佢話d 仔上得好開心, 但就冇特別提到學識左d 乜

或者你地想知d 咩我再call 個frd 問下

happy 小米,
我個仔0805出世比你個仔大5個月, 佢13個月大時上kindermusik 學左 "toys away", 從始返到屋企每晚我要佢執玩具就唱toys away 首歌, so far 佢都肯執 (不過我擺玩具的位置唔係話好梗, 有一個drawer 放d 細細件玩具, 唔會好整齊, 不過而家阿仔會知道邊d 野入drawer, 邊d 擺台面), 不過有時如果佢好眼訓又或者心情唔好唔想執, 一晚半晚我都會由得佢, 畢竟都係一個歲幾o既 人仔, 只要你晚晚堅持要佢歸位, 佢會知道係一個習慣, 習慣都係慢慢養成的.
至於你話怕唔怕變成縱容, 這個我真的不知, 以下係我仔o既 case, 有冇mami 可以comment 下

成日將d CD 擺入個player 度, 但聽唔夠5秒又要換disc, 搞黎搞去, 終於比爸爸鬧, 不過轉個頭又唔記得又搞, 點樣講先聽呢? 大大聲唔得, 只係喊一餐跟手又搞過, 細細聲唔掂, 直頭當你冇到, e 個到底係咩敏感期? 如果為左fulfill 佢o既好奇心, 要搞咩都比佢搞, 會唔會變左冇枉管呢? 點算好?

原文章由 Happy小米 於 07-7-11 00:59 發表
今日上bc, 進進唔肯自己拿住隻蕉食, (我用保鮮袋包好外面, 係乾淨的), 咁就大哭, (因為佢好鐘意食蕉) 我唔想佢影響其小朋友, 就照餵佢, 老師話我唔夠堅持...跟住換左牙籤, 都唔肯自己食, 哭到癲左, 最后我都係就 ...

kp,
請問我可唔可以join 你地lunch? 我其實好想睇下你屋企o既setting. 上次去你屋企拎教具我都唔敢問你, 因為夜怕打擾你地  

原文章由 kp061078 於 07-7-16 21:36 發表
各位,

今個星期六大家有無興趣食 lunch聚一聚..
地點: 青衣城.
食完可以來我家坐下...但地方細可能迫小小.

想問你地帶唔帶bb 架 ?

原文章由 kp061078 於 07-7-17 12:55 發表
各位,

今個星期六大家有無興趣食 lunch聚一聚..
地點: 青衣城. 1:00pm
食完可以來我家坐下...但地方細可能迫小小.
----------------------------------
janjet
甲由仔
Edgar媽

happy小米,
我8卦代答  係gerbxr 星星餅個樽

甲由仔,
你女女好叻, 真的好專注

原文章由 Happy小米 於 07-7-19 00:14 發表
甲由仔,

等我學你, 用奶粉can 介大字入波仔先,
你个can係咩食物can黎?
你果啲膠餅餅係咪bfree既配件?
我果啲仲掉哂tim.

各位蒙媽,

想問下你地, 小朋友要邊個年紀開始訓練佢地自己專注玩玩具/睇書架?  點先係最好最可以訓練到佢專注力o既做法 ?

我個仔2歲, 因為我一向都盡量陪伴佢做所有野, eg 睇vcd, 睇電視(解下畫), 玩玩具, 食野,  睇書 (事實係如果唔陪佢, 唔夠2分鐘佢都會黎搵我), 用砌puzzle 做example, 如果佢砌唔到, 應該係點做 ? 佢細時我一見佢砌唔到就幫佢, 而家我會等佢叫我先幫, 有時我會叫佢自己再諗下應該點砌, 有時就一叫就出手幫.

又好似用crayon 咁, 我每次比佢揀一隻色, 有時得, 有時唔得要2隻色, 一隻手拎一支, 比本簿佢畫, 佢就一頁晝幾筆就揭去一頁新o既又畫, 其實咁樣有冇問題? 定係一定要佢每一頁畫到冇晒空白位先可以揭新一頁 ?

仲有就係收拾玩具 - 一向都係大兜亂咁玩, 每晚訓前就收拾, so far 都好肯執, 不過都要我幫下手, 我而家想佢玩完一樣擺好先再拎第2樣玩, 有冇可能做到呢 ? 有咩好橋?

我知好多mami d bb 都好細, 如果你係我, 你地會點做 ? 唔該比下意見我丫

For those who are interested in kindermusik, below for your information. 係我覆0805一個家長的

Edgar 於13個月大時上了2個village o既course (每個theme last for 2個月), 之後跳級上our time (其實都係早左一個月姐)上左2個月(our time 係15堂/theme)我就因為生細佬而停左, 5月同6月又上番, 今個月又停左, 因為我唔係太鐘意summer course, 好短得4堂, 都好似冇咩學過又轉theme, 同埋d material 唔係幾抵, 連歌詞都冇...anyway...我o既感覺係

- music 可以陶冶性情同埋o係輕鬆o既環境下學到dd 野, 最多學o既係opposite, 隨住節奏/歌詞學快,慢,大, 小, 高,矮, 強, 弱, 動,靜...etc. 好多野都係不知不覺間學到

價錢就係每堂 $160 & material 另計, material 通常係包上堂o既歌o既cd, 歌書, toys or musical instrument 視乎個theme, 其實materal 都幾貴, our time 要$570 不過你又唔會唔買lor, 45min 一節, 之後再join 就lesson fee 有10% off

我覺得我仔的性情都OK架, 唔算好大脾氣, 只是比較怕生保, 如果唔識o既人行得近佢又或者想掂佢, 佢就會即喊

說漏了, 我兒於中環的kindermusik by Cxxxxxxxx 上堂的, 我知道有間叫學x園的kindergarten 都有kindermusik course 的

zita,
你囡囡幾大? 你上weekday 定weekend 架 ? 唔知有冇遇過你呢

星期六既觀摩團 was really impressive <<< AGREE X 3

kp,
please let me know the website to DIY the card for matching.  you mentioned it before but i could not remember.  It's kid xxxx

i also went to hall 7 and bought a lot of crayola products but forgot to find the laminating machine. do u know where to find a cheap but reliable one?

我都想買右手邊o個種, 我試過用膠tray 太輕, "線"黎"線"去唔好用, 請問o係邊間吉吉島10蚊店買?

原文章由 甲由仔 於 07-7-26 01:05 發表
我係吉吉島10蚊店買, 都唔錯.
http://i105.photobucket.com/albums/m218/number1queenangel/IMG_0177-1.jpg

Thanks jojoB and chingchingb.ma.

chingchingb.ma,
唔緊要, 個plastic tray 我用左黎裝阿仔o既火車軌玩具lu, 一d 都冇side:

原文章由 chingchingb.ma 於 07-7-26 12:16 發表
Edgar媽,

If u have 膠 trays, you may buy some 絨布 in $10 shop and stick on the trays to avoid slippery, then no need to waste the trays la.

good morning everyone.

我琴日去上環o個間吉吉島買唔到木托盤呀 >_< 等我今晚再去其他o既睇下先, 唔知cwb o個間會唔會有呢

re: family chart
我媽媽過左身喇, 咁個chart 仲擺唔擺佢張相o既呢?

thanks 甲由仔, 係啊, 我都check 左jusco 個西見到cwb o個間執左笠, 等我去鵝頸橋果間買先

原文章由 甲由仔 於 07-7-27 13:45 發表
cwb摺左喇, 不如你去灣仔鵝頸橋果間, 我都係果到買.

e, 我阿爸都唔係樹, 咁真係點算好.

可唔可以影張相睇睇 ?

原文章由 Ivyl 於 07-8-6 00:47 發表
我想同大家分享吓點樣可以display d書嘅正面出嚟.

我老公去五金鋪買條u-shaped鋁條釘上牆腳線,咁d書就可以正面咁放晌條路軌度,再mount條elastic就唔會跌落嚟.唔知大家明唔明我講咩呢 ...

Hello 各位,

just for sharing ~

今晚放工同阿仔去公園玩吹bubbles, 之後入左club house 睇bird, 再去library 睇圖書, 睇睇下書阿仔除左對鞋(因為佢之前o係library 除過一次行地毯, 我相信佢係記得所以再試), 由於夠時間返屋企, 我問左edgar 幾次著鞋好唔好佢都say no, 咁我就由佢赤腳行番屋企, 沿途有石c 路"粒粒突突", 有兒童遊樂場o既軟墊, 有涼冰冰o既水渠蓋, 我見佢行得好開心, 一定是因為赤足走路比到佢唔同o既感官感覺

如果我還沒有接觸蒙, 我一定認為唔著鞋行路好"烏joe"唔比阿仔咁做, 但現在我會覺得沒什麼大不了, 最多返屋企洗腳, 阿仔又可以玩水, 再開心多一會

除左菲林筒仲有咩選擇 ? 因為而家都好難搵菲林筒, 個個都用dc 影相

原文章由 Ivyl 於 07-8-8 00:20 發表
我用黑色菲林筒做音筒,咁小朋友便只可靠聽覺去做judgement.

KP,
你真係好勁, d 創意冇得頂, 我真係諗都冇諗過影幾張相都可以變做一本書   

d星座書成日話金牛座o既人從事藝術行業好掂, 但我一d 都冇lee 方面o既天份

原文章由 kp061078 於 07-8-8 13:58 發表
今日分享:

大家帶阿B去完一些地方,可以幫佢影相,用相片做一本關於佢去過o個個地方,佢會好鐘意睇,而且因為關佢事,佢一定好開心.
用意培養閱讀興趣,而且通過書本教認字,教語言.加上佢去過見過,更加可以加深記 ...
‹ 上一主題|下一主題