用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 14:26 發表
HIN 2003 & ziyi

多謝您地意見, 我頭3位, 都不會排兩間兆強/藍循/油塘基顯

因為我女兒系一個超級心散人, 我想信她不能應付大量的功課

Just see the post.
In my experience, 兆強(old one) is not too many homework, everyday needs about 30 mins to 45 mins will complete all homeworks (Sometimes, homework may be more than 10, however, only 2 ~ 3 mins can be finished 1 assignment).  Besides, 1 week have 2 dictations (Chi & Eng).  I think many primary school is similar.  Don't give up any chances to access the good school.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 15:59 發表
Johnny@Klnbay

我個女就系鍾意的非學術性的, 佢畫畫幾好, 仲同我講大個做畫家, 激死

You can try "藍循" because they use "活動教學"
I thinks less homework and more interactive!

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 17:36 發表
HIN2003

剛剛比左學校睇, 叫我將秀明小學再放前小小, 因為話有的家長意見, 都覺得學校唔錯, 老師有愛心, 只是唔出明

你的女兒讀哪一間幼稚園.
D幼稚園有參觀小學同邀請校長演講,
介紹他們的教學方針, 看完問完再決定.

原帖由 HIN2003 於 10-1-13 10:53 發表

兩間比較,個人喜歡華德多d.
好多地區名校都係不停"谷", 有d小朋友根本未消化. 不過有d天資好d + 家長有時間一起溫習, 就可以一試. 但我要返工, 真係無時間作戰. ...

小學 都有新移民, 好難避免,
特別48.
上年都有許多新移民頭三名
所以選擇時, 最好考慮小朋友性格同喜愛.

原帖由 foster_ma 於 10-1-18 11:12 發表
However, I can't put the other top shcools in 2nd-5th even though they are my favour too.

Once I put them in the lowest position, I'm afaird that it will affect our chance for "locking door" at the e ...

Agreed.
When "knocking door", one of the questions is "Why you choose my school?" and you shall explain why you choose this school and why put it in the lowest position!

原帖由 wkwok01 於 10-1-19 11:00 發表
想問下油塘基顯有什麼出名?點解可以成為官塘四大天王之一?

A little information of 油塘基顯

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008091800705

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 02:49 發表
嘩, 度到頭都痛, 終於排起了。請各位幫幫忙, 比吓意見, 睇吓有冇要改? 謝謝!

第一志願:聖公會李兆強小學
第二志願:聖公會油塘基顯小學
第三志願:九龍灣聖若翰天主教小學
第四志願:觀塘官立 (秀明道)
第五志願:中華基 ...

德田李兆強 Net48
好名氣

上年升中派位很好,應該可排前D,
Except you don’t like this school!

原帖由 MorriDad 於 10-1-22 15:27 發表
八卦一問, 係咪全48網得循道一個派位中心? 以我所知, 藍田, 觀塘, 依家加埋秀茂坪, 都係去藍循.......

有冇人48網唔係藍循? 牛頭角, 油塘, 鯉魚門......?

每區應該得一個派位中心,
所以48網得循道一個.

原帖由 foster_ma 於 10-1-23 02:08 發表
唉,都未必易架, 雖則佢唔top。華德得8個叩門位, 自行唔得的,同我一樣已經登記了會叩門。 原來好多人都不想過他網的。

而李兆強會有18個, 咁我相信叩門一定多人爭。

今年幾得意, 好似冇人(BK)放德田李兆強第一。相 ...

我都奇怪,
德田李兆強都好top!

原帖由 wong09 於 10-1-27 09:33 發表
請問大家如叩門要有什麼準備, 謝謝

小小建議

1. 記錄叩門小學 網址, 因為許多資訊會那天(5/6)在網上. 例如申請表, 投遞日期, 最後限期等等
2. 準備所有影印本, 包括: 推薦信, 證書, 自薦信, 幼稚園成積等等一 (必要時用它大量影印)
3. 參考
(
朋友) 怎樣做profile
4. 準備學生照 (每間大約
1 or 2
)
5. 多打聽叩門小學 要求, 例如英語, 數學, 體育邊D要好等等 (問問幼稚園老師會清楚D)
6. 準備模擬問題

原帖由 MorriDad 於 10-1-28 12:39 發表

foster_ma, 你最後有冇改動? 如果冇, 我頭兩位同你一樣, 第三就揀左觀塘聖約翰.

我相信"推薦信"係唔一定要有(當然等有經驗人士答會更準確), 因有"睇"過有人見左幾間本區名校, 仲多數都收(咁當然好叻仔/女). 而"推 ...

正確
上年經驗, 小朋友考兩間兆強
問問老師, 幼稚園會幫他寫一.
而那直接寄去他想去的
小學
, 想見信都得見.
所以都,
最後兩都收.
所以都係就睇番表現
所以得閒練練D模擬問題, 就使用都有益
因為都D日常遇見問題
但願各位小朋友都都去到想去的
小學!!!

原帖由 HIN2003 於 10-1-30 10:35 發表

英文好似用故事書, 問小朋友問題, ( 但真係唔SURE, 又好似話, 首先會帶小朋友入一個課室INTERVIEW, 如果覺得OK, 再會帶小朋友到另一個課室再問問題, 所以在場D家長話愈遲出黎就愈大機會, 唔知真唔真. 不如 ...

是的
第一回合見主任或老師, 然後他/她會選些小朋友推薦給校長.  所以第二回合見校長 (同一日).  上次 5:00PM 見到 7:30PM.  第一回合D日常遇見問題 [: 畫畫加描述, 加減數, 英語 (: 喜歡的顏色, 食物等等…)].  第二回合主要是英語.  通常一日完成, 然後等通知

原帖由 HIN2003 於 10-2-1 12:37 發表

精英中的精英! 勁!

我的小朋友不精英!!!
事實上, 上年好擔心.
希望能在這裡分享經驗.
減輕家長擔憂.  
事實上, 只要有充分地準備.
好些位少或難入小學
高不可攀”.
希望給抽得下簽家長小小幫助.

原帖由 MorriDad 於 10-2-1 16:10 發表

你現在說的是德田李兆強嗎? 請教一下平田李兆強又是如何呢?

謝謝!

平田李兆強是二回合

第一回合見主任或老師 (只是小朋友), 問題都普通的問題.
問題
很簡單的, 如小小英語對話, 加減數, 看圖片加描述等等.
像談話多的.

第二回合 (Another day) 見主任或老師 (小朋友 + 家長), 上次有砌圖, 從袋中抽物(數數多少和挑選物, 為什麼選那物等等)
而問家長問題: 為什麼選這小學? D學校教學方針等等

從這面試中, 主任或老師會觀察小朋友的禮貌 (老師早晨/午好/再見), 手尾 (砌完圖有收好砌圖, 拉椅子等等).
像看小朋友的德育多的!
‹ 上一主題|下一主題