用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請教大家,其實名校的名,名在那裏?
樓主: 中英數常
go

請教大家,其實名校的名,名在那裏? [複製鏈接]

名校即係名牌學校.名牌手袋,名牌手機.大家都鍾意的東西.

名牌即係信心的標誌.信咩呢?信佢地出品優良.憑咩呢?憑往續,憑口碑.

出品係咩質素呢?成績好,運動好,玩樂器好.名校生自信心強,歸屬感強.大量出產社會賢達.

好多父母都想仔女入名校.唔想花時間搵合適自己仔女的學校,唔想投資錯誤.

名校多人爭,名校有得揀.培養精英事半功倍.名校要保持成績好,跟唔上的學生一係要惡補,一係被淘汰.好現實.

我向往的學校,不僅僅是名氣大,能訓練出一批批奪A奪獎牌的學生. (這當然很好)

我希望學校是包容和關心學生的,強調正確的價值觀,提倡獨立的思考,教導學生成為一個正直,努力,友善和寬容的人.

最能影響學生的不是學校的文化傳統,而是直接教導學生的老師.老師的為人,老師的熱誠,在在影響同學.

對,能選老師的是學校﹑校長。

好學校有一個對老師要求高的校長,有一班有心有力的老師。在他們的團隊,好的會凝聚,差的會知難而退。

I think they take 課外活動 certs for P1 admission.

人有我無,就話驚蝕底姐
人有我多,係有心理問題,有D精神衰弱,無安全感,無自信心

現實情況有無真係咁的例子呢?一個都算有。多唔多呢?相信唔多。

我的意思不是"名校是否就有一位好校長".
名校不一定有或沒有好校長,對吧。
名校是名牌。名牌公司和是否就有一位好CEO......,沒必然關係。

好學校有許多條件,方能培養學生品德才幹。我認為最直接能影響學生的是老師。名氣一般的學校一樣可以有好校長;校長一般的學校一樣可以有好老師。老師一般的時候便要靠父母了。

算上時間,父母能接觸孩子不比老師多,到了中學,老師又不比朋友多。我們需要了解他們的老師朋友,更需要了解子女本身。

公平一點講,名校普遍係出好多叻學生。

歸根究柢叻唔叻係睇自己。奧巴馬 grad school 係名校,佢細個時候的學校呢?就算在名校 law school 的同學,同一位老師教出來的,有幾多個好似佢咁威。

將相本無種,男兒當自強。
‹ 上一主題|下一主題