用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14校網滬江小學
go

14校網滬江小學 [複製鏈接]

本人十分喜歡滬江,但只有15分,
本人亦是基督徒, 應該選基督教學校如北角循道, 有20分,定係滬江呢?
本人有大女幼子,如考入真光,咁讀唔讀好呢?擔心將來細仔唔知點?
   1    0    0    0

回復 1# hiragana 的帖子

唉所以好煩!

北循係咪好過滬江呢?其實衛理我都鍾意,但係我要返工, 想佢讀全日。

原帖由 ggoo 於 11-9-2 15:30 發表
我覺得可以先響第一輪用20分抽基督教小學,抽中既話再響第二輪放榜後叩門滬江,呢個方法風險低d,東區有幾間基督教小學都唔錯.北循同丹循比較既話,我覺得北循會稍為好d(以上純屬個人意見). ...

回復 1# ggoo 的帖子

吓, 咁係咪滬江仲谷過北循?

係呀, 點解你最後選滬江呢?

北循同滬江, 我都未想諗好邊間, 想佢讀基督教學校由有20分,但滬江好似校舍好d
好煩!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-6 13:38 發表
上年阿女15分入滬江,跨網!E+佢返緊學啦!
咁啱啱識左個同校媽咪,佢上年係用14網,ROUND 2佢排北循第一,滬江第二...但係兩間都入唔到,最後佢冇叩忠北循,諗諗下都係想入滬江,所以去叩滬江,佢話初頭滬江冇理佢,咁佢再叫幼 ...

咁滬江都好似幾好喎!唔知多唔多功課呢?

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-6 15:15 發表
其實我係16網,16網有好幾間熱門,但出名谷同超多功課...!如果唔揀果幾間,其餘果D一係校風麻麻...或者成績麻麻...我又唔想入活動教學果D,怕第時上中學跟唔到上,因為活動教學中學唔多,同埋好果D多數都谷!所以16網冇乜中 ...

thx
咁滬江都好似唔係谷喎,小一得五樣功課!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-6 22:57 發表

你睇返我#16回應啦,有提到!

咁你最初有無考慮過北循呢?

原帖由 ms.aeroplane 於 11-9-7 12:39 發表

不過應該會月高班月多...!因為有做補習老師嘅朋友講滬江功課都多架....不過我冇問係邊個年級...!最初我都驚驚地小一都會好多!如果係5樣到,其實比我想像中合理!唔會一嚟做好多,做驚左佢,再高D年級就唔知啦..!
不過都 ...

咁都好似幾好喎!咁放學有無得留校做功課?

原帖由 mickeyeva 於 11-9-8 15:45 發表
大家好, 我個囡囡現在讀緊滬江小四, 過去3年, 她讀得好開心, 功課量合理, 唔係好大壓力, 校長攪得間學校幾好, 有問題家長可以直接問她, 她很樂意答你, 還有大部份學生品德都幾好, 派位唔差! 明年9月我的囝囝, 都會揀 ...

咁學校都好似好多support 喎!
唉真係煩,都唔知選滬江定北循好la,好似兩間都幾好!

原帖由 mickeyeva 於 11-9-8 19:36 發表

Hi Hiragana

1 是否每天都有導修.功課都可以完成回家?
他們係有導修堂, 小一可能比較細, 所以未必安排他們參加興趣班, 可以在導修堂做功課!

2 多同學仔要補習嗎?
好似唔係咁多同學補習, 不過我囡囡今年才開始補習, ...

會啊!明天北循開放日會去看, 21號滬江看小一午膳

原帖由 mickeyeva 於 11-9-9 14:44 發表
Hi 晴天坊主, 你自己先去參觀兩間小學, 比較吓, 再唸!   

我昨天去了北循的英文班及滬江的參觀小一午膳。 對比校園真係差好遠,滬江真係靚好多, 同埋好多課外活動,英文都幾深, 問過佢d高班同學, 都話幾辛苦,  不過老師好好。
校長幾好人。

北循好似英文淺的, 同埋學校是新的,但25人一班小班教學。

真係好難選!

原帖由 Jasmine-4711 於 11-9-10 13:04 發表
看升中派位,近年來都是沪江高過衛理及北循/丹循.但有沪江家長話佢地較谷才有此成績.但樓上亦有沪江家長話唔谷.

不如你自己去開放日問高年班学生,唔好信老師.間間校都唔認自己功課多. ...
‹ 上一主題|下一主題