用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資及自行收生一問
go

直資及自行收生一問 [複製鏈接]

醒目開學勳章

no la

原帖由 maisyraymond 於 09-9-9 17:24 發表
請問直資收了並交了registration fee , 還可以參加自行收生嗎?

Can I wait until the release of the result of the 1st round 自行收生 to decide which school to take?

thanks!!

醒目開學勳章

可以,俾錢咪得,但條數好利害
我囡囡幼稚園留3間都給了幾仟元留位費
聽其他家長說最高記錄7間阿

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:05 發表
留位,可唔可以留幾間直資學校? 定係一留位, 學校便將學生資料遞上教育局,想留第二間就不能?

醒目開學勳章

我知道的是開學前幾天,什麼都買晒才accept another offer

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:40 發表

Thank you for your answer! 咁留咗位又未必讀, 到最遲幾時要通知學校話confirm唔讀?

醒目開學勳章

最終梗係要通知啦

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:52 發表

Thank you, 即冇特別去通知巳留位直資學校唔讀...

醒目開學勳章

我都同意,等待的時間真係很可怕
我囡囡時心儀那間只收她下午班,一直問有沒有上午班退學可調回上午,一直問到8月阿
幾怕阿

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 16:14 發表
2揀1, 情有可原
霸住太多位就唔好啦, 早日通知等其他waitlist既家長有個希望丫
(我就係一個10月叩門叩到7月既例子 )

醒目開學勳章

應該唔係,大抽獎派到津貼中的心頭好都仍可以叩門申請直資私校啦

原帖由 mokchingyin0910 於 09-9-16 11:22 發表
如在第一輪收生已經能有學校收了, 是否代表直資的後補機會也沒有了

醒目開學勳章

即係你的最心儀小學是津貼/官立啦
這樣才要擔心
我呢... 目標是直資/私校...所以沒有影響

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:02 發表
最慘多數直資同私小都有result先呢?吾知我理解有無錯?

醒目開學勳章

因為我都是只有15分,去申請邊間都是替學校贈興
替學校可以去說我們多好,看有多少人申請而已

所以我都打定唔得,所以才目標為直資私校

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:40 發表
係囉,最慘係我只有15分,如果入吾倒最心儀既津貼,情願俾錢讀直資,真係煩,有時諗,可能最fit係直資result係waiting list頭幾位,等可以抽奬同扣門,如果入吾倒津貼,直資waiting list又等到有位,咁就good la...,縭人說夢....

...

醒目開學勳章

如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼®了的話是不會影響直資後補的資格??? - 注冊了津貼唔會影響直資offer

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格??? 如果你注冊了第3心儀的,反而學校會通知教育局將你原先注冊了的津貼學額除消,給大抽獎

所以第3間直資make offer時要考慮清楚,不像叩門啊

醒目開學勳章

無論自行收生or直資出結果先,只要直資決定收你的小朋友,而你去注冊留位了,直祺學校會通知教育局中止/除消自行收生的學位(就算你成功被選中),而且沒有機會大抽獎

所以不是直資可否留位到大抽獎.

原帖由 ColinNgan 於 09-9-17 01:40 發表
請問自行收生結果快或是直資?如直資收了,而自行收生抽不到要等到大抽獎,咁直資可否留位?

醒目開學勳章

唔係掛,有人咁勇,直資第一輪offer都是在11月或12月
大抽獎是6月,中間有成差不多5~6個月,係學校都唔會offer甘長的時間給你考慮啦

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-17 13:10 發表
你要搏一舖了, 我o係bk見過, 有人考到直資唔去註冊, 搏大抽獎, 抽唔到最後想叩門都無計, 直資唔再俾機會了
所以去唔去直資註冊真係要想清楚

醒目開學勳章

第一輪是全港不分區,只計分,舉例你大女入了協恩,家住荃灣,細女咪世襲生一定收囉
或大女畢業於協恩,讀協恩中學,家住荃灣,因協恩中小學是同一地址,細女咪有30分,也是差不多必收

第2輪只有5%學額給跨區申請,舉例像我心儀協恩,但第一輪唔夠分,第2輪甲部跨區咪可以填佢,但只有5% of 90=4至5個給全港選佢的申請人抽

機會率 ,你可以想像下有多低

原帖由 JEA 於 09-9-17 16:36 發表
在第一輪及第二輪大抽獎, 可否填跨區小學在第一志願呢? 是否機會非常微?
‹ 上一主題|下一主題