用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 和 德雅 (囝囝)
go

陳守仁 和 德雅 (囝囝) [複製鏈接]

醒目開學勳章

剛看了報導說德雅中學下年由全英中改為部份班英文,即係由英中落車.

需不需要考慮這點?

原帖由 羊咩囝 於 09-12-1 11:10 發表

同意!

要睇你仔仔性格而定.
德雅男仔比較文靜淡定型
至於課程英文教高一級
小班教學
雙班主任
學習氣氛濃厚
升中派位九華也有!

希望你仔仔學習愉快! ...

醒目開學勳章

http://hk.news.yahoo.com/article/091130/3/ffc7.html

我也唔知真定假,消息太多太亂了,一時話8間由中中變英中,一時話7間.

頭都痛,又沒有正式EDB的通告,既然已定下來,由得報紙東講一些,西講一些,倒不如EDB正式說一下

很坦白說,考慮有直屬中學的小一,或多或少會看中學的情況.

原帖由 羊咩囝 於 09-12-1 12:23 發表

我有興趣818此消息從可而來? 可透露嗎?

醒目開學勳章

點解你形容你囝囝的同我那個一模一樣
但我比你的囝囝更大鑊,我的是囡囡啊,

原帖由 ckcgary 於 09-12-1 23:42 發表
多謝各位意見和資料!
其實我囝囝亦動亦靜,鍾意睇書,鍾意畫畫,但又常常跑跑跳跳!他好受身邊人影響,其他小朋友做什麼,佢亦可以跟著做,其他小朋友玩得過火,佢亦跟著...
所以其實活動一點的教學可能幾適合佢(似乎 ...

醒目開學勳章

都係我的錯 ,她小時候我就對她說你是猴年出世,她唔明,剛好電視播影中國家地理頻道中的馬騮節目,我就指電視的馬騮說,你就是馬騮的年份出世.......

結果..... 她從此活潑的時候,我叫她停下來,她就會說我是馬騮仔,當然不可停下來.....

我錯....她小時侯因此模仿馬騮,我還很開心的拍下Video,她不知多麼知道我開心....

真的....早知結果....悔不當初....

原帖由 flostangraphy 於 09-12-2 12:33 發表
"兩個仔呀..... "
mmmmm..... 我比你o地更大鑊....我直頭以為自己生左兩隻馬騮喎....

醒目開學勳章

唔講怎有得笑,做人開開心心,對著自己的小朋友,就要欣賞她們的純真

原帖由 silvia_ng 於 09-12-2 14:16 發表

比你同呀ZIYI笑死

醒目開學勳章

唔係得隴望蜀 or 自尋煩惱

原帖由 flostangraphy 於 09-12-2 15:08 發表
dear f0569,
有聽過"舉棋不定"的故事嗎?
http://www.minghui-school.org/school/article/2008/9/14/73292.html

醒目開學勳章

係的,雖然我不是住在沙田,但因為我有很多同事住係沙田的關係,终日聽她們說首選呂明才,她們說中學的呂明才收得的是brand 1頭或中,而呂小很多時到升回呂中

所以如果是我,又住在沙田,我一定選呂小

原帖由 ckcgary 於 09-12-3 00:03 發表
咦?大家掛住笑,唔記得答我你地覺得第一城呂明才好,還是德雅好啊!mouth:" />

醒目開學勳章

係人都知啦,不過你連讚老婆都用中文就講唔過,這樣她怎樣知道你讚她

原帖由 flostangraphy 於 09-12-3 09:57 發表
蕭亞姨, 你出賣我o旣身世?!?!!!

醒目開學勳章

其實沒有所謂啦....所以我先說如果我住係沙田,我會選呂小啦

不過你講德雅升的真係好好,除了九華,近年比較差了.
不過始終歷史及人脈搭夠

原帖由 kongkong7794 於 09-12-3 13:39 發表

係呂小係沙田區係名校,又有呂中band中聯繫都一定升回呂中,但同德雅比都無得比,德小男同學雖然小,但出來升都升得好過呂小,只係用華仁(九龍),聖保羅書院,聖保羅男女中學,英華,中華基督教會銘賢書院...等等都好似無得 ...

醒目開學勳章

怕什麼...如果你老婆真的怕你寫她壞話,她用google tranlsation她什麼都知啦

原帖由 flostangraphy 於 10-5-3 10:20 發表
大濟.... 咁我以後咪乜都要用中文?!?!?!!!
用手寫板真係有排寫....

醒目開學勳章

當申請人的50%將TSL作首遺,都有1600個與你一樣,比一些DSS申請的總人數還多
即頭係很多人的dream school啦

原帖由 flostangraphy 於 10-5-3 10:23 發表
我哋心目中都係陳守做首選!
不過真係好多家長都咁諗.....

醒目開學勳章

HK True Light & Kln True Light也是啊

最差係觀瑪(中學), 係男校女生, My God!

原帖由 flostangraphy 於 10-5-4 23:53 發表
女校男生.... i would like that!!!

醒目開學勳章

當然啦,邊個做父親的會將自己的女兒放係一群狼的中間
重係孤羊啊
男女校都係,一群狼對一群羊啊
男校女生

原帖由 flostangraphy 於 10-5-5 12:39 發表
hello ziyi dad,
i assume that you would never put your girl in 觀瑪(中學) even she may like it.

醒目開學勳章

又講得好似正確
我相信我無本錢,無能力培養我囡囡變成公主,所以應該不會得公主病
反而你要小心,通常哥哥都會愛最少的妹妹,所以就算你小心,其他家人也有可能令你的囡囡....
講笑,唔可以生氣

原帖由 flostangraphy 於 10-5-5 12:54 發表
可能入面一隻狼都冇,只有食草男呢!!
你囡囡冇公主病咪得囉.

醒目開學勳章

她網頁上真的有得選日語

原帖由 yypapa 於 10-5-6 13:53 發表
Flostangraphy,

Japanese stream in TSL !?   I thought they only have either French (French + English) or Chinese (Chinese + English) streams.   Japanese is a third and elective language to choose fro ...

醒目開學勳章

其實比我,我會選法文啦
全球四分一人說普通話,四分一人可以說英語(英,美,澳,加,星,印....)
而法文無記錯(錯了請指正)的字根是從拉丁文出來,學了法文去學德文/義大利文/西班牙文等容易,因同樣字根是由拉丁文出來

那整個歐洲有幾億人,再加上法文通行瑞士/比利時等
基本上可橫行歐洲啦

原帖由 flostangraphy 於 10-5-6 14:02 發表
只作第三語言... 不能作第二語言

醒目開學勳章

即係基本上我無記錯啦,好彩好彩

但Flostangraphy,會唔會有人以為我們兩個唱雙璜,成日我地兩個做Daddy的來來回回

原帖由 flostangraphy 於 10-5-6 16:40 發表
French is written with the 26 letters of the Latin alphabet.
French is a descendant of the Latin language of the Roman Empire, as are national languages such as Italian, Portuguese, Spanish and Roman ...
‹ 上一主題|下一主題