用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光小學/聖羅撒/陳守仁
go

九龍真光小學/聖羅撒/陳守仁 [複製鏈接]

醒目開學勳章

陳守仁沒有中學,但如果你有看她的升中記錄,我想是3間裡最好的,而且學費唔貴,只可惜與我家距離太遠, 加上又分French group,很難入
九龍真光,則直屬的中學的成績卻比聖羅撒差一些.除非成績很好才有機會推薦或考入真光女書院,真光女書院比九龍真光中學就好很多了(成績),可惜沒有直屬關係

所以對我來說以考慮埋中學的因素,我會如此排
1. 陳守仁
2. 聖羅撒
3. 九龍真光

原帖由 wawa70 於 10-3-7 15:23 發表
九龍真光小學/聖羅撒/陳守仁
三間邊間好D?

醒目開學勳章

咁我唔知啦,我只是以升中的成績去排
基本上只有你才最清楚你的小朋友適合什麼.
像有家長說她的小朋友適合活動教學,也有家長說她的小朋友適合傳統的
我記得有位家長在論壇分享了她小朋友其實適合傳統,但最初卻入了活動的,囡囡又讀得辛苦,結果發時間考插班,成功了修正這錯誤.

所以最緊要考慮自己的小朋友.

另一方面,"曵"是可以兩面看的,向好那方面看是會主動,外向
當然亦較煩
除非話"曵"是學壞就另當別論,如粗口,打架等.
這是我個人覺得

原帖由 wawa70 於 10-3-8 20:51 發表
初時我都覺得陳守仁好d,但最近有朋友話他朋友以前在那裏教,d學生好曵,和好多外籍學生英文発音有D怪,所以心大心細。

醒目開學勳章

totally agree

原帖由 mamimummy 於 10-3-9 13:39 發表
hi, 請容我補充一兩句 , 好多時那些反應不夠快和沒耐心的老師都會覺得活潑好動的小朋友"曵" .形成課堂互動不足 .

.

醒目開學勳章

看一下這link

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2007-2009.php

有去女拔,協恩,Maryknoll, Marymount, Gope Hope, St. Clare, St. Paul ConventSt. Stephen Girl, True Light....etc
只列女校,男女校就不知有多少是女生啦

原帖由 share123 於 10-3-17 13:00 發表

我想問下,如果囡囡去TSL,中學有咩出路呀?

醒目開學勳章

對,我也支持,同時也支持自己

原帖由 silvia_ng 於 10-3-17 14:22 發表

總有人得既....唔好咁快灰心先。

今年我都會同呀女考, 我亦都預左今年仲會比往年更多人。不過總要試呀!

醒目開學勳章

PLK Law's Foundation 剛出了第1年的會考成績,唔錯

http://www.plklfc.edu.hk/ceresult/CE09result.htm?v=9UtayjQTgG0

about the average,但TKO,你考慮嗎

原帖由 flostangraphy 於 10-3-17 17:18 發表
thanks a lot camry for sharing!!
唔知家長對這十所中學排名點睇.
其實 lasalle, dbs, st joseph, st stephen's 係 band 1, 個個都知...
我反而有趣知其餘個幾間係band幾同校風如何!!
謝謝先!!

LA SALLE COLLEGE
...

醒目開學勳章

5月1日, 星期六
今次肯定不會搞錯了將朋友結婚的日子當做了open day

係都係網錯
http://apps.hkedcity.net/mcal/mcal_search_schOpenDay.php?in_level=P

原帖由 CERISE 於 10-3-18 16:58 發表

Silivia,

想請問下你知唔知陳守仁OPEN DAY係既時...謝謝

醒目開學勳章

yes, 但其實TSL有沒有簡介會,上年是什麼時間

原帖由 flostangraphy 於 10-3-19 14:16 發表
ha ha!! will you attend with your family?!

醒目開學勳章

thanks a lot!
上年是什麼時候申請的

原帖由 flostangraphy 於 10-3-19 14:59 發表
是有的, you can even watch the video on this link.
http://210.0.207.198/school_information-admission.php
we have never been to the admission talk. only attend the open day, we do prefer talk directl ...
‹ 上一主題|下一主題