用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只得10分, 自行是否無望?
go

只得10分, 自行是否無望? [複製鏈接]

醒目開學勳章

你真係堅過石堅
我朋友就唔交唔退,掉落垃圾桶

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-14 15:36 發表
我仔得10分, 第一輪交邊間都預左唔得(收你都驚啦), 想直接退返EDB, 但睇下份FORM, 要去大道東咁鬼麻煩, 結果都係交左去某間心儀D既小學

我交FORM果日仲好笑, 個阿姐幫我CHECK, 佢其實好有心機續項問, 驚我TICK漏會 ...

醒目開學勳章

你次子梗係算細囝啦

原帖由 flostangraphy 於 10-7-14 15:45 發表
charlotte mom... 堅! 10分都敢去交表!!!
我哋個大仔都有15分. 不過跟住嗰兩個......
重有... 次子十月中出世.... 算唔算細仔.... mouth:" />

醒目開學勳章

無記錯接近5萬人(唔計父母都是中國或外籍人士)
是上升的
你不如擔心你囡囡好過 ,上年接近6萬個本地的
03年,04年是4萬頭
有排你擔心
今年是老虎年,比上年應該還要多.

原帖由 flostangraphy 於 10-7-14 16:12 發表
mouth:" />
唔知06年出生率高唔高呢.....
突然血壓高咗.....

醒目開學勳章

這個include了父母是國內人的

原帖由 flostangraphy 於 10-7-14 18:06 發表
搵到.... 2006 - 65,600 (14.9% increase from previous year).
i faint....

醒目開學勳章

又唔使怕成甘,以2009年為例,約有30~40%是國內產婦,所以是5萬~6萬,當然比03年沙士的高了差不多50%
而且又小班教學,競爭是大過現在

但如果你目標是津貼學校,那你攪掂了大仔,細仔是世襲生,無有怕

原帖由 eeb 於 10-7-15 10:31 發表
我大仔都係07年,o個年香港有70900人出世。
我仲有個2009細仔,o個年香港有82100人出世。

醒目開學勳章

係啊,你就真的要擔心2次
尤其,當大那個有間很好很好的津貼女校時,無可能為了細那個放棄大那個
完全明白

原帖由 yantabo 於 10-7-15 13:38 發表

for me i need to worry twice....
coz i 've a elder daughter and a younger boy...
if sister can enter a good co-ed school that's easy....but good co-ed primary is very limited..

醒目開學勳章

有就一定有,但會唔會2萬幾3萬個到來香港讀吧
係就..我們作家長擔心,地產商就發達啦

原帖由 elmolly 於 10-7-21 17:49 發表

唔好咁老定呀, d同胞好熟識佢地既"香港子女"可以享有既福利, 今年新聞都有講有內地人抽到LS, 呢到都有講

http://mytv.tvb.com/news/tuesdayreport/109111#page-1

醒目開學勳章

當然唔係啦
窮到褲穿洞就有

原帖由 flostangraphy 於 10-7-21 18:01 發表
你是地產商?!
‹ 上一主題|下一主題