用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現在d小學派位都唔公平....造馬
go

現在d小學派位都唔公平....造馬 [複製鏈接]

醒目開學勳章

第1,父母在該校做唔係加分,而係必收(如果申請的話)
第2,兄姊在讀都唔係加分,而係必收
第3,弟妹在讀是一分都沒有得加,要考插班的
第4,首名子女那5分是象徵性的,試想想,哥姊在讀,是必收,父母兄姊是畢業生是加10分,首名子女算什麼
如果說哥姊唔係係香港讀/或沒有玩過這遊戲,是可以向教育局申請第1個玩這遊戲的子女有返這5分,不過手續比較麻煩
第5,這加分遊戲只佔學校的一半學額,你還可以搬去你想讀的小學那一區,抽獎啊

我係無打算靠這遊戲的,但既然沒有一個完全公平的,看開一些,或唔玩這遊戲轉去申請直資/私校啦

最後,幼稚園最多5歲幾人仔,考什麼?
用筆試定口試?
說真的,連直資/私校大多數考試都是看下小朋友的性格/合群性等
真的考很多知識上的嗎?
放鬆下啦,這遊戲就是令人都發癲的
保持一下冷靜

原帖由 fmc 於 10-9-16 23:43 發表
都唔係睇成績,受洗過有分,老豆老母係個度做/讀有分,兄弟姊妹個度讀又有分,首名出世子女又有分.,我唔係要我仔讀勁學校,我知我仔讀唔黎,但真係xyz....甘派位有d白痴 ...

醒目開學勳章

係入面做校工的不是有分加,而係必收生啊
自行派位分2大類的,計分的跟不用計分
申請表上都寫到明啦
遊戲規則現在吵什麼都沒有用
一係告上法庭,但對於我這些2011/12年度有小朋友入學的家長來說,遠水不能救近火
倒不如自食其力,自救
申請Private/DSS
我從來沒有祈望派位遊戲很久了

原帖由 adbie 於 10-9-21 17:03 發表
咪係囉......都唔MADE SENCE 既......咁係入面做校工有冇分加呀.......SHORT SHORT 哋,唔知咩人諗出嚟
‹ 上一主題|下一主題